Πολιτική

Βαρουφάκης στη Bild: “Η Μέρκελ κρατά το κλειδί – Ελπίζω να το χρησιμοποιήσει”

«Εξακολουθούμε να είμαστε πρόθυμοι για διαπραγμάτευση», είναι ο τίτλος συνέντευξης του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στην γερμανική εφημερίδα Bild, στην οποία καλεί τους αρχηγούς των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης «να δράσουν».

Ακόμη αναφέρεται ειδικά στην Καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ, η οποία, όπως λέει, ως εκπρόσωπος της πιο σημαντικής χώρας, κρατάει στο χέρι της το κλειδί. «Ελπίζω να το χρησιμοποιήσει», αναφέρει.

«Δεν μπορούσαμε να συναινέσουμε στην πρόταση, δεν μπορούσαμε όμως και απλώς να την απορρίψουμε, ενόψει της σημασίας της υπόθεσης για το μέλλον της Ελλάδας. Έτσι, αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στους πολίτες, να τους εξηγήσουμε τη δική μας, απορριπτική στάση σε αυτό, αλλά να τους αφήσουμε την επιλογή», δηλώνει ο κ. Βαρουφάκης, εξηγώντας την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος και τονίζει ότι η ελληνική πλευρά «είναι ανοιχτή για νέες προτάσεις των Θεσμών».Τονίζει δε ότι οι νέες προτάσεις θα μπορούσαν να γίνουν ανά πάσα στιγμή αντικείμενο του δημοψηφίσματος, εάν είναι «σημαντικά καλύτερες» από τις προηγούμενες. «Τότε μπορούμε να αλλάξουμε ανά πάσα στιγμή τη δική μας εισήγηση και να προτείνουμε στους ψηφοφόρους να υπερψηφίσουν», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών και σημειώνει ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι πρόθυμη να διαπραγματευθεί κατά το διάστημα που οι πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν.

«Οι Θεσμοί δεν έχουν καμμία εντολή να συνδυάσουν δύσκολες μεταρρυθμίσεις με μια έξυπνη πολιτική αναδιάρθρωσης του χρέους. Οι επικεφαλής της ΕΕ στις Βρυξέλλες δεν είναι φτιαγμένοι για πολιτικές πρωτοβουλίες», δηλώνει και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Αθήνα θα υποβάλει νέα πρόταση, απαντά αρνητικά,ενώ προσθέτει: «Έχουμε βάλει ήδη τις δικές μας σκέψεις στο τραπέζι» και τονίζει ότι εναπόκειται τώρα στους Θεσμούς «να δείξουν καλή θέληση».

Ο κ. Βαρουφάκης δηλώνει «αιώνιος αισιόδοξος» και εξηγεί ότι η Ευρώπη έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι μπορεί να επουλώνει τις πληγές της και να «υπερβαίνει» τις διαφωνίες της. Στις συζητήσεις όμως έως τώρα, επισημαίνει, «έχει ειπωθεί πάντα στην Ελλάδα από την πλευρά των δανειστών ότι μπορούμε να έχουμε όποια συμφωνία θέλουμε – αλλά μόνο εάν είναι ακριβώς εκείνη η οποία αντικατοπτρίζει το μνημόνιο των Θεσμών».

Στην ερώτηση «τι θα συμβεί χωρίς συμφωνία με τους δανειστές μετά την 1η Ιουλίου – επιδρομή στις τράπεζες, επιβολή ελέγχου κεφαλαίων ή Grexit»-ο υπουργός Οικονομικών απαντά: «Εάν η Ευρώπη επιτρέψει μια τόσο τρομακτική εξέλιξη, μόνο και μόνο για να εξευτελίσει την κυβέρνησή μας τότε πρέπει οι Ευρωπαίοι να θέσουν στον εαυτό τους το ερώτημα, το οποίο ο Ιταλός πρωθυπουργός έθεσε σε ό,τι αφορά την θεαματική αποτυχία στο θέμα των προσφύγων: «θέλουμε μια τέτοια Ευρώπη;».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου διαψεύδει τις καταγγελίες για απλήρωτη εργαζόμενη: «Δεν απασχολείται στην Πλεύση Ελευθερίας εδώ και ένα χρόνο»
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας μιλά για «κακοστημένη σκηνοθεσία» στην υπόθεση «Βιολάντα», καταγγέλλει και «εντεταλμένες προσπάθειες εκβίασης» και δηλώνει ότι θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη κατά Γεωργιάδη, Κουσουλό και Πολύζο
Ζωή Κωνσταντοπούλου 7
Κυριάκος Μητσοτάκης για ανεργία στους νέους: Στόχος να ζουν καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές
Σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός αναφέρεται σε φοροελαφρύνσεις για νέους έως 25 ετών, στο «Σπίτι μου ΙΙ» και στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας ότι «η ακρίβεια και το στεγαστικό πιέζουν»
Κυριάκος Μητσοτάκης
Άδωνις Γεωργιάδης και Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κόντρα δίχως τέλος, νέα καταγγελία και αιχμές για την υπόθεση Γρηγορόπουλου
Η αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Υγείας και της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, εδώ και ημέρες, εκτείνεται από την Ολομέλεια έως τις επιτροπές και τα social media, με το πολιτικό θερμόμετρο να παραμένει σταθερά υψηλά
Άδωνις Γεωργιάδης και Ζωή Κωνσταντοπούλου
29
Αντώνης Σαμαράς σε Κωνσταντίνο Τασούλα: «Σε λάθος κατεύθυνση» τα εθνικά, αδιέξοδα στο εσωτερικό
Ο πρώην πρωθυπουργός έθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητήματα δημογραφικού, ακρίβειας και χρηματοδότησης των ΜμΕ, ενώ άσκησε κριτική στη γραμμή στα ελληνοτουρκικά και ζήτησε η συνταγματική αναθεώρηση να μην γίνει «επικοινωνιακά»
Κωνσταντίνος Τασούλας και Αντώνης Σαμαράς 19
Δημήτρης Μαρκόπουλος: Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής εισηγείται την άρση ασυλίας του για τη μήνυση που του είχε κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης
«Σε μια περίοδο που κόμματα σαν αυτό του κ. Κασσελάκη, πριμοδοτούν την αντιπολιτική, δεν θέλω να δώσω έστω και την παραμικρή αφορμή οπισθοχώρησης και φόβου της αστικής Δημοκρατίας» αναφέρει στο υπόμνημά του ο βουλευτής της ΝΔ
Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος στη Βουλή
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο Νέο Δελχί ο πρωθυπουργός – Συναντήσεις με Ναρέντρα Μόντι, Ντέμη Χασάμπη, Σαμ Άλτμαν, Μπραντ Σμιθ και Μάικλ Κράτσιος
Παρέμβαση του πρωθυπουργού στο AI Impact Summit για την τεχνητή νοημοσύνη και κύκλος επαφών με κορυφαίους παράγοντες της τεχνολογίας, στο πλαίσιο της ελληνοϊνδικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης
Ναρέντρα Μόντι και Κυριάκος Μητσοτάκης