Δευτέρα, 29 Απρ.
21oC Αθήνα

Κατρούγκαλος για ασφαλιστικό: Να βγει ο κόσμος στο δρόμο! Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Κατρούγκαλος για ασφαλιστικό: Να βγει ο κόσμος στο δρόμο! Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Δεν είναι μόνο οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση στο σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. Αντιδράσεις υπάρχουν και από τους πολίτες, που θα δουν ξανά τις συντάξεις του να μειώνονται. Και ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους. Με τις ευλογίες του Γιώργου Κατρούγκαλου μάλιστα. Του υπουργού που φέρνει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό δηλαδή!

Παράλογο είπατε; Κι όμως, ο Γιώργος Κατρούγκαλος συμφωνεί με τις αντιδράσεις του κόσμου που θέλει να κατέβει ξανά στο δρόμο να διαμαρτυρηθεί για τις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό. Το είπε ξεκάθαρα σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.

«Για την ώρα, η αντίδραση του κόσμου είναι να βγει στους δρόμους» ήταν η επισήμανση που έγινε στον Γιώργο Κατρούγκαλο, με τον υπουργό Εργασίας να απαντά: «Να βγει. Αυτά που υποστηρίζει ο κόσμος στους δρόμους είναι αυτά που υποστηρίζω και εγώ. Αναδιανομή, υψηλότερες συντάξεις… Κι εγώ για αυτά προσπαθώ να διαπραγματευτώ με τους Θεσμούς. Προσπαθώ όμως να ισορροπήσω ταυτόχρονα ανάμεσα στην ανάγκη να έχει το συνταξιοδοτικό σύστημα αυτά τα χαρακτηριστικά και να τιθασεύσω τα ελλείμματα που υπάρχουν. Και η βασική μας διαφορά με τους προηγούμενους είναι ότι η δική μου μεταρρύθμιση είναι αναδιανεμητική και κοινωνικά μεροληπτική για τους ”από κάτω”».

Από εκεί και πέρα, ο υπουργός Εργασίας παραδέχτηκε ότι θα υπάρχουν μειώσεις στις συντάξεις αλλά τις αποκάλεσε “αποκλίσεις”. «Θα υπάρξουν κάποιες αποκλίσεις στα μεσαία και μεγάλα εισοδήματα. Σε ορισμένα Ταμεία, όπως το ΤΕΒΕ, ίσως μεγαλύτερες γιατί εκεί ένα ποσό 220€ το μήνα είχε δοθεί χωρίς να αντιστοιχεί σε εισφορές. Αποκλίσεις μπορεί κανείς να περιμένει και στα “ευγενή” Ταμεία. Με τον μηχανισμό της προσωπικής διαφοράς, όμως, δεν θα υπάρξουν μειώσεις», είπε. Τόνισε δε ότι για την κυβέρνηση είναι απόλυτη “κόκκινη γραμμή” το να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις. «Δεν πάμε όμως να θυσιάσουμε τις επικουρικές. Ερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με πρόταση να τις σώσουμε και δεν μπαίνουμε στη μάχη για να χάσουμε», επεσήμανε.

«Οι δανειστές έχουν δεχτεί το γενικό περίγραμμα του Ασφαλιστικού»

Ο υπουργός Εργασίας, σε παρέμβασή του στην πρωινή εκπομπή του Mega, εκτίμησε πως οι δανειστές έχουν δεχτεί την “αρχιτεκτονική” της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αλλά επειδή, όπως είπε, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή.

«Από τις επαφές που είχαμε και πριν ξέρουμε ότι έχουν δεχθεί το γενικό περίγραμμα της μεταρρύθμισης. Έχουν δεχθεί ότι θα έχουμε μια εθνική σύνταξη σαν βάση του χτισίματος των νέων συντάξεων. Ότι αυτή η σύνταξη θα αποσκοπεί στο να αντιμετωπιστεί η φτώχεια των ηλικιωμένων», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος. Αλλά «από εδώ και πέρα έχουμε το διάβολο που κρύβεται στις λεπτομέρειες. Θα κουβεντιάσουμε τα ποσοστά αναπλήρωσης. Θα είναι σκληρή η διαπραγμάτευση αλλά υπάρχει μια αποδοχή της γεωμετρίας, της αρχιτεκτονικής της μεταρρύθμισης».

Αναφερόμενος στα “μπλοκάκια” είπε ότι δεν έγινε κάποια διόρθωση, αλλά εξηγήθηκαν όσα είχαν προβλεφθεί. «Είχαμε προβλέψει ότι αυτοί οι άνθρωποι, νέοι επιστήμονες συνήθως, ακριβώς επειδή τυπικά είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, στην ουσία έχουν εξαρτημένοι εργασία, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως οι μισθωτοί. Να έχουν επομένως κι αυτοί τη δυνατότητα να μην καταβάλουν το σύνολο των εισφορών τους αλλά να καταβάλουν το 6,5% και το 13,5% να το καταβάλουν οι εργοδότες τους». Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι για τους ελεύθερους επαγγελματίες, την προσεχή Τετάρτη θα υπάρχει συνάντηση για να εξεταστεί το θέμα των εισφορών χωρίς, όμως, ο χαρακτήρας του νόμου που, όπως είπε, είναι απόλυτη ισονομία.

«Στην πραγματικότητα δεν αυξάνουμε τις εισφορές. Οι εισφορές μένουν εκεί που ήταν. Απλώς λέμε ότι οι εισφορές θα υπολογίζονται στο πραγματικό εισόδημα», επεσήμανε.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε