Σάββατο, 18 Μαΐ
17oC Αθήνα

Χαμηλές προσδοκίες για την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία

Χαμηλές προσδοκίες για την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία

Στη σκιά της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι και των ραγδαίων εξελίξεων που πυροδοτεί, το υπουργείο Εξωτερικών καλλιεργεί χαμηλές προσδοκίες για το αποτέλεσμα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, καθώς εκτιμά ότι η Ελλάδα θα δεχτεί ισχυρές πιέσεις για συνεργασία με την Άγκυρα στο Αιγαίο και πιθανώς για συνδρομή σε ενδεχόμενη χερσαία επέμβαση στη Συρία.

H επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία θα είναι προπαρασκευαστική της έκτακτης Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας στις 29 Νοεμβρίου, για το προσφυγικό ζήτημα, στην βαριά σκιά πλέον του πολλαπλού τρομοκρατικού χτυπήματος του ISIS στο Παρίσι.

Με το τρόπο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου σπεύδει να καθησυχάσει τους ανησυχούντες, διπλωματικούς κύκλους και όχι μόνο, για την δύσκολη αποστολή που αναμένεται να έχει αύριο Τετάρτη (18.11.2015) ο πρωθυπουργός στην Άγκυρα στο πλαίσιο των επαφών του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ομόλογό του Αχμέντ Νταβούτογλου.

Ο κ. Τσίπρας αναχωρεί απόψε για την Κωνσταντινούπολη συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα, την κυβερνητική εκπρόσωπο Ο. Γεροβασίλη και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης, όπου θα παρακολουθήσει μαζί με τον Τούρκο ομόλογο του το φιλικό παιχνίδι ποδοσφαίρου Τουρκία-Ελλάδα κι αύριο θα συναντηθεί στο Φανάρι με τον οικουμενικό πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Μετά τη συνάντηση θα αναχωρήσει για την Άγκυρα όπου θα έχει διαδοχικές επαφές και συναντήσει με την τουρκική πολιτική ηγεσία με αντικείμενο κυρίως για το προσφυγικό, αλλά και το Κυπριακό και γενικότερα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει κυρίως ως μεσολαβητής μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας καθώς οι εταίροι και ως επί το πλείστον η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναζητούν εναγωνίως μια συμφωνία με την Τουρκία ώστε να αποτελέσει το ανάχωμα των προσφυγικών ροών προς τον ευρωπαϊκό βορρά και όλα αυτά με αντάλλαγμα 3 δισ. ευρώ οικονομική ενίσχυση, την σταδιακή απελευθέρωση της χορήγησης βίζας και την επανενεργοποίηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Και αν αυτά είναι τα “δώρα” των Βρυξελλών στις απαιτήσεις της Άγκυρας, ο κ. Τσίπρας καλείται να σταθμίσει συνάμα και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς η Λευκωσία έχε μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας σε μια σειρά κεφαλαίων και ενώ παράλληλα παραμένει ακόμη ανοιχτό το ζήτημα της επίλυσης με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται σε λεπτό σημείο.

Πάντως η ελληνική αποστολή έχει ως βάση εκκίνησης τις αποφάσεις της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Μάλτας όπου η ελληνική αντιπροσωπεία πέτυχε:

– να “κλείσει” τουλάχιστον λεκτικά το θέμα των κοινών ελληνο-τουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να μιλά πλέον για “συντονισμένες ενέργειες στο Αιγαίο»” και όχι “κοινές περιπολίες”, με κορμό την FRONTEX

– να λαμβάνεται υπ’ όψιν η βασική αρχή της Αθήνας ότι “η Ελλάδα είναι σταθμός στον ευρωπαϊκό διάδρομο των προσφύγων προς την Ευρώπη και η πόρτα ανοίγει στην Τουρκία”.

Η Αθήνα να σημειωθεί επίσης ότι:

– συνδέει τη βοήθεια των 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία με την πρόοδο στην κατασκευή hotspot στη γειτονική χώρα, ενώ θέτει και θέμα απευθείας εγκατάστασης προσφύγων σε χώρες της Ε.Ε. από την Τουρκία – χωρίς να χρειάζεται να περάσουν στην Ελλάδα

– για την χαλάρωση των κανόνων για παροχή βίζας από Τουρκία στην Ε.Ε. σύμφωνα με πληροφορίες ζητεί να υπάρξει συμφωνία επανεισδοχής από την Ε.Ε. στην Τουρκία, κάτι που όμως δεν δέχεται η Άγκυρα

– για το “ξεπάγωμα” της ενταξιακής διαδικασίας, ζητεί τη σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών – μελών και κυρίως βέβαια της της Κύπρου.

Και όλα αυτά στο γκρίζο φόντο των ραγδαίων εξελίξεων που έχει πυροδοτήσει παγκοσμίως και ιδίως στη γειτονιά μας το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι και με το υπουργείο Εξωτερικών να καλλιεργεί χαμηλές προσδοκίες για το αποτέλεσμα της επίσκεψης, καθώς εκτιμά ότι η χώρα μπορεί να δεχθεί ισχυρότατες πιέσεις από τους Συμμάχους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ για συνεργασία με την Τουρκία στο Αιγαίο και να συνδράμει στο ενδεχόμενο μιας χερσαίας επέμβασης της Δύσης στη Συρία, επέμβαση που ενδιαφέρει άμεσα την γείτονα χώρα λόγω και του Κουρδικού ζητήματος.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε