Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Στη “σκιά” της κόντρας Φίλη – Παππά η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Στη “σκιά” της κόντρας Φίλη – Παππά η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
Φωτογραφία Eurokinissi

Στην σκιά της έντονης αντιπαράθεσης του Νίκου Φίλη με τον Νίκο Παππά για την ΕΡΤ αναμένεται να συνεδριάσει στο τέλος της εβδομάδας (13-14 Οκτωβρίου) η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συζητήσει τις οργανωτικές αλλαγές στο κόμμα αλλά και τις προτάσεις του κυβερνώντος κόμματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Οι ενστάσεις που εξέφρασε πριν από λίγες μέρες ο Νίκος Φίλης για την σωστή λειτουργία της ΕΡΤ πυροδότησε το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αναζωπυρώνοντας τις παλιές εντάσεις ανάμεσα στους προεδρικούς και τους «53».

Μόνο που την συγκεκριμένη στιγμή οι συνιστώσες δεν έχουν την ίδια δυναμική καθώς οι άνθρωποι και οι καταστάσεις έχουν αλλάξει εξ αιτίας της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Προφανώς δίπλα στον Νίκο Φίλη συντάχθηκαν τα στελέχη που προέρχονται από την ομάδα των «53», στο παρασκήνιο ωστόσο βουλευτές από την ομάδα των προεδρικών εξέφραζαν την άποψη ότι ο πρώην υπουργός Παιδείας έχει δίκιο και κάποια πράγματα επισημαίνοντας όμως ότι θα ήταν διαφορετικά αν αυτές οι ενστάσεις τις είχε  διατυπώσει  μέσα στα κομματικά όργανα.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι στο στόχαστρο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται συγκεκριμένες εκπομπές οι οποίες όπως λένε δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στο κυβερνών κόμμα αφού εμφανίζονται να βρίσκονται έξω από το ιδεολογικό στίγμα που θέλει να αφήσει το κόμμα της αριστεράς στα χρόνια που κυβέρνησε.

Ως ενδιάμεσος κρίκος όλων αυτών των απόψεων και αντιπαραθέσεων εμφανίζεται ο Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος καλείται να διαχειριστεί από την μια τον ιδεολογικό του σύντροφο Νίκο Φίλη και από την άλλη τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Νίκο Παππά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ… αλλάζει

Με ανοικτά λοιπόν αυτά τα θέματα αναμένεται να συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συζητήσει τις δυο προτάσεις που θα κατατεθούν για την οργανωτική δομή της ηγεσίας του κόμματος.

Οι πληροφορίες λένε ότι η μια πρόταση αφορά την συγκρότηση ενός μικρότερου ενιαίου οργάνου όπου θα μετέχουν 21-23 στελέχη ενώ η δεύτερη πρόταση έχει να κάνει με την διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος δηλαδή την λειτουργία του Πολιτικού και Εκτελεστικού Συμβουλίου.

Την κατάργηση του Πολιτικού Συμβουλίου θέλουν οι “53+” που εκτιμούν πως με τη λειτουργία του και τις πιο συχνές συνεδριάσεις του σε σχέση με την Πολιτική Γραμματεία, έχουν απομακρυνθεί τα στελέχη του κόμματος από τις κεντρικές αποφάσεις που λαμβάνονται από το Μαξίμου.

Για συμμετοχή στο όργανο από την κίνηση των “53+” φέρονται πως θα προταθούν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Ράνια Σβίγκου, Μιχάλης Υδραίος, Πάνος Λάμπρου, Κατερίνα Κνήτου και ένας εκ των Χρήστου Μαντά ή Χριστόφορου Παπαδόπουλου.

Ο πρωθυπουργός πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εμφανίζεται να συζητά όλα τα σενάρια αν και αρχικά επιθυμούσε την διατήρηση της διττής οργανωτικής μορφής του ΣΥΡΙΖΑ. Για τη σύνθεση της Πολιτικής Γραμματείας η πρόταση των προεδρικών αναμένεται να αφορά στους Νίκο Παππά, Ρένα Δούρου, Γιάννη Μπαλάφα, Σία Αναγνωστοπούλου, Αντώνη Κοτσακά, Νίκο Σκορίνη, Αλέξη Χριστόπουλο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις