Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων έθεσε ο Τσίπρας στον Στάινμαϊερ

Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων έθεσε ο Τσίπρας στον Στάινμαϊερ
Φωτογραφία Eurokinissi

Τις πάγιες θέσεις της κυβέρνησης για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, στο πλαίσιο της συζήτησή τους για τη νέα σελίδα στις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Αυτό τονίζεται στην ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου για τη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Τσίπρας και Στάινμαϊερ αντάλλαξαν σκέψεις για την πορεία της Ευρώπης και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει απέναντι στην απειλή του ακροδεξιού λαϊκισμού, που αποτελεί απειλή για την ίδια τη συνοχή της.

Επιπλέον, συζήτησαν για την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές που ανοίγονται πλέον, μετά και την καθαρή έξοδο από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η Συμφωνία των Πρεσπών

Πέραν αυτών, τόνισαν τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισαν τη σημασία της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης της πΓΔΜ να προχωρήσει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς αποτελεί απαράβατο όρο για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών.

Στάινμαϊερ: Εκφράζω το σεβασμό μου για τη θαρραλέα προσπάθεια να υπάρξει συνεννόηση με την ΠΓΔΜ

«Θυμάμαι την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε, και τις συζητήσεις που είχαμε κάνει τότε, υπό διαφορετική ιδιότητα, οι οποίες ποτές δεν ήταν εύκολες γιατί το ζητούμενο τότε ήταν- και παλέψαμε γι αυτό- να ανακτήσουμε την ευρωπαϊκή σταθερότητα και από πλευράς σας παλέψατε για να ανακτήσει η Ελλάδα την οικονομική σταθερότητα και πρέπει να πω ότι το πετύχαμε», δήλωσε, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Ο κ. Σταϊνμάιερ υπογράμμισε απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι γνωρίζει καλά «ποιος είναι ο δύσκολος και επώδυνος δρόμος τον οποίο ακολουθήσατε με τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες εσείς πραγματοποιήσατε και δρομολογήσατε» όπως είπε και συνέχισε λέγοντας «ξέρω επίσης πολύ καλά, γνωρίζω, πόσο δύσκολο ήταν γι εσάς προσωπικά για την πολιτική ευθύνη την οποία είχατε αναλάβει στην Ελλάδα και πόσο δύσκολο ήταν και για τους ανθρώπους. Αλλά όχι μόνο να εκφράσω τον σεβασμό απέναντι σε εσάς αλλά και απέναντι στους ανθρώπους και για το τίμημα το οποίο πλήρωσαν στο πλαίσιο αυτό των μεταρρυθμίσεων».

Στην συνέχεια ο Γερμανός πρόεδρος απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό είπε: «Ακριβώς επειδή είχαμε συζητήσει όλα αυτά τα ζητήματα κατά το παρελθόν βρίσκομαι εδώ γιατί επιθυμώ να εκφράσω την αναγνώριση μου αλλά και το σεβασμό απέναντι σας γιατί εσείς, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες πήρατε το τιμόνι, οδηγήσατε τη χώρα επαναφέροντας την σε σωστή τροχιά ώστε να καταλήξετε εδώ και να αφήσετε πίσω σας τα μνημόνια. Αλλά όχι μόνο να εκφράσω το σεβασμό απέναντι σε σας κ. πρωθυπουργέ αλλά και απέναντι σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό γιατί, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει, είμαι της άποψης, ότι η συντριπτική πλειοψηφία ήταν πάντα υπέρ της Ευρώπης. Ήταν πάντα φιλοευρωπαϊκή».

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών ο Γερμανός Πρόεδρος σημείωσε ότι «ήρθα εδώ για να εκφράσω και το σεβασμό μου για την ιδιαίτερα θαρραλέα προσπάθεια την οποία καταβάλατε να υπάρξει συνεννόηση με την ΠΓΔΜ το οποίο δεν ήταν μόνο μία εξαιρετικά θαρραλέα κίνηση από την πλευρά σας και λυπάμαι ακόμη περισσότερο γιατί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν έχει δοθεί μία τελική λύση. Η μεγάλη πλειοψηφία εκείνων που πήγαν να ψηφίσουν ήταν φυσικά υπέρ της συμφωνίας αυτής και τη στήριξαν ωστόσο δεν ήταν αρκετή αυτή η πλειοψηφία. Ελπίζω, λοιπόν, ότι οι μεγάλες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί να μην ήταν μάταιες».

Τέλος, αναφερόμενος στον μέλλον της Ευρώπης, ο Γερμανός Πρόεδρος είπε: «Συμφωνώ με τις ανησυχίες τις οποίες εκφράσατε, με τον τρόπο με τον οποίο περιγράψατε την Ευρώπη σήμερα. Εγώ θα είμαι στο πλευρό σας και νομίζω ότι από κοινού θα πρέπει να κάνουμε εδώ κάποια βήματα. Καταλαβαίνω τη δική σας ανησυχία και θα είναι μεγάλη η αναγκαιότητα να κάνουμε βήματα ούτως σώστε να πείσουμε τους ανθρώπους και τους λαούς ότι υπάρχει δυνατότητα να βγουν από την κρίση υπάρχουν βήματα τα οποία μπορούν να κάνουν και τα οποία θα τα κάνουμε μαζί. Η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική μας δεν θα έπρεπε επ ουδενί να είναι η επιβεβαίωση των λαϊκιστικών και των ακραίων φωνών. Και ασφαλώς θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση για την εκπόνηση μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «Τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες συζήτησα επί μακρόν με πρωθυπουργούς και υψηλόβαθμα στελέχη κυβερνήσεων διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών και ανατολικών ευρωπαϊκών χωρών και είμαστε της άποψης ότι δεν μπορούν αυτά να γίνουν χωρίς την αναγνώριση της αλληλεγγύης η οποία είναι αναγκαία. Είμαστε στο πλευρό σας και είμαστε νομίζω ίδιας άποψης όσον αφορά την εξωτερική πολιτική. Υπήρξε μία δύσκολη περίοδος οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής και μέτρων που ελήφθησαν και δικαίως θεωρώ ότι αναφερθήκατε σε μια νέα αρχή. Δηλαδή, βρισκόμαστε στο σημείο όπου θα μπορούσαμε να γράψουμε ένα καινούργιο κεφάλαιο των ελληνογερμανικών σχέσεων. Αναφερθήκατε στο παρελθόν και για αυτό πρέπει να σας πω ότι ξεκίνησα την επίσημη επίσκεψή μου σήμερα το πρωί με πρώτο σταθμό μου, σεβόμενος τη μνήμη των πεσόντων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι. Ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στο οποίο έγιναν φρικαλέα εγκλήματα. Αυτό που κάνουμε είναι να τιμήσουμε αυτούς τους νεκρούς αλλά και κυρίως και πάνω από όλα να ζητήσουμε συγγνώμη».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις