Site icon NewsIT
15:08 | 10.11.14

Βενιζέλος σε Παπούλια: Το ΠΑΣΟΚ ακρωτηριάστηκε για να σώσει την Ελλάδα

Newsit Newsroom

Έκαναν θυσίες οι Έλληνες αλλά έκανε και το ΠΑΣΟΚ είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον Κάρολο Παπούλια κατά τη συνάντησή τους στο προεδρικό μέγαρο, όπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις τελευταίες εξελίξεις.

Τη συζήτηση των δυο ανδρών απασχόλησαν τα εθνικά θέματα, με έμφαση στις εξελίξεις στη Κύπρο και την τριμερή συνάντηση στο Κάιρο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, την πορεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, η εκλογή νέου Πρόεδρου της Δημοκρατίας αλλά και η έξοδος από το Μνημόνιο.

Αναφερόμενος στο σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο και την τρόικα, ο κ. Βενιζέλος είπε πως «είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα παρουσιαστεί ενώπιον του ελληνικού λαού, ο οποίος έχει κάνει πάρα πολλές θυσίες».

Τόνισε όμως και το κόμμα του έχει κάνει, όπως, μεγάλη θυσία. «Θα μου επιτρέψετε να πω ότι και εμείς υποβληθήκαμε στη μεγάλη πολιτική θυσία, ως πολιτικός χώρος, να υποστούμε ακρωτηριασμό της εκλογικής δύναμής μας χάριν του εθνικού συμφέροντος.

Άρα και ο ελληνικός λαός θα κριθεί να αξιολογήσει μία ολοκληρωμένη διαπραγμάτευση από τη μία μεριά και από την άλλη διάφορες ασάφειες, αβεβαιότητες και ανασφάλειες», τόνισε.

Όσον αφορά στην εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε: «Χρειάζεται συναίνεση γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν μπορούμε να παίζουμε με τους θεσμούς. Έχει πολύ μεγάλη σημασία και στα εθνικά θέματα, αλλά και στη λειτουργία της δημοκρατίας να υπάρχουν ελάχιστοι όροι συναίνεσης και συνεργασίας».

Τα εθνικά θέματα

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις συναντήσεις του πρωθυπουργού στη Λευκωσία και για την τριμερή συνάντηση στο Κάιρο.

«Για μένα ήταν η τέταρτη επίσκεψη στο Κάιρο μέσα σε 14 μήνες και αυτό που έγινε είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αλλά θέλω να το τοποθετήσω στο γενικότερο πλαίσιο της συστηματικής πολιτικής που εφαρμόζουμε τους τελευταίους 18 μήνες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, όχι μόνο με την Αίγυπτο, αλλά με την Ιταλία, την Αλβανία. Υπάρχει η εκκρεμότητα της Λιβύης και φυσικά, υπάρχουν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία.

Όλα αυτά συγκροτούνται σε μία ενιαία πολιτική υπεράσπισης και αξιοποίησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου. Και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό».

«Στηριζόμενοι στο δίκαιο της θάλασσας», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Το μεγάλο κεκτημένο της τριμερούς Διάσκεψης είναι η πρόσκληση που έχουμε απευθύνει σε όλες τις χώρες της περιοχής να αποδεχθούν τη σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας και να ενεργούν στο πλαίσιό της» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Στην παρατήρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν μετέχει η Τουρκία, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Τουρκία αποδέχεται πλέον την ισχύ του εθιμικού διεθνούς δικαίου της θάλασσας και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version