Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Στη Βουλή οι δικογραφίες για Παππά, Φλαμπουράρη, Χαρίτση για τηλεοπτικές άδειες και Folli Follie

Στη Βουλή οι δικογραφίες για Παππά, Φλαμπουράρη, Χαρίτση για τηλεοπτικές άδειες και Folli Follie

Στη Βουλή διαβιβάστηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης η δικογραφία με τις καταγγελίες του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα για τον Νίκο Παππά σχετικά με το παρασκήνιο του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016.

Επίσης, στη Βουλή διαβιβάστηκε και η δικογραφία που αφορά τη Folli Follie με αναφορές σε δύο πρώην υπουργούς, τον Αλέκο Φλαμπουράρη και τον Αλέξη Χαρίτση.

Click4more Κατάθεση “βόμβα” Καλογρίτσα κατά Παππά

Το πρωί της Τετάρτης (03.02.2021) ανακοινώθηκε και στην Ολομέλεια ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης διαβίβασε στη Βουλή τη δικογραφία που αφορά στις καταγγελίες του Χρήστου Καλογρίτσα κατά του πρώην υπουργού Νίκου Παππά σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες αλλά και της δικογραφίας που αφορά την υπόθεση Folli Follie όπου υπάρχουν αναφορές για  δύο πρώην υπουργούς, τον Αλέκο Φλαμπουράρη και τον Αλέξη Χαρίτση.

Aπό εδώ και πέρα, το θέμα της διερεύνησης περνά σε επίπεδο πολιτικής απόφασης των κομμάτων για το εάν οι δύο αυτές υποθέσεις θα ανοίξουν σε επίπεδο διερεύνησης από τη Βουλή των Ελλήνων.

Οι δυνατότητες, δύο: Η πρώτη η άμεση ποινική σε σχέση με την διαβίβαση της δικογραφίας που εδράζεται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και είναι η στενή ποινική διερεύνηση μέσω σύστασης προκαταρτικής επιτροπής.

Και η δεύτερη, με αφορμή τις δικογραφίες αυτές να ανοίξει η ευρεία εξέταση πολιτικών ευθυνών, μέσω σύστασης εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής και εάν τυχόν υπάρξουν ποινικές ευθύνες τότε να ζητηθεί σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Για την σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, απαιτείται αίτημα με 30 υπογραφές βουλευτές, ενώ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής το αίτημα πρέπει να υπογραφεί από 60 βουλευτές.

Οι δύο δικογραφίες, είναι πλέον στην διάθεση των κομμάτων για μελέτη. Φυλάσσονται στο ειδικό δωμάτιο της ειδικής γραμματείας της Βουλής, όπου οι βουλευτές ή οριζόμενοι εκπρόσωποί των κομμάτων μπορούν να εισέρχονται για να τις μελετήσουν, να κρατήσουν σημειώσεις αλλά όχι και να λάβουν αντίγραφα.

Αντίγραφα των δικογραφιών μπορούν να λάβουν μόνο οι αναφερόμενοι πρώην υπουργοί.

Οι υποθέσεις

Σε ό,τι αφορά στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο Χρήστος Καλογρίτσας σε υπόμνημα που κατέθεσε πρόσφατα στη Δικαιοσύνη, περιέγραψε σειρά αδικημάτων που θεωρεί πως οφείλει η Βουλή να διερευνήσει σε βάρος του Νίκου Παππά, για την περίφημη υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες του 2016.

Ο επιχειρηματίας καταλογίζει στον πρώην υπουργό τη τέλεση συγκεκριμένων αδικημάτων και συγκεκριμένα: δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, παρακώλυση συναγωνισμού, παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαιώσεως και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

Για την υπόθεση της Folli Follie, τους Αλέξη Χαρίτση και Αλέκο Φλαμουράρη έχει εμπλέξει στην υπόθεση υπάλληλος της εταιρίας σε κατάθεσή του. Έχει αναφέρει κι άλλα δυο πρόσωπα από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Μάκη Μπαλαούρα και Σταύρο Αραχωβρίτη, που όμως εκείνη την περίοδο ήταν βουλευτές.

Τα email «φωτιά» για τη Folli Follie

Από τις επικοινωνίες, σύμφωνα με την έκθεση της PwC, του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου με τον υπάλληλο (διευθυντή ασφάλειας) της εταιρείας εγείρονται υποψίες για τις προσπάθειες άσκησης επιρροής πολιτικών και άλλων προσώπων για την αντιμετώπιση της κρίσης, ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί, εάν τα γεγονότα που περιγράφονται έλαβαν χώρα ή εάν ήταν ενέργειες που συζητήθηκαν και ο υπάλληλος της εταιρείας αναφέρει πως πραγματοποιήθηκαν.

Click4more Υπόθεση Folli Follie: «Ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός» – Νέο email αναφέρει Τσίπρα

Στα επίμαχα email, ο υπάλληλος της εταιρείας Ν.Σ. είχε διαρκή επικοινωνία με τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο. Σε ένα από αυτά αναφέρεται: «Κύριε Τζώρτζη όπως έχετε ήδη ενημερωθεί ιδίως η παρουσία του προέδρου είναι καταλυτική. Είμαι σίγουρος ότι με την πίεση που τους ασκείται από τους ανθρώπους μας θα προχωρήσει ομαλά χωρίς εκπλήξεις η όλη διαδικασία. Όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολύ δύσκολο για την επιτροπή γιατί πιέζεται από παντού να είναι πιο άμεση και σκληρή απέναντί μας, ήδη την κατηγορούν για ευνοϊκή μεταχείριση. Έχουμε όμως ισχυρούς συμμάχους. Αρκεί βέβαια και εμείς να τους βοηθήσουμε σε αυτά που μας ζητάνε, έστω και να δίνουμε στοιχεία σταδιακά με μία ροή.

Χθες όπως σας είχα ενημερώσει είχα μία συνάντηση με έναν σύμβουλο που αντιπροσωπεύει έναν από τους τρεις βασικούς υποστηρικτές μας στην υπόθεση. Αφού μου είπε πόσο δύσκολο είναι το όλο εγχείρημα και πόσο εκτίθεται ο άνθρωπος του και τι έχει κάνει μέχρι τώρα για μας και ότι θα είναι μέχρι να τελειώσουν όλα δίπλα μας, μου είπε ότι έχει κάποιες ανάγκες. (80) Δεν θα ήθελα ούτε μέσω email ούτε τηλεφωνικά να μιλήσουμε πιο αναλυτικά. Νομίζω ότι τη στιγμή αυτή δεν έχουμε την πολυτέλεια κανένα σύμμαχό μας να χαρίσουμε στους αντιπάλους μας για οποιονδήποτε λόγο. Πρέπει δυστυχώς να διαθέσετε ένα κονδύλι για αυτές τις επαφές. Δεν είμαι υπέρ και το ξέρετε, αλλά σε αυτή την περίπτωση δε νομίζω ότι γίνεται διαφορετικά. Ενημερώστε με πως προχωρώ τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση. Παρακαλώ μονολεκτικά λόγω της σοβαρότητος. Με ένα ναι ή ένα όχι για να ξέρω τι να πω αύριο που περιμένουν απάντηση. Αν είναι ναι, μην πείτε το λόγο σε κανένα».

Click4More Folli Follie: Αποκαλύψεις «φωτιά» για εμπλοκή πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ στο σκάνδαλο

Σε άλλο email με παραλήπτη πάλι τον Tζώρτζη Κουτσολιούτσο και ημερομηνία 11 Μαΐου 2018 αναφέρεται, όπως προκύπτει από τη δικογραφία: «Κύριε Τζώρτζη θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με τα σημερινά πεπραγμένα. Επικοινώνησαν σήμερα με τον πρόεδρο της επιτροπής, ο κ. Μπαλαούρας (ο οποίος πραγματικά υπερβάλλει εαυτόν για τον όμιλο, είναι ο μπροστάρης), ο Φλαμπουράρης, ο κ. Χαρίτσης υπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Αραχωβίτης από το στενό περιβάλλον. Ο δε πρόεδρος είπε ότι είναι η πρώτη φορά που καθυστερεί τόσο και ήδη δέχεται επικρίσεις για την ευνοϊκή συμπεριφορά της επιτροπής απέναντί μας. (Σε άλλες περιπτώσεις ενεργούν άμεσα). Σήμερα η έκτακτη επίσκεψη έπρεπε να γίνει μετά το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί και από ότι μου είπαν οι δικοί μας, ήταν συνεργάσιμοι και φιλικοί (μας είχε ενημερώσει σχετικά ο πρόεδρος)».

Στην ίδια δικογραφία, με βάση τα email προκύπτει ότι: Στις 29 Μαΐου του 2018 και ώρα 18.10 το απόγευμα, ο ίδιος υπάλληλος φέρεται να ενημερώνει μέσω email για τροπολογία που επρόκειτο να κατατεθεί και αφορούσε σε ευνοϊκή ρύθμιση που αφορούσε τα ΚΑΕ το οποίο email, σύμφωνα πάντα με τον υπάλληλο της εταιρείας, του το έστειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις