Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Τσίπρας: Απώτατο όριο της τοξικότητας οι εκφράσεις χαμαιτυπείου του Μητσοτάκη

Τσίπρας: Απώτατο όριο της τοξικότητας οι εκφράσεις χαμαιτυπείου του Μητσοτάκη

Μάχη στη Βουλή μέρος… δεύτερον, αφού σήμερα (14.07.2022) μίλησε για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Παιδεία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησε από τη συζήτηση και δεν θα είναι “παρών” στην ψηφοφορία. 

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε με επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος βρίσκεται σε αδιέξοδο όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν θα πάρει μέρος στον κατήφορο τοξικότητας της κυβέρνησης.

«Χθες γίναμε μάρτυρες ενός, ευτυχώς σπάνιου, κοινοβουλευτικά σκηνικού. Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε εσπευσμένα κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης ενός κρίσιμου νομοσχεδίου και όχι την ημέρα ψήφισής του, όχι γιατί είχε κάποια άλλη υποχρέωση, αλλά για να επωφεληθεί μιας άθλιας εμπρηστικής επίθεσης σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό που είχε λάβει χώρα λίγες ώρες πριν.

Και για να βρει ευκαιρία να προβεί σε πρωτοφανή αθλιότητα να συνδέσει την επίθεση την εμπρηστική με την πολιτική αντιπαράθεση εδώ στη Βουλή για τα εκπαιδευτικά θέματα και να αφήσει αισχρά υπονοούμενα για τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Το γάντι του διχασμού που μας πέταξε ο κ. Μητσοτάκης εμείς δεν πρόκειται να το σηκώσουμε. Στον στόχο διχασμού της κοινωνίας εμείς θα αντιτάξουμε τον στόχο της ένωσης της κοινωνίας. Θα σας ταράξουμε στην νομιμότητα και τη νηφαλιότητα. Στον τοξικό κατήφορο του κ. Μητσοτάκη εμείς δεν θα τον ακολουθήσουμε. Τον χορό του διχασμού δεν θα τον χορέψουμε», είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «βρίσκεται στο αδιέξοδο. Είναι το αδιέξοδο των κρίσεων που ο ίδιος μεγέθυνε. Ήρθε και η έκθεση της Κομισιόν που δείχνει ότι η κυβέρνηση ντροπιάζει την χώρα. Η έκθεση λέει ότι υπάρχει σοβαρό θέμα διαφθοράς και ελευθερίας του λόγου. (…) Είναι σε αδιέξοδο ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό δεν σημαίνει ότι για να ξεπεράσει το αδιέξοδο έχει το δικαίωμα να είναι ο ίδιος παραγωγός τοξικότητας και διχασμού».

Ο Βερναρδάκης και ο εκτσογλανισμός 

Όπως αναμενόταν, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην απαράδεκτη επίθεση του Χριστόφορου Βερναρδάκη κατά της Νίκης Κεραμέως. Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «πήρε αφορμή από την άστοχη, ατυχή, απαράδεκτη και καταδικαστέα διατύπωση ενός βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπο της υπουργού Παιδείας. Μια διατύπωση που αμέσως απεσύρθη. Ο ίδιος έχει ζητήσει συγγνώμη. Μια δήλωση που δεν μας εκφράζει, ούτε εμένα.

Δεν σας ήταν αρκετή αυτή η συγγνώμη; Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι δεν σας είναι αρκετή, είναι έντιμο να αντιπαραβάλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός ορολογία χαμαιτυπείου και να αποκαλεί τους πολιτικούς του αντιπάλους του τσογλάνια και να κατηγορεί για εμπρησμούς; Είναι πολιτικό ήθος αυτό. Όχι. Αυτό είναι το απώτατο όριο τοξικότητας και διχασμού.

Δεν αισθανθήκαμε οργή όταν τον ακούσαμε. Τρόμο αισθανθήκαμε για όσα ακόμα μπορεί να κάνει αυτός ο άνθρωπος εις βάρος της κοινωνίας και της Δημοκρατίας.

Σε μια χώρα όπου δημοσιογράφοι διώκονται και δολοφονούνται και ένα ΜΜΕ παραδίδεται στις φλόγες, ο πρωθυπουργός αντί να αναλάβει τις ευθύνες έρχεται στη Βουλή για να κατηγορήσει αντιπάλους του. Αυτό είναι κλίμα ζόφου και τίποτα καλό δεν προοιωνίζεται για την κοινωνία».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα που προκάλεσε χαμό, νωρίτερα, με τα όσα είπε ο Άγγελος Συρίγος για το Πολυτεχνείο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει θέση και είτε να διώξει τον υφυπουργό Παιδείας είτε να παραιτηθεί ο ίδιος!

Ο Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας την ομιλία του, κατήγγειλε την κυβέρνηση και ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποχωρεί από τη συζήτηση του νομοσχεδίου του για τα Πανεπιστήμια.

«Δεν μπορούμε να σας νομιμοποιήσουμε σήμερα, δεν θα είμαστε εδώ όταν θα ψηφίζετε αυτό το έκτρωμα για τη δημόσια εκπαίδευση. Θα σας αφήσουμε μόνους σας», είπε και πρόσθεσε: «εμείς θέλουμε δημόσιο και για όλους πανεπιστήμιο». Σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει αυτό το νομοσχέδιο. Σε υψηλούς τόνους κατήγγειλε την κυβέρνηση για αναθεωρητισμό της δημόσιας Παιδείας αλλά και των κοινωνικών αγώνων. 

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις