Δευτέρα, 6 Μαΐ
16oC Αθήνα

Τσίπρας σε Μεϊμαράκη: “Αν αγωνιάτε γιατί δεν ζητάτε εκλογές; Δεν υπάρχουν αυτόχειρες βουλευτές που θα ρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς”

ΦΩΤΟ - EUROKINISSI
ΦΩΤΟ - EUROKINISSI

– Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή
– “Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να είμαστε μία μικρή παρένθεση”
– “Η συμφωνία που έχουμε στα χέρια μας είναι πολύ δύσκολη – Αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες που μου αναλογούν”
– Κόντρα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελο Μεϊμαράκη
– Το Μαξίμου επιβεβαιώνει την επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Προκόπη Παυλόπουλο
– Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε στους βουλευτές του πως χωρίς τη στήριξή τους μπορεί να μην είναι πρωθυπουργός την επόμενη ημέρα
– Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Τσίπρας στον Θεοδωράκη φέρεται να είπε πως αυτή η ψηφοφορία για την συμφωνία είναι ψήφος εμπιστοσύνης
– Υπουργοί από το βήμα της Βουλής καλούν τους βουλευτές να μην καταψηφίσουν τη συμφωνία

“Καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις με κριτήριο την ευθύνη που μας βαραίνει” είπε αρχικά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην Βουλή.

Δώσαμε έναν σκληρό αγώνα που είχε λάθη και παραλείψεις, για τα οποία αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου. Γι’ αυτό τον αγώνα αισθάνομαι υπερήφανος“, συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και συνέχισε: “Παρόλα αυτά έχουμε αφήσει παρακαταθήκη αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας σε όλο τον κόσμο κι αυτή δεν σβήνει. Είμαι βεβαιος ότι αυτός ο αγώνας θα φέρει καρπούς. Πρέπει να επιστρέψει η Ευρώπη στις ιδρυτικές της αξίες. Αυτή η πολιτική σύγκρουση έχει και χαρακτηριστικά μάχης πολιτικής στην Ευρώπη. Πολλοί βρέθηκαν να υποστηρίζουν τον αγώνα μας.

Οι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού κόμματος που ανήκετε (σ.σ. απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελο Μεϊμαράκη) ήταν αυτοί που κατακεραύνωσαν τον αγώνα του ελληνικού λαού για προκοπή. Ήταν αυτοί που μας έλεγαν έναν λαό τεμπέλη. Είναι μια μορφή αλληλεγγύσης τα δανεικά. Ωστόσο η καλύτερη στιγμή αλληλεγγύης ήταν όταν όλοι οι υπόλοιποι έδωσαν την ευκαιρία στη Γερμανία την ύψιστη αλληλεγγύη της διαγραφής του χρέους, βγαίνοντας λεηλατημένη από δύο παγκοσμίους πολέμους”.

Τσίπρας: “Υπήρχε και μία τρίτη επιλογή: Το σχέδιο Σόιμπλε. Αν τη θέλουμε υπάρχει ακόμη χρόνος, μας την προσφέρει…”

Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από την δέσμευσή μας να αγωνιστούμε μέχρι τέλους για το δίκαιο του λαού” συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε: “Ούτε θα κάνουμε το χατήρι σε κανέναν από τους αντιπάλους μας, που από την πρώτη στιγμή ήθελαν να είμαστε μια μικρή παρένθεση στον χώρο. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να είμαστε μια μικρή παρένθεση. Θα παραμείνουμε παρόντες και θα προσπαθήσουμε με κάθε μέσο να προστατέψουμε την κοινωνία από μέτρα που δεν πιστεύουμε αλλά καλούμαστε να εφαρμόσουμε“.

“Η κυβέρνηση αυτή θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να μπει μια τάξη σε αυτή τη χώρα. Την ίδια στιγμή αυτή η κυβέρνηση θα προνοήσει για να μην παραδοθεί η κοινωνική αλληλεγγύη στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού. Βρισκόμαστε στην ώρα της κρίσης και της ευθύνης”.

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε: “Θα ήθελα με ειλικρίνεια να θέσω αυτό το ερώτημα σε όλους σας. Ο εκβιασμός θεωρείτε ότι είναι πραγματικός η πλαστός; Αν είναι πλαστός είμαι ανοιχτός να ακούσω τις εναλλακτικές. Αν όμως είναι πραγματικός, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να μοιραστούμε όλοι το βάρος αυτής της ευθύνης. Και σε ό, τι με αφορά είμαι ο τελευταίος που θα δραπετεύσω από την ευθύνη αλλά και ο τελευταίος που οικειοθελώς θα προσχωρήσω στο σχέδιο των αντιπάλων, δηλαδή το σχέδιο της απομάκρυνσης αυτής της κυβέρνησης από αυτά τα έδρανα“.

Η δευτερολογία Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας στην δευτερολογία του ουσιαστικά απάντησε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο οποίος πήρε τον λόγο μετά την πρώτη ομιλία του: “Κύριε πρόεδρε της Νέας Δημοκρατίας, θα σας δώσω δύο στοιχεία για όσα αναφέρατε. Η πρώτη απάντηση έχει να κάνει με το πόσα δισεκατομμύρια φέρνουμε εμείς σε σχέση με το e-mail Χαρδούβελη. Αυτό το τέχνασμα ότι βγαίναμε δήθεν από το μνημόνιο ήταν αντίστοιχου μεγέθους με το success story. Μια χώρα, όταν έχει χρέος 180% του ΑΕΠ και προσεγγίζει πλέον το 200% σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, είναι μια χώρα που δε μπορεί αν βγει στις αγορές. Αν δεν έχει επέλθει η αναγκαία απομείωση του χρέους. Εγώ να παραδεχτώ ότι τα διαρθρωτικά μέτρα που φέρνουμε είναι σκληρά και δεν πιστεύω πως θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομιά. Όμως αυτά τα εξασφαλισμένα 85 δισ. καλύπτουν πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Για την επόμενη 3ετία έχουμε μία de facto αναδιάρθρωση, αφού δεν έχουμε χρηματοδοτικές ανάγκες. Πριν από λίγο είχαμε τη δήλωση της διευθιύντριας του ΔΝΤ, που έλεγε ότι είναι η πρώτη φορά που οι ευρωπαίοι πρέπει αν συζητήσουν την απομείωση του ελληνικού χρέους. Μια εξέλιξη θετική γιατί αν υπάρχει μία πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση είναι αυτή, για να δούμε επιτέλους φως στην άκρη του τούνελ.

Επιπλέον, η συμφωνία αυτή εξασφαλίζει κι ένα πακέτο 35 δισ. ευρώ για επενδύσεις. Η προέλκυση επενδύσεων είναι η μόνη δυνατότητα για να αναθερμανθεί η οικονομία και να βγούμε από την κρίση. Αυτά τα στοιχεία δεν υπήρχαν στα προγράμματα του 2010 και του 2012. Είμαι ο τελευταίος που θα ωραιοποιήσω μία συμφωνία με πολλά τα σημεία της οποίας διαφωνώ”.

“Είστε στην ίδια πολιτική οικογένεια με την κυρία Μέρκελ, τον κύριο Σόιμπλε, τον κύριο Βέμπερ” συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και συμπλήρωσε: “Είδα ότι έχετε μεγάλη αγωνία για το τι θα ψηφίσει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Αγωνιάτε. Αν αγωνιάτε τόσο, γιατί δεν κάνετε μια πρόταση μομφής; Ή γιατί δεν ζητάτε εκλογές; Δεν υπάρχουν αυτόχειρες βουλευτές που θα ρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς“, τόνισε κλείνοντας ο πρωθυπουργός.

Και… τριτολογία Τσίπρα!

Μετά και την απάντηση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη στην δευτερολογία του πρωθυπουργού, ήρθε ως φυσικό επακόλουθο και η… τριτολογία του Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός είπε λοιπόν: “Στην απόφαση του Eurogroup του 2012 υπήρχε μόνο μια υπόσχεση. Σε αυτή την απόφαση υπάρχει σαφής δέσμευση ότι αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση θα υπάρξει ουσιαστική συζήτηση για την αναγκαία αναδόμηση του χρέους και επιπλέον γίνεται αναφορά σε δύο όρους: Περίοδος χάριτος και επιμήκυνση. Αυτοί οι δύο όροι τότε δεν υπήρχαν”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε