Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο με… καχυποψία

ΣΥΡΙΖΑ

Το νέο πολιτικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, το Πολιτικό Συμβούλιο το οποίο θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τη διεύρυνση του κόμματος, θα συνεδριάσει σήμερα (23.12.2019) προκειμένου να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις που θα κάνει μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Στόχος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι μέχρι το συνέδριο να υπάρχει μία ενιαία φωνή απ’ όλες τις τάσεις, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα προς την κοινωνία ότι κάτι νέο γεννιέται, το οποίο θα εκφράσει όλο τον προοδευτικό δημοκρατικό κόσμο.

Η μετάβαση ωστόσο από κόμμα τάσεων σε ενιαίο φορέα δεν είναι απλή καθώς την συγκεκριμένη στιγμή στο Πολιτικό Συμβούλιο υπάρχουν οι εκφραστές της άποψης του Αλέξη Τσίπρα – οι προεδρικοί – εκπρόσωποι της τάσης των “53+” υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τα παλαιά κομματικά στελέχη με επικεφαλής τον Νίκο Βούτση και τον Πάνο Σκουρλέτη, το “Αριστερό Δίκτυο” με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, η ΔΗΜΑΡ, η Κοινωνική Συμφωνία, καθώς και αρκετά στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας και της Γέφυρας που συμμάχησαν προεκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μέχρι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον ανάμεσα στις δυο κυρίαρχες τάσεις, αυτή των προεδρικών και των κομματικών συν τους 53, υπάρχει καχυποψία για το που θα πάει το κόμμα στο συνέδριο.

Αιχμές Σκουρλέτη για το άνοιγμα στο… ΠΑΣΟΚ

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης με άρθρο του στην Αυγή άφησε αιχμές για το άνοιγμα που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Οι μεν προεδρικοί θεωρούν ότι οι κομματικοί σαμποτάρουν με τις πράξεις και τα λεγόμενα τους κάθε κίνηση που γίνεται για να ανοίξει το κόμμα στην κοινωνία, ενώ από την άλλη οι κομματικοί ισχυρίζονται ότι κάποιοι πάνε να παραδώσουν το κόμμα στο παλαιό ΠΑΣΟΚ.

Click4more Σκουρλέτης: Γκρίνια για την διεύρυνση στο ΣΥΡΙΖΑ με… ΠΑΣΟΚ

“Αυτό που ζούμε σήμερα”, ανέφερε ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο του, “τα χιλιάδες νέα μέλη, τους δεκάδες χιλιάδες που συναντιόμαστε σε όλη την Ελλάδα στις ανοιχτές συνελεύσεις, είναι το αποτύπωμα όλης της προηγούμενης πορείας μας. Πρόκειται για μια συνάντηση στο όνομα και το έδαφος της Αριστεράς. Μιας Αριστεράς που φιλοδοξεί να αξιοποιήσει τις καλύτερες των παραδόσεων των δυνάμεων και των ρευμάτων του αριστερού και ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Δεν πρόκειται για μια προσπάθεια διαμόρφωσης μιας νέας απροσδιόριστης δημοκρατικής παράταξης, άλλωστε άλλο είναι το νόημα και το περιεχόμενο της παράταξης και άλλο του κόμματος, μιλάμε για την Αριστερά της εποχής μας. Με ταυτότητα την υπεράσπιση και τη συνεχή διεύρυνση της δημοκρατίας, τον αγώνα κατά των ανισοτήτων και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Με πρόγραμμα ανταγωνιστικό στον νεοφιλελευθερισμό και στρατηγικό στόχο τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία.

Δεν μπορεί αυτή η συζήτηση να γίνεται με όρους προηγούμενων δεκαετιών ή να εργαλειοποιούνται οι πολιτικές καταγωγές με σκοπό τη διαμόρφωση άχαρων μηχανισμών. Το κάλεσμά μας αφορά τη διάσπαρτη, πολύμορφη, ανένταχτη Αριστερά, τον κόσμο του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, ιδιαίτερα όμως πρέπει να αφορά τις νεότερες γενιές που μας τίμησαν με υψηλά ποσοστά στις τελευταίες εκλογές. Τους νέους και τις νέες που με τους δικούς τους κώδικες αναζητούν μια νέα σχέση με την πολιτική, με περιεχόμενο και δυνατότητα ουσιαστικής συμμετοχής εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Οι κυρίαρχες συστημικές δυνάμεις, ό,τι δεν πέτυχαν στις εκλογές, τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, θα επιχειρήσουν να το κάνουν μετά, κυρίως μέσω των ΜΜΕ. Θα γίνουμε μάρτυρες απίθανων επιθέσεων αλλά, ταυτόχρονα και μιας προσπάθειας να μας τοποθετήσουν στο πλαίσιο ενός νέου συναινετικού δικομματισμού. Όμως ο μεταμνημονιακός διπολισμός συγκροτείται στη βάση της προγραμματικής ανταγωνιστικότητας και αντιπαλότητας ως προς τον νεοφιλελευθερισμό”.

Ο Πάνος Σκουρλέτης επιτίθεται ακόμα σε όσους θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει το προφίλ του αφήνοντας τον αριστερό προσανατολισμό του. “Το κόμμα μας έχει γνώση των αδυναμιών του, έχει συνειδητοποιήσει τη μικρή κοινωνική του γείωση, ωστόσο δεν μπορεί να απαξιώνεται σκόπιμα από διάφορους «προοδευτικούς» τιμητές που θεωρούν πως κατέχουν την απόλυτη αλήθεια. Πρόκειται γι’ αυτούς που τους ενοχλεί ακόμα και ο όρος Αριστερά και τον θεωρούν ξεπερασμένο. Πολύ περισσότερο, δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς οι ίδιοι. Ιδιαίτερα όσοι από εμάς βρεθήκαμε σε κρίσιμες θέσεις και με τη στάση μας δεν συμβάλαμε τα τελευταία χρόνια στην καταξίωσή του”.

Ακόμα με αφορμή την υβριστική ανάρτηση του Παύλου Πολάκη για τον Κώστα Σημίτη υπήρξε αντίδραση του Νίκου Μπίστη, του Παναγιώτη Παναγιώτου και του Αντώνη Λιάκου.

Ποιοι συμμετέχουν στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ

Υπενθυμίζεται πως το Πολιτικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τα εξής μέλη:

1. ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΛΕΞΗΣ
2. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΙΑ
3. ΒΑΡΤΖΕΛΗ ΡΕΓΓΙΝΑ
4. ΒΙΤΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
5. ΒΟΥΤΣΗΣ ΝΙΚΟΣ
6. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΟΛΓΑ
7. ΓΚΙΒΑΛΟΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ
8. ΔΑΝΕΛΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
9. ΔΟΥΡΟΥ ΡΕΝΑ
10. ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
11. ΔΡΙΤΣΑΣ ΘΟΔΩΡΗΣ
12. ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΤΑΣΑ
13. ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
14. ΚΑΛΑΜΑΡΑ ΕΦΗ
15. ΚΝΗΤΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
16. ΚΟΡΜΑΣ ΤΑΚΗΣ
17. ΚΟΤΣΑΚΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
18. ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΦΩΤΗΣ
19. ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΑΝΟΣ
20. ΛΙΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
21. ΜΑΔΕΜΛΗΣ ΝΙΚΟΣ
22. ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
23. ΜΠΑΛΤΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
24. ΜΠΙΣΤΗΣ ΝΙΚΟΣ
25. ΜΩΡΑΙΤΗΣ ΘΑΝΟΣ
26. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑ
27. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
28. ΠΑΝΔΗ ΣΟΦΙΑ
29. ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΣ
30. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
31. ΣΒΙΓΚΟΥ ΡΑΝΙΑ
32. ΣΚΟΡΙΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
33. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΠΑΝΟΣ
34. ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
35. ΤΣΙΟΚΑΣ ΧΑΡΗΣ
36. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
37. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ
38. ΦΙΛΗΣ ΝΙΚΟΣ
39. ΧΑΛΑΖΩΝΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
40. ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
41. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΤΑΣΙΑ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις