Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ανεξαρτητοποιούνται οι Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Κυριακή Μάλαμα και Ραλλία Χρηστίδου

Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη καθώς εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας τέθηκαν οι Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Κυριακή Μάλαμα και Ραλλία Χρηστίδου που ανακοίνωσαν πως ανεξαρτητοποιούνται.

Συγκεκριμένα τις ανεξαρτητοποιήσεις τους ανακοίνωσαν και επίσημα οι τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Κυριακή Μάλαμα και Ραλλία Χρηστίδου, με επιστολή που έστειλαν στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα. 

Τον χορό τον επίσημων αποχωρήσεων άνοιξε το Σάββατο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Παππάς ο οποίος έστειλε σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα.

Με αυτή την εξέλιξη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πέφτουν στους 31, αριθμός ίσος με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως, ενώ ήταν δεύτερο σε ψήφους στις εκλογές, έστω και ακόμα ένας βουλευτής να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ, χάνει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται ότι ουδέποτε στην πρόσφατη κοινοβουλευτική ιστορία, κόμμα που έλαβε τη δεύτερη θέση στις εθνικές εκλογές, απώλεσε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεσούσης της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Εφόσον προκύψει νέος πολιτικός σχηματισμός, για να εκπροσωπηθεί με κοινοβουλευτική ομάδα, αυτή θα πρέπει να αποτελείται από 10 βουλευτές.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των ανεξαρτήτων βουλευτών ανέρχεται πλέον σε 18.

Τι θα κάνουν οι υπόλοιποι βουλευτές

Όλα δείχνουν πως η εβδομάδα θα είναι καυτή και οι εξελίξεις καταιγιστικές, καθώς υπάρχουν τουλάχιστον 9 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν καλές σχέσεις με τον Στέφανο Κασσελάκη και όλοι αναμένουν τις κινήσεις τους.

Κάποιοι από τους βουλευτές, που ενδεχομένως ανεξαρτητοποιηθούν, έχουν υπάρξει στενοί συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη όπως η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Ευάγγελος Αποστολάκης. Για την Θεοδώρα Τζάκρη η ανεξαρτητοποίηση είναι ζήτημα ωρών, ενώ παραβρέθηκε και στην ανακοίνωση του Στέφανου Κασσελάκη στον Ταύρο για τη δημιουργία νέου κόμματος.

Από την άλλη, κλειστά κρατά τα χαρτιά του μέχρι στιγμής ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος μόλις εκλέχθηκε στη θέση του προέδρου ο Στέφανος Κασσελάκης, τον είχε πάρει ουσιαστικά υπό την προστασία του.

Αυτοί που βρίσκονται πολύ κοντά στην ανεξαρτητοποίηση είναι, επίσης, η Ράνια Θρασκιά και ο Βασίλης Κόκκαλης, οι οποίοι έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της Νίνας Κασιμάτη του Γιώργου Γαβρήλου και της Γιώτας Πούλου και αυτό γιατί πολλοί μπορεί να διαφωνούσαν με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και τον αποκλεισμό από τις υποψηφιότητες του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι συντάσσονται με τον έκπτωτο πρόεδρο.

Την ίδια ώρα ο Γιάννης Σαρακιώτης έκανε γνωστό πως παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παραιτείται από τη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου.

Βέβαια, τίθεται το ερώτημα τι θα γίνει με τις έδρες των βουλευτών που φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κάποιοι από αυτούς ζητούσαν μετά μανίας από τους βουλευτές που έφυγαν από το κόμμα και ίδρυσαν τη Νέα Αριστερά να παραδώσουν τις έδρες που τους έδωσε, επί της ουσίας, ο λαός του ΣΥΡΙΖΑ…

Αν τελικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα φύγουν, επιλέξουν την ανεξαρτητοποίηση και ο Στέφανος Κασσελάκης συγκεντρώσει τουλάχιστον δέκα από αυτούς στο νέο κόμμα του, τότε θα μπορούν να συστήσουν κοινοβουλευτική ομάδα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης για τον νέο Πάπα Λέοντα 14ο: «Η ηγεσία σας έρχεται σε μία εποχή που ο κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις»
Στο μήνυμά του για τον 267ο Ποντίφικα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει, παράλληλα, την ανάγκη για ενότητα, συμπόνια και διάλογο μεταξύ λαών και θρησκειών
Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης στο TikTok: Μπες κι εσύ στο axiologisi.ypes.gov.gr και δώσε τον βαθμό σου όπως στην Eurovision για να γίνουμε καλύτεροι
«Δίνουμε το πρώτο λόγο στους πολίτες για να αξιολογήσετε τις υπηρεσίες στο Δημόσιο αλλά και στον Δήμο σας», λέει στο βίντεο που «ανέβασε» στο TikTok ο Πρωθυπουργός
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης 5
Κυριάκος Μητσοτάκης: Να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία όχι μόνο για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, αλλά για να ξεπεράσουμε και πολλές ευρωπαϊκές χώρες
«Η τεχνολογία και ειδικά η AI είναι επίσης μια ευκαιρία να βελτιώσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Επεισοδιακό φινάλε σε συνέντευξή της – «Σας καλέσαμε για 40 λεπτά και ήρθατε ένα τέταρτο πριν» – «Το θεωρώ μεγάλη αγένεια»
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας παραπονέθηκε ότι οι δημοσιογράφοι δεν τη ρώτησαν για συγκεκριμένα θέματα και εκείνοι της επισήμαναν ότι άργησε να πάει στο στούντιο
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου στο βήμα της Βουλής 24
Άρση ασυλίας για Παύλο Πολάκη και Έλενα Ακρίτα εισηγείται η επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Η υπόθεση του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ αφορά τη μήνυση που του έχει υποβάλει η Αθηνά Λινού και της βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον της ο Γιώργος Γεραπετρίτης
Ο Παύλος Πολάκης και η Έλενα Ακρίτα σε επιτροπή της Βουλής 4
Στέφανος Κασσελάκης: Ένοχος για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες – 30 μήνες φυλακή με αναστολή και πρόστιμο 50.000 ευρώ
Η εισαγγελέας είχε ζητήσει την απαλλαγή του Στέφανου Κασσελάκη επισημαίνοντας ότι «δεν είχε δόλο» - Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει έφεση κατά της απόφασης
Eurokinissi 57