Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Χρυσοχοΐδης: Ζήτησα κι έλαβα την παραίτηση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ.

Χρυσοχοΐδης

Ανακοίνωση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αιχμές για την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επιβεβαίωσε την παραίτηση του Αριστείδη Ανδρικόπουλου.
“Ο κομματισμός δεν χωρά στις υπηρεσίες ασφαλείας. Θα γίνουν αξιοκρατικές κρίσεις”.
Η παρουσία του σε κομματικές εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε αποκαλύψει το newsit.gr, ένας από τους βασικούς λόγους απομάκρυνσης του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Το χρονικό μιας παραίτησης που είχε προαναγγελθεί επιβεβαιώθηκε νωρίς το πρωί της Τετάρτης (10.07.2019) με μια δήλωση 55 λέξεων. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, λίγες ώρες αφού ανέλαβε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επιβεβαίωσε ότι ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του αρχηγού της Αστυνομίας, αντιστράτηγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου.

Ο νέος υπουργός άφησε σαφέστατες αιχμές για κομματισμό, που όπως αναφέρει δεν χωρά σε κανέναν τομέα του Δημοσίου, ειδικά στις υπηρεσίες ασφαλείας. Πλέον, θα γίνουν νέες, έκτακτες κρίσεις, στην ελληνική Αστυνομία.

Η αναφορά που κάνει στη δήλωσή του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν είναι τυχαία. Η παρουσία του απερχόμενου, πλέον, αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου, σε κομματικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, μια εκ των οποίων είχε αποκαλύψει το newsit.gr, είχε προκαλέσει σάλο και θύελλα αντιδράσεων. Και ήταν ένας από τους βασικούς λόγους της απομάκρυνσής του.

Αν και εν ενεργεία αρχηγός της Αστυνομίας, ο κ. Ανδρικόπουλος είχε εμφανιστεί στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Συντάγματος πριν από τις ευρωεκλογές και μάλιστα το newsit.gr δημοσίευσε και φωτογραφίες του σε πηγαδάκια με εν ενεργεία υπουργούς ή κομματικά στελέχη. Δεν ήταν η μοναδική του παρουσία σε ανάλογη εκδήλωση, αφού ο φωτογραφικός φακός τον είχε “συλλάβει” και σε ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Ξάνθη.

Όλη η δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

«Σε ένα κράτος δικαίου ο κομματισμός δεν χωρεί σε κανέναν τομέα του Δημοσίου. Πολύ περισσότερο στις Υπηρεσίες ασφάλειας της χώρας.
Ζήτησα και έλαβα την παραίτηση της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας.
Θα γίνουν αξιοκρατικές κρίσεις, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και περιμένει η κοινωνία. Είναι όρος για την αποτελεσματικότητά τους.
Προχωράμε μπροστά, με αίσθηση του δημοκρατικού καθήκοντος».

Πλέον, αναζητείται ο αντικαταστάτης του απερχόμενου αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη δήλωσή του κάνει λόγο για έκτακτες κρίσεις, αλλά αυτές μπορούν να γίνουν μόνο μέσω του ΚΥΣΕΑ, το οποίο μπορεί να συνεδριάσει μετά τις 22 Ιουλίου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων και της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

αρχηγός ΕΛ.ΑΣ.

Έως τότε, τον Αριστείδη Ανδρικόπουλο θα αντικαταστήσει κάποιος από τους εν ενεργεία αντιστρατήγους, με πιθανότερο τον υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Μιχάλη Καραμαλάκη.

Το παρασκήνιο της παραίτησης

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε σαφείς τις προθέσεις του σε ό,τι αφορά στο μέλλον τόσο του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. όσο και γενικότερα της ηγεσίας της αστυνομίας, από την πρώτη στιγμή που παρέλαβε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε από τον αρχηγό της Αστυνομίας, Αριστείδη Ανδρικόπουλο να του υποβάλει την παραίτησή του. Αρχικά, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αρνήθηκε να υποβάλει την παραίτησή του, επικαλούμενος και τον θεσμικό του ρόλο.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μετά την άρνηση αυτή, φέρεται να έδωσε εντολή να μην περάσει κανένα υπηρεσιακό έγγραφο από το γραφείο του αρχηγού της Αστυνομίας για υπογραφή. Με τον τρόπο αυτό, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ουσιαστικά κατέστησε «ανενεργό» τον Αριστείδη Ανδρικόπουλο και του έθεσε σαφές πως ο μόνος δρόμος που υπάρχει είναι αυτός της εξόδου.

Λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Τρίτης, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, υπέβαλε τελικά την παραίτησή του.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις