Πολιτική

Τσίπρας: Ψυχική ανάταση το βιβλίο – Δίκαιο αίτημα να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου κα αφουγκράστηκε τα προβλήματα του χώρου εν μέσω του lockdown.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι τις μέρες της καραντίνας, τις μέρες της πανδημίας, τις μέρες της αποξένωσης, «η πρόσβαση στο βιβλίο αποτελεί μία όαση για την ψυχική ανάταση των ανθρώπων». Αναφερόμενος στις εικόνες λίγο πριν την έναρξη του lockdown, όπου άνθρωποι έκαναν ουρές έξω από τα βιβλιοπωλεία, είπε ότι αποτελεί «ένα μήνυμα ελπίδας».

Χαρακτήρισε την αξία του βιβλίου «ανεκτίμητη». Συμπλήρωσε πως «θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι τροφή πνευματική».

Μιλώντας για ό,τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο σχετικά με τη λειτουργία των βιβλιοπωλείων, υπενθύμισε ότι υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που ήδη το έχουν επιτρέψει, όπως η Ιταλία και το Βέλγιο. Έτσι, ανέφερε, ότι «είναι ένα αίτημα το οποίο είναι δίκαιο και θα πρέπει να προωθηθεί».

 

Σε ότι αφορά στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως από το πρώτο κύμα της πανδημίας, επιπλέον των ευρύτερων μέτρων του Μένουμε Όρθιοι, για την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, τα οποία καλύπτουν και το χώρο του πολιτισμού, «καταθέσαμε μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα στήριξης ιδιαίτερα του βιβλίου και των ανθρώπων του βιβλίου». Μίλησε για «μια δέσμη προτάσεων η οποία είναι, κατά την άποψή μου, πολύ επίκαιρη και τώρα», αν και δεν αξιοποιήθηκε κατά την πρώτη φάση της πανδημίας. Ακόμα υπογράμμισε την μεγάλη αγωνία που υπάρχει, «η οποία δεν είναι αγωνία απλά μείωσης εσόδων, αλλά είναι και μια αγωνία υπαρξιακή, δηλαδή αν θα μπορέσουνε αυτές οι επιχειρήσεις να κρατηθούνε όρθιες».

Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφέρθηκε στην πρόταση για το πρόγραμμα στήριξης των ανθρώπων του πολιτισμού, το Πολιτισμός Για Όλους. Αυτό αφορά δαπάνη 100 εκ ευρώ για το 1/3 του πληθυσμού, το οποίο αντιστοιχεί σε 30 ευρώ σε κάθε πολίτη. Με το πρόγραμμα αυτό, ανέφερε, ο κάθε πολίτης θα είχε τη δυνατότητα μέσω παροχής επιταγών ή προπληρωμένων ηλεκτρονικών καρτών ή voucher, για να καταναλώσει αυτά τα 30 ευρώ σε πολιτιστικά προϊόντα. Επιπλέον αναφέρθηκε σε μείωση του ΦΠΑ στο 6% σε ψηφιακά και ακουστικά βιβλία και για το σύνολο του κύκλου εργασιών στην παραγωγή του βιβλίου. Έκανε, ακόμα, αναφορά στη δημιουργία ταμείου στον πολιτιστικό τομέα στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, καθώς και αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ για να υπάρξει η δυνατότητα χρηματοδοτήσεων για τα μικρά και ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία.

Μίλησε για προτάσεις που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι οποίες ίσως εύκολα θα μπορούσαν να υλοποιηθούν με την προϋπόθεση όπως είπε, να υπήρχε από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού η έγνοια να υπάρξει πολιτική για το βιβλίο και για την ενίσχυση των νέων συγγραφέων. Ωστόσο, σημείωσε: «φοβάμαι ότι δεν υπάρχει».

Τέλος, εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει κατά την πανδημία να λειτουργούμε με την αντίληψη ότι ο πολιτισμός είναι ένα προϊόν πολυτελείας. Αντίθετα σημείωσε ότι ο πολιτισμός «αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, άρα πρέπει να μιλήσουμε για τον πολιτισμό με όρους λαϊκότητας, με όρους μαζικούς, κάνοντας πολιτική για τον πολιτισμό, και να δώσουμε συγκεκριμένες λύσεις και συγκεκριμένες απαντήσεις».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Καρφιά» Γεωργιάδη για Δένδια: «Να μην δεχόμαστε εύκολα την κριτική από αυτούς που δεν μιλάνε καθόλου»
«Αν μιλάς και υπερασπίζεσαι ένα δύσκολο έργο τότε θα φύγει και κανένας πόντος, και για να το πω ανάποδα, αυτοί οι οποίοι δεν θέλουν να φύγει κανένας πόντος δεν μιλάνε καθόλου» λέει ο υπουργός Υγείας
Άδωνις Γεωργιάδης
Κασσελάκης: Έχασα μια κομματική μάχη σε μπουζουξίδικο με μπράβους της νύχτας – Δεν μπαίνει ”λουκέτο” στο Κίνημα Δημοκρατίας
Ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε επανειλημμένα ότι ο ίδιος δεν λειτουργεί ως ιδιοκτήτης πολιτικού φορέα, αλλά ως εκλεγμένος εκπρόσωπος των μελών
Ο Στέφανος Κασσελάκης 13
Η πρώτη ανασκόπηση Μητσοτάκη για το 2026: Η Βενεζουέλα, οι «αιώνιοι» φοιτητές, οι λαϊκές αγορές και η λειψυδρία
«Το 2026 συνεχίζουμε με την ίδια συνταγή που έχει αποδώσει εδώ και 6,5 χρόνια: να ενισχύουμε την οικονομία με μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, χωρίς να παίζουμε με τα δημόσια οικονομικά»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή 92
Ανδρουλάκης για ραντεβού Μητσοτάκη με αγρότες: Το θέμα αυτό δεν είναι στα χέρια μας, έχουμε τις δικές μας προτάσεις
«Οι προτάσεις μας είναι 7 λεπτά η κιλοβατώρα, για 5 χρόνια, για να υπάρχει χαμηλό κόστος παραγωγής, 5 ευρώ το πάγιο και 120 δόσεις γιατί τα χρέη είναι πολλά»
Επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη στη Δυτική Μακεδονία