Πολιτική

Τούρκος πρέσβης: Σύμμαχοι Αθήνα και Άγκυρα – «Τα κοινά μας συμφέροντα απαιτούν συνεργασία»

Μήνυμα συνεργασίας έστειλε ο Τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα Τσαγατάι Ερτζιγές, μιλώντας στη δεξίωση για τα 101 χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας το βράδυ της Τρίτης (29.10.24), κάνοντας λόγο για αμοιβαία επωφελή διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου.

«Είμαι βέβαιος ότι μέσω ενός ειλικρινούς και ουσιαστικού διαλόγου με βάση το διεθνές δίκαιο και την καλή γειτονία, σεβόμενοι ο ένας τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα του άλλου και αντλώντας αρμονία αντί για εχθρότητα από την κοινή μας ιστορία, μπορούμε να βρούμε αμοιβαία επωφελείς λύσεις σε όλα τα μακροχρόνια προβλήματά μας», σημείωσε ο Τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα. 

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Νοεμβρίου επισκέπτεται την Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, ενώ η σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2025, στην Άγκυρα.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στην ενίσχυση των σχέσεών μας με την Ελλάδα και στην καλλιέργεια μίας κουλτούρας συνεργασίας που εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο εθνών μας και των μελλοντικών γενεών», σημείωσε ο Τούρκος πρέσβης μιλώντας στη δεξίωση της τουρκικής πρεσβείας.

Όπως τόνισε, Ελλάδα και Τουρκία «είναι δύο γειτονικές χώρες και σύμμαχοι, που συνδέονται με κοινή γεωγραφία, ιστορία, πολιτισμό και, κυρίως, με ένα κοινό μέλλον».

«Τα κοινά μας συμφέροντα απαιτούν συνεργασία, ιδίως τώρα που η περιοχή μας αντιμετωπίζει συνεχείς πολέμους και άλλες προκλήσεις», σημείωσε.

«Αυτό το πνεύμα συνεργασίας είναι η κατεύθυνση που επιδιώκουν τώρα ενεργά οι ηγέτες μας», ανέφερε υπενθυμίζοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν συναντηθεί έξι φορές τους τελευταίους 16 μήνες.

Όπως είπε η συνεργασία Αθήνας- Άγκυρας έχει ήδη αποφέρει απτά οφέλη σε πολλούς τομείς, όπως η οικονομία, το εμπόριο, οι επενδύσεις, ο τουρισμός και ο πολιτισμός και επεσήμανε πως φέτος 1,2 εκατομμύρια Τούρκοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα και 700.000 Έλληνες επισκέπτες την Τουρκία.

«Η θετική δυναμική που οικοδομούμε προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε όλα τα εκκρεμή και πολύπλοκα ζητήματα που στο παρελθόν οδήγησαν σε εντάσεις και κρίσεις», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Πρόκειται για ένα δύσκολο έργο, καθώς υπάρχουν πολιτικά, ψυχολογικά και ιστορικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουμε. Ωστόσο, πιστεύω πάντα ότι τα προβλήματά μας δεν είναι ανυπέρβλητα, αρκεί να διατηρούμε ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν στο μουσείο της Ακρόπολης» – «Είναι σαν να κόβεις στη μέση τη Μόνα Λίζα» 
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός μίλησε και για τη φιλοδοξία του να καταστήσει την Ελλάδα κορυφαίο ποιοτικό τουριστικό προορισμό παγκοσμίως
Συζήτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Victoria Hislop στο πλαίσιο του συνεδρίου «Reimagine Tourism 2025» που διοργάνωσε η «Καθημερινή» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Αλέκος Φλαμπουράρης: Ο «δεύτερος πατέρας» του Αλέξη Τσίπρα και ο αγαπητός «παππούς του ΣΥΡΙΖΑ»
Ο «Νέστορας» της Αριστεράς και «μέντορας» του Αλέξη Τσίπρα έπαιξε κομβικό ρόλο ιδιαιτέρως κατά το «καυτό» διάστημα του 2015, τη διαπραγμάτευση, το δημοψήφισμα και τελικά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου
Ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2017 11
Μητσοτάκης: 2 δισ. € τους επόμενους μήνες για στήριξη εισοδήματος - Έκτακτη ενίσχυση για κτηνοτρόφους που έχασαν ζώα από ευλογιά, νέα μέτρα για το στεγαστικό
«Επιλέγω συνειδητά να μη σχολιάσω τίποτα δημόσια απ'όσα λέει ο Αντώνης Σαμαράς» - «Εγώ δεν θα έμπαινα σε πλοίο με καπετάνιο που το έριξε στα βράχια» είπε για τον Αλέξη Τσίπρα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΕΡΤ
240
Το «φάντασμα» της ακυβερνησίας μετά τις εκλογές και η ανησυχία του ΠτΔ – Τα σενάρια για την ημερομηνία των εκλογών
«Ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας περιλαμβάνει το ενδιαφέρον για την πολιτική σταθερότητα και θα ήταν θεσμικά μυωπικό, ίσως και ανεύθυνο να αποφύγει να επισημάνει τον κίνδυνο της αστάθειας»
Κωνσταντίνος Τασούλας 9
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Νόβακ Τζόκοβιτς στο Μαξίμου: «Να ανέβει το ελληνικό τένις ακόμα πιο ψηλά»
Στις 8 Νοεμβρίου, ο Νόβακ Τζόκοβιτς νίκησε τον Ιταλό Λορέντζο Μουζέτι στον τελικό του ATP 250 της Αθήνας, κατακτώντας στα 38 του χρόνια τον 101ο τίτλο του στο ανδρικό tour
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σέρβος πρωταθλητής του τένις, Νόβακ Τζόκοβιτς
9