Τετάρτη, 1 Μαΐ
18oC Αθήνα

Της γραβάτας! Ειρωνείες Κατρούγκαλου: «Γραβάτα στα δικαστήρια όλοι φοράνε και το μπλοκάκι που βγάζει λίγα ευρώ και οι δικηγόροι με Armani και Dior»

Της γραβάτας! Ειρωνείες Κατρούγκαλου: «Γραβάτα στα δικαστήρια όλοι φοράνε και το μπλοκάκι που βγάζει λίγα ευρώ και οι δικηγόροι με Armani και Dior»

– Τρολάρισμα και από τους επιστήμονες μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό: «Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις για να βοηθήσουμε την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί»
– Όλα όσα έγιναν μέσα και έξω από το Μέγαρο Μαξίμου στην συνάντηση γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών με τον Αλέξη Τσίπρα, παρουσία Κατρούγκαλου
– Ο υπουργός Εργασίας άφησε αιχμές για τους επιστήμονες λέγοντας ότι άλλα έλεγαν μέσα στην συνάντηση και άλλα έξω!

Λίγες ώρες μετά την φράση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα «δεν θα βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι τα μπλοκάκια, τους ανασφάλιστους και τις γραβάτες», οι εκπρόσωποι των επιστημόνων φορώντας γραβάτα πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου.

Και μπορεί να συμφώνησαν σε κάποια πράγματα με τον πρωθυπουργό αλλά και τον υπουργό Εργασίας που ήταν παρών στην συνάντηση, όμως βγαίνοντας ξεκαθάρισαν ότι δεν θα κάνουν πίσω. Σηκώνοντας μάλιστα το γάντι ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε με παραβολές και ειρωνείες στους εκπροσώπους των φορέων και λίγο έως πολύ τους καταλόγισε ότι άλλα έλεγαν μέσα στην συνάντηση με τον κ. Τσίπρα και άλλα έξω.

Αξιοσημείωτη ήταν η δήλωση του Προέδρου του ΤΕΕ κ. Στασινού ο οποίος είπε ότι έγινε με θετική διάθεση από όλες τις πλευρές η συνάντηση με τον πρωθυπουργό αλλά πρόσθεσε ότι έγινε κατανοητό το πρόβλημα των υπερβολικών εισφορών που προβλέπει το σχέδιο νόμου από τον πρωθυπουργό. «Παρόλα αυτά», τόνισε, «επειδή η κατανόηση απο την επίλυση του προβλήματος απέχουν πολύ περιμένουμε συγκεκριμένες λύσεις από την κυβέρνηση. Εμείς ως μηχανικοί δεν πιστεύουμε στην ασάφεια δημιουργική ή μη επομένως περιμένουμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Μέχρι τότε θα συνεχισουμε τις κινητοποιήσεις για να βοηθησουμε την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί». 

Δηλώσεις για το θέμα έκαναν και ο Πρόεδρος του Πανελήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βασίλης Αλεξανδρής. 

Η απάντηση ήρθε από τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος βγαίνοντας τελευταίος από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Γραβάτα στο δικαστήριο όλοι φοράνε. Και το μπλοκάκι που βγάζει 800 ή 1000 ευρώ το μήνα και την γραβάτα την Armani ή την Dior που την φοράνε οι δικηγόροι που βγάζουν 60 ή 80 ή 100 χιλιάρικα το χρόνο». Ο κ. Κατρούγκαλος τους κατηγόρησε και για διγλωσσια ότι δηλαδή άλλα συμφώνησαν μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου και άλλα δήλωσαν βγαίνοντας από αυτό.

Μίλησε επίσης και και για χτυπητή ανακρίβεια ότι τάχα αυτοί που βγάζουν 10.000 πληρώνουν 9.000 από το εισόδημά τους. «Το ακριβώς ανάποδο συμβαίνει», είπε χαρακτηριστικά.

Τι έγινε μέσα στο Μαξίμου

«Πρέπει να βρούμε λύσεις κυρίως για τους πιο αδύναμους κι αυτή είναι μια βασική φιλοσοφία στην οποία πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τον σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό, τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Βασίλη Αλεξανδρή και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλη Βλασταράκο, παρουσία και του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργου Κατρούγκαλου.

«Σε αυτό συμφωνούμε όλοι», είπε ο κ. Στασινός σχετικά με τη θέση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός. Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «η πραγματικότητα είναι ότι όταν παίρνει κανεις κάποια μέτρα για τη βιωσιμότητα του συστήματος, συνήθως τα παίρνει οριζόντια. Αυτό είναι λάθος, πρέπει να βρούμε τον τρόπο ώστε να ξεχωρίσουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη κι αυτούς που εχουν τη δυνατότητα να βάλουν πλάτη, γιατί αν δεν βάλει κανείς πλάτη δεν θα γίνει βιώσιμο το σύστημα».

«Στις αρχές συμφωνούμε», είπε ο κ. Στασινός. Ο πρωθυπουργός τόνισε: «άρα αυτή τη στιγμή το κρίσιμο θέμα είναι να διαχωρίσουμε και να βρούμε τρόπους για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και κυρίως για τους νέους επιστήμονες». «Συμφωνούμε απόλυτα, αλλά δεν γίνεται με το σχέδιο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, με τον κ. Τσίπρα να απαντά: «Να κάτσουμε να τα κουβεντιάσουμε, να βρούμε λύσεις».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αναφέρθηκε στο ζήτημα των διαρροών επιστημόνων στο εξωτερικό. Είπε ότι οι νέοι επιστημόνες φεύγουν στο εξωτερικό για ειδικότητα και μένουν εκεί, ότι το σύστημα της Υγείας είναι στα όρια του και ότι τα νοσοκομεία σε λίγο καιρό δεν θα έχουν γιατρούς να εφημευρεύουν. «’Αρα, θα πρέπει να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για τα νέα παιδιά, για να επιβιώσουν στον τόπο», συνέχισε και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ως έναν νέο άνθρωπο, πρόσθεσε ότι το δικό του μέλημα και όλων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά.

Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι με τρεις τουλάχιστον νέες προτάσεις θα εμφανιζόταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση παρουσία του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, στο Μέγαρο Μαξίμου με τους προέδρους του ΤΕΕ Γ. Στασινό, της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Β. Αλεξανδρή και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μ. Βλασταράκο.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρούσε στην παρουσίαση τριών νέων ιδεών:

-Η πρώτη πρόταση θα αφορά στους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και τους νέους επιστήμονες για τους οποίους ο κατώτερος μισθός επί του οποίου θα υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές δεν θα είναι ο κατώτερος μισθός του ανειδίκευτου εργάτη των 586 ευρώ, αλλά το χαμηλότερο όριο που ισχύει για τους αγρότες, δηλαδή τα 484 ευρώ, που σημαίνει ελάφρυνση κατά 27 ευρώ το μήνα σε σχέση με την αρχική πρόταση.

-Η δεύτερη πρόταση είναι η μείωση του ποσοστού των εισφορών για το τμήμα από τις 12.000 ως τις 20.000 στο 15% αντί 20%. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν ως 12.000 ευρώ εισόδημα είναι κερδισμένοι από το νέο τρόπο υπολογισμού, γιατί πληρώνουν μικρότερες εισφορές.

-Τρίτη αλλαγή είναι ένας νέος τρόπος υπολογισμού για τα εισοδήματα πάνω από τις 20.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόταση τα εισοδήματα πάνω από 20.000 και ως 70.000 ευρώ θα χωριστούν σε διάφορα κλιμάκια και οι εισφορές θα υπολογίζονται στη βάση των σημερινών εισφορών προσαυξανόμενες κατά ένα συντελεστή ο οποίος θα ξεκινάει από 30% και μπορεί να φτάνει ακόμα και στο 100%.

Ο διπλασιασμός δεν φέρνει ιδιαίτερα υψηλή επιβάρυνση, αφού σε κάποιες περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών σημαίνει ότι αυξάνονται από 3,5 ως 4% στο 7% ως 8% του εισοδήματος.

Τέλος για τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα ως 12.000 ευρώ οι εισφορές παραμένουν στο 20% του εισοδήματος, αφού το τελικό ποσό που πληρώνουν είναι μικρότερο από αυτό που πληρώνουν σήμερα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε