Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Βουλή – Τσίπρας: “Προσωπικά” με Siemens και Κήρυκα Χανίων! [vid]

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

“Πολεμική” ήταν η σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στη συζήτηση στη Βουλή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Αμέτρητες οι προσωπικές επιθέσεις και οι “βαριές” κουβέντες!

Συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης“. Αυτό ήταν το θέμα συζήτησης, το βράδυ της Τετάρτης 01.02.2017 στη Βουλή και το “δίδυμο” Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν μία από τις πιο σκληρές αντιπαραθέσεις που έχουμε δει ποτέ.

Αρχή με… αξιολόγηση

“Σας άκουσα κύριε Μητσοτάκη να λέτε για αξιολόγηση και διαπραγμάτευση και απορώ. Μέχρι τώρα πίστευα ότι ήσασταν κήρυκας θαλασσοδανείων. Σήμερα βλέπω ότι είστε και κήρυκας ανευθυνότητας. Αναπαράγεται αμάσητη την προπαγάνδα όσων πιέζουν τη χώρα με παράλογες απαιτήσεις” είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας τον λόγο από τον αρχηγό της ΝΔ και στη συνέχεια μίλησε για την αξιολόγηση και την διαπραγμάτευση, πριν αρχίσει το… ζουμί με την προσωπική τους αντιπαράθεση.

Παρακολουθείστε εδώ λεπτό προς λεπτό όλα όσα έγιναν στη Βουλή

“Λέτε ότι καθυστερύμε. Πού ζείτε; Η αξιολόγηση δεν κλείνει επειδή το ΔΝΤ ζητά αναίτια προληπτικά μέτρα 2% του ΑΕΠ. Άρα τι ζητάτε; Ζητάτε να τα δεχτούμε! Γιατί δε μιλάτε ανοιχτά;” συνέχισε ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει: “Μονά ζυγά δικά σας! Κορώνα κερδίζω, γράμματα χάνεις! Κύριε Μητσοτάκη δε μπορείτε να παίζετε με τον ελληνικό λαό. Πάρτε θέση στο Κοινοβούλιο. Αποφασίστε, τί συμβαίνει; Δε γίνονται ταυτόχρονα και τα δύο. Είμαστε εμμονικοί Αριστεροί που δεν καταλαβαίνουμε τη σοφία του ΔΝΤ, ή τα δίνουμε όλα; Αυτό είναι αντίφαση“!

Διαλέξτε! Ή απερισκεψία είναι αυτό που λέτε, ή χρήσιμη ηλιθιότητα”!

“Λέτε ότι δεν κάνουμε μεταρρυθμίσεις, αλλά σας διαψεύδει η πραγματικότητα. Γιατί σε 1,5 χρόνο κάναμε ό, τι δεν κάνατε σε π’εντε. Έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μειώσαμε την ανεργία 4 μονάδες, εξορθολογήσαμε τα δημόσια χρηματοδοτικά εργαλεία, αναβαθμίσαμε τη θέση της χώρας στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή. Απέναντι στους παραλογισμούς του ΔΝΤ, που εσείς ως ουρά του ακολουθείτε, έχουμε ως σύμμαχο τους αριθμούς” είπε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας, για να συνεχίσει εκφράζοντας την πεποίθηση πως η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα.

Είπε χαρακτηριστικά: “Η αξιολόγηση θα κλείσει και χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών. Γιατί η Ευρώπη δεν αντέχει άλλη κρίση, γιατί η απόδοση της ελληνικής οικονομίας είναι εκπληκτική και γιατί δεν είμαστε μόνοι μας. Η Ευρώπη αναγνωρίζει την προσπάθεια της Ελλάδας και ζητά έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης με σεβασμό στις δημοκρατικές αξίες.

Γιατί αυτά που ζητά το ΔΝΤ κι εσείς σιγοντάρετε είναι έξω από κάθε δημοκρατική αξία. Αυτό ζητάμε να παραδεχτείτε και το αρνείστε. Περί Grexit, θα σας πω να μην χάνετε χρόνο με ξανά – ζεσταμένο φαγητό. Αποδείξαμε τότε (σ.σ. το 2015) την ευρωπαϊκή μας πολιτική. Προσέξτε, από την πολλή σας αγάπη με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, μην ταυτιστείτε με τα σχέδιά του. Ή απερισκεψία είναι αυτό, ή χρήσιμη ηλιθιότητα. Εκτός αν δε γνωρίζετε που θα οδηγούσε τον τόπο μια τέτοια εκδοχή. Εσείς θέλετε εκλογές για να παραδώσετε τη χώρα στους ακραίους. Ε λοιπόν, δε θα σας κάνουμε τη χάρη“!

“Θα βγάλουμε τη χώρα από το βούρκο. Ο ελληνικός λαός είτε το θέλετε είτε όχι, θα μας κρίνει όλους στην ώρα του, με τη χώρα και την κοινωνία όρθια, το φθινόπωρο του 2019”, τόνισε ο πρωθυπουργός και έριξε το… καρφί: “Όπως βλέπετε εγώ σπατάλησα μόνο 12 λεπτά γι’ αυτό το θέμα και όχι μισή ώρα…“. Και κάπου εκεί μίλησε για το θέμα της αποψινής συζήτησης, δηλαδή το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής.

Δείτε στο τέλος του κειμένου το βίντεο με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

“Γιατί αναστατώνεστε;”

Η αρχική του τοποθέτηση ήταν η εξής: “Συζητάμε χρόνια για τη διαπλοκή, αλλά κανείς δεν πήρε πρωτοβουλία για να εξεταστούν όλα με ονόματα. Πρώτη φορά μια κυβέρνηση, με κόστος, αποφασίζει να συγκρουστεί. Πρώτη φορά γίνεται συζήτηση για τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων. Πρώτη φορά ερευνάται ένα διαχρονικό σκάνδαλο και οι πολίτε θα κρίνουν.

“Εσείς κυρία Γεννηματά, ηγείστε ενός κόμματος και δεν είπατε ποτέ τι ακριβώς έγινε με τα 15 εκατ. ευρώ που βρήκαν ορκωτοί λογιστές στα γραφεία του κόμματός σας”

Από τη μία κουνούσατε το δάχτυλο στον κόσμο λέγοντας “μαζί τα φάγαμε” κι από την άλλη το χρήμα έπεφτε ζεστό στα κομματικά ταμεία, εις υγείαν των κορόιδων.

Μη βιάζεστε να λέτε “άνθρακες ο θησαυρός”. Η Δικαιοσύνη θα κρίνει αν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων. Γιατί αναστατώνεστε; Ξέρετε από κάπου ότι δεν υπάρχει εμπλοκή;

Βλέπω την αγωνία σας να βγείτε και να πείτε ότι το πόρισμα δεν επιβεβαιώνει το τρίγωνο της διαπλοκής. Αν δεν ήσασταν υπόλογοι για το τρίγωνο της διαπλοκής, θα ήσασταν αστείοι, αλλά είστε υπόλογοι.

Το μεγαλύτερο μέρος από τα χρωστούμενα είναι αγύριστα. Το είπε στην Εξεταστική ο γιος του κ. Ψυχάρη. Όχι αυτός που ήταν βουλευτής σας… ο άλλος. Είπε ότι δόθηκαν με αέρα. Ξέρετε που πήγαν. Σε βίλες στο Πόρτο Χέλι, σε φορολογικούς παραδείσους. Όλα αυτά με την ανοχή σας”.

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

“Κανόνια τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ”!

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έκανε πέντε παρατηρήσεις, αναφερόμενος στα δάνεια που πήραν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία τα προηγούμενα χρόνια. Είπε συγκεκριμένα:

“Δεν είμαι νομικός, αλλά έχω την αίσθηση ότι αυτό είναι καραμπινάτη απάτη. Θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη γι’ αυτό. Πώς το λέει ο λαός; Είχατε κούτελο κύριε Μητσοτάκη, γι’ αυτό παίρνατε τα δάνεια”

1) Τα χρήματα αυτά δόθηκαν με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις. Κανείς δεν ρώτησε αν τα κόμματά σας θα έπεφταν από το 40% στο 5% όπως και έγινε. Δε ρώτησε όμως ο τραπεζίτης, όταν άρχισε η κρίση. “Τί θα γίνει ρε παιδιά αν η χρηματοδότηση μειωθεί”; Κανείς δε ρώτησε. Ανοίγαν τα συρτάρια και σας δίνανε εν μέσω κρίσης ό, τι ζητούσατε.

2) Την ίδια εγγύηση δεν τη δίνατε σε μία τράπεζα. Οι τράπεζες που έχουν και άποψη για την οικονομία, εδώ συμπεριφέρθηκαν ως οσίες παρθένες. Δεν ρώτησαν για εγγυήσεις. Δεν είμαι νομικός, αλλά έχω την αίσθηση ότι αυτό είναι καραμπινάτη απάτη. Θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη γι’ αυτό. Πώς το λέει ο λαός; Είχατε κούτελο κύριε Μητσοτάκη, γι’ αυτό…

3) Τρίτη και πιο ενδιαφέρουσα γιατί αυτό είναι ένα αίσχος. Κάποια στιγμή ο οικονομικός εισαγγελέας, μιλάω για το πόρισμα Καλούδη, καταλόγισε ευθύνες. Τί κάνατε τότε; Περάσατε μια τροπολογία όνειδος, μια τροπολογία ασυλίας για τους τραπεζίτες. Και ήταν και εκπρόθεσμη. Και σήκωσαν το βάρος 3 βουλευτές σας. Οι κ.κ. Χριστογιάννης, Τζουμάνης και Ταμενίδης. Αλήθεια που είναι σήμερα; Αν τους βάλουμε στο Google δε θα τους βρούμε.

4) Δεν πρέπει να πείτε τί τα κάνατε; Που τα ξοδέψατε; Κι αν προσθέσουμε τα θαλασσοδάνειά σας, υπάρχει ένα ερώτημα.

5) Να απαντήσετε ποιός δανειοπλήπτης θα είχε την ίδια μεταχείρηση, να μην πληρώνει ούτε ένα ευρώ και οι Τράπεζες να ξεχνούσαν ότι υπάρχει. Αυτό στην αγορά ονομάζεται κανόνι. Κανόνι 420 εκατ. από τις υπεύθυνες δυνάμεις του τόπου, που τώρα θέλουν εκλογές για να σώσουν τη χώρα! Να μας σώσετε εσείς!

Το πρόβλημα είναι ότι δυσφημείτε όλο το πολιτικό σύστημα και κερδίζουν τόπο οι δυνάμεις που λένε όχι σε όλα τα κόμματα και να καεί η… Βουλή. Εξαιτίας σας γίνεται αυτό”.

Προσωπική επίθεση για Siemens και Κήρυκα Χανίων!

Και κάπου εδώ, η συζήτηση πήρε… φωτιά. Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή, προσωπική επίθεση στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. λέγοντας χαρακτηριστικά:

“Οι τράπεζες παραβίαζαν κανόνες ατιμώρητα. Σας έφερναν έτοιμη οποιαδήποτε διάταξη και την περνάγατε. Εσείς το γλεντάγατε κανονικά, ενώ οι εισπρακτικές έκαναν bullying στους πολίτες. Αυτό είναι το τρίγωνο της διαπλοκής που λέτε ότι δεν υπάρχει αλλά κυβέρνησε για 40 χρόνια.

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: “Τι φασαρία θα είχε γίνει αν εγώ είχα τέτοιες δωρεές; Αν έπαιρνα δάνειο για την εφημερίδα του χωριού μου και δεν πλήρωνα;”

Κλείνω με δύο παρατηρήσεις: 1) Ο ΔΟΛ: Ο κ. Ψυχάρης βαρύνεται με κατηγορίες και ο κόσμος θα βγάλει τα συμπεράσματά του. Η κρίση στον Τύπο είναι τα απόνερα της κρίσης του πολιτικού συστήματος. Μακάρι να υπάρξει λύση. Έχω την εντύπωση όμως ότι δε θέλετε μια τέτοια εξέλιξη. Ζήτησα να βρούμε λύση και είπατε όχι. Προτιμάτε να κλείσει, παρά να ρισκάρετε το ενδεχόμενο μιας νέας ιδιοκτησίας που δεν θα κινδυνολογεί κάθε μέρα. Πάρτε παράδειγμα τον Μαρινόπουλο. Δεν ήταν δικός μας φίλος. Του κυρίου Σαμαρά ήταν και του κυρίου Αναστασιάδη που έχει τα κουπόνια στην εφημερίδα του. Βρήκαμε λύση όμως. Αν έχετε λύση να την προτείνετε. Έτσι θα φανεί αν θέλετε διάσωση των θέσεων εργασίας. Αν σας ενδιαφέρει, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.

2) Ο αγαπημένος σας Κήρυκας Χανίων κ. Μητσοτάκη. Εξασφάλισε δάνειο 300.000 ευρώ ένα μήνα πριν αναστείλει την έκδοσή του. Είπατε ότι είναι μια ιστορική εφημερίδα και ότι είστε δισέγγονος του Βενιζέλου. Δισέγγονος του Βενιζέλου μπορεί να είστε, αλλά όχι κληρονόμος της ιστορίας του. Είστε κληρονόμος της διαπλοκής κ. Μητσοτάκη.

Παίρνετε δάνεια με αέρα επειδή είστε κάποιος, όπως ο κ. Ψυχάρης. Γιατί το ακίνητο που βάλατε εγγύηση, είχε ξαναμπεί ως εγγύηση σε προηγούμενο δάνειο. Δεν πληρώσατε 11 χρόνια ούτε ένα ευρώ. Δεν σας έπαιρναν οι εισπρακτικές από το πρωί μέχρι το βράδυ! 11 χρόνια όμως και υπό την πίεση αυτής της Επιτροπής, που εσείς λέτε ότι δεν έκανε τίποτα, η Τράπεζα τελικά βρήκε το τηλέφωνό σας και πήγατε άρων άρων σε ρύθμιση. Κάνατε ρύθμιση μπαλόνι, ένα ακόμη σκάνδαλο. Πληρώνετε κάποια χρήματα το μήνα και στο τέλος ή θα βάλετε όλο το ποσό, ή θα κάνετε νέα ρύθμιση.

Ακόμη και τώρα πήγατε όταν έγινε η Εξεταστική. Αυτό μου θυμίζει μια άλλη υπόθεση. Για το τηλεφωνικό κέντρο – δώρο από τη Siemens, αξίας 130.000 ευρώ. 130.000 ευρώ τηλεφωνικό κέντρο τι ήταν; Διαστημικό; Να ενημερώσω τον κύριο Παππά! Αυτό το τηλεφωνικό κέντρο τρέξατε να το αποπληρώσατε μόνο όταν μπήκε ο εισαγγελέας. Το ίδιο κάνατε με τον Κήρυκα Χανίων. Τι φασαρία θα είχε γίνει αν εγώ είχα τέτοιες δωρεές, αν έπαιρνα δάνειο για την εφημερίδα του χωριού μου και δεν πλήρωνα; Τι φασαρία θα είχε γίνει;”.

“Τώρα αρχίζουμε”

Κλείνοντας, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε το μήνυμα ότι το ζήτημα της διαπλοκής δεν τελειώνει τώρα, με το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, αλλά αντιθέτως τώρα ξεκινά.

Αναλυτικά είπε: “Η χώρα περνά δύσκολα κι ο λαός έχει κάνει θυσίες που ξεπερνούν αυτό που του αναλογεί. Γι’ αυτό δεν θα κάνουμε πίσω σε κανένα θέμα διαφάνειας. Όλα στο φως. Και διαβεβαιώ: Με τη σημερινή δεν ψεκάσαμε, σκουπίσαμε, τελειώσαμε. Τώρα ξεκινάμε. Είναι θέμα τιμής για τη Δημοκρατία. Θα προχωροήσουμε με όποιο κόστος. Έχετε να απολογηθείτε για πολλά. Με τη διαπλοκή δεν τελειώσαμε, τώρα αρχίζουμε, η συνέχεια είναι στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης“.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε