Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ για τηλεκατάρτιση: Επτά εταιρίες θα μοιραστούν 36 εκατ. ευρώ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αποφασισμένος να πάρει απαντήσεις για την υπόθεση της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων και για «το πάρτι αδιαφάνειας και τον χορό εκατομμυρίων σε ΚΕΚ με πρόσχημα τη δήθεν ενίσχυση δικηγόρων και μηχανικών» εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν μάλιστα ότι παρά τους τακτικισμούς της κυβέρνησης – να  μετατρέψει την επίκαιρη ερώτηση σε ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών γενικά και αόριστα για την πανδημία και την οικονομία- ο Αλέξης Τσίπρας θα επανέλθει στο θέμα έχοντας μάλιστα ανά χείρας την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία αναφέρει ότι «από τον Μάρτιο λόγω της έκτακτης συγκυρίας, οι δαπάνες απευθείας ενίσχυσης επιστημόνων είναι πλέον απολύτως επιλέξιμες».

Click4more Τσίπρας: Νέα προγράμματα λιτότητας θα φέρουν νέα κρίση χρέους και κλονισμό της συνοχής της ΕΕ

Όπως λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ οι μεγάλοι κερδισμένοι αυτής της ιστορίας είναι επτά εταιρείες, οι οποίες θα μοιραστούν 36 εκατομμύρια ευρώ για να νοικιάσουν τις πλατφόρμες τηλεκατάρτισης.

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση θα ρίχνει στους επιστήμονες

Αναφερόμενος στο θέμα ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι  «επιβεβαιώθηκε και από την Κομισιόν ότι ήταν επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην προχωρήσει στην απευθείας ενίσχυση των επιστημόνων, αλλά σε τηλεκατάρτιση με τη διαμεσολάβηση των ΚΕΚ. Οι ωφελούμενοι θα λάβουν από 600 ευρώ ενώ άλλα 470 ευρώ θα μοιραστούν τα ΚΕΚ και οι -όλες κι όλες επτά- εταιρείες που δημιούργησαν το εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο έχει προκαλέσει σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ακόμα ως «αποκορύφωμα του κυβερνητικού εμπαιγμού» την «προσπάθεια διάφορων υπουργών να μεταθέσουν την ευθύνη για το φιάσκο στους ίδιους τους επιστήμονες».

Και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ξεκάθαρη διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Συγκεκριμένα συμφέροντα αποκτούν πρόσβαση στα δημόσια ταμεία. Με επίκαιρη ερώτηση καλούμε τον πρωθυπουργό να έρθει στη Βουλή και να δώσει εξηγήσεις για αυτό που συνέβη και για το που πάνε τα χρήματα». Ο Αλέξης Χαρίτσης υπενθύμισε ότι «για τα εν λόγω προγράμματα χρησιμοποιείται και δημόσιο χρήμα, την ώρα που η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να μην επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε με ένα ευρώ».

Click4more ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά εξηγήσεις για τα σκίτσα στο gov.gr

Η πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου αναφερόμενη στο θέμα σημείωσε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει στο βασικό ερώτημα. Γιατί επέλεξε αυτή τη διαδικασία ενώ είχε τη δυνατότητα να ενισχύσει με απευθείας επίδομα τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και το επιστημονικό προσωπικό από κοινοτικά κονδύλια. Υπάρχει σαφής οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που λέει ότι ειδικά για την περίοδο του κορωνοϊού είναι επιλέξιμη δαπάνη των ΕΣΠΑ η απευθείας χορήγηση επιδόματος στο επιστημονικό προσωπικό χωρίς να χρειάζεται να μεσολαβήσει κατάρτιση».

Άτυπο… υπουργικό

Σήμερα (22.04.2020) πάντως ο Αλέξης Τσίπρας έχει συγκαλέσει μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις στα θέματα της οικονομίας, της εργασίας και της υγείας.

Απαρατήρητο δεν πέρασε από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι στις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία, τα πρωτοδικεία και τα ειρηνοδικεία. «Προφανώς γιατί στις αρχές Μαΐου ξεκινούν οι πλειστηριασμοί και η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πάρει παράταση της διαδικασίας» λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου τα οποία υπενθυμίζουν ότι κατέθεσαν σχετική πρόταση στη Βουλή την οποία καταψήφισε η ΝΔ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Αντώνης Σαμαράς για Κωνσταντίνο Τσουκαλά: «Μακριά από ιδεολογικές μεμψιμοιρίες αποχαιρετώ με συγκίνηση τον σπουδαίο, πολιτικό στοχαστή»
Ο πρώην πρωθυπουργός αποχαιρέτησε τον διακεκριμένο ακαδημαϊκό, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών, υπογραμμίζοντας τη συμβολή του στη μελέτη της ελληνικής κοινωνίας
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς
Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στην Τουρκία μετά τις αντιδράσεις για το χωροταξικό για τις ΑΠΕ: «Το καθεστώς κυριαρχίας στο Αιγαίο είναι απολύτως ξεκάθαρο»
Διπλή παρέμβαση από τα τουρκικά υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας κατά του ελληνικού ενεργειακού σχεδιασμού – «Παράνομα» και χωρίς έννομο αποτέλεσμα τα τουρκικά θαλάσσια πάρκα, απαντά η Αθήνα
Αιγαίο, άσκηση, φρεγάτες 123
Ρένα Δούρου: «Η Τουρκία επαναφέρει τις γκρίζες ζώνες» – Πυρά στην κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά
Η πρόεδρος της ΚΟ και τομεάρχισσα Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί το Μαξίμου ότι παραμένει σε ρόλο «σχολιαστή / παρατηρητή», την ώρα που η Άγκυρα επαναφέρει τις αμφισβητήσεις της στο Αιγαίο και επιμένει στη «Γαλάζια Πατρίδα»
Η Ρένα Δούρου
ΠΑΣΟΚ κατά Πιερρακάκη: «Απύθμενο θράσος, κρατήσαμε τη χώρα στο ευρώ» – «Θα ήταν υπουργός της δραχμής»
Σφοδρή απάντηση στη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών - «Δεν δεχόμαστε υποδείξεις από πολιτικούς που περιφέρουν τις φιλοδοξίες τους από το ένα κόμμα στο άλλο»
Κυριάκος Πιερρακάκης 17
Γιάννης Λοβέρδος: «Ανυπόστατα» τα τουρκικά θαλάσσια πάρκα – «Η Ελλάδα δεν απειλείται από κανέναν»
Ο υφυπουργός Εξωτερικών για τις νέες κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και τις αντιδράσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) - «Αδιανόητο» να επιχειρήσει η Αγκυρα να εμποδίσει την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου
Γιάννης Λοβέρδος 7
Η ΕΛ.Α.Σ. ανοίγει στεγαστικό μέτωπο με την κυβέρνηση για την «μαύρη τρύπα» των 14.000 σπιτιών
Μόλις 9.000 Βεβαιώσεις Επιλεξιμότητας λίγο πριν κλείσει η πλατφόρμα - Για «χάσμα» ανάμεσα στις εξαγγελίες και στο πραγματικό αποτέλεσμα μιλά η αντιπολίτευση, ζητώντας παράταση και πλήρη δημοσιοποίηση των στοιχείων
Ακίνητα