Πολιτική

ΥΠΕΞ για το πραξικόπημα στον Νίγηρα: Να αποκατασταθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και η συνταγματική τάξη

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Mε ανησυχία και ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί τις εξελίξεις στον Νίγηρα το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίος εξέδωσε σήμερα (2.8.2023) σχετική ανακοίνωση. 

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τις αυθαίρετες συλλήψεις αξιωματούχων, πολιτικών και μελών της κυβέρνησης του Νίγηρα και κάθε απόπειρα κατάληψης της εξουσίας με τη βία, η οποία οδηγεί στην ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης και απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή του Σαχέλ.

Μάλιστα, υπογραμμίζει πως θα πρέπει το συντομότερο να αποκατασταθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και η συνταγματική τάξη.

Σημειώνεται πως η περιοχή του Σαχέλ αποτελεί μία βασική αφετηρία παράτυπης μετανάστευσης από την Αφρική στην Ευρώπη μέσω της θάλασσας της Μεσογείου. Αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις τόσο γεωπολιτικές, όπως η διασπορά όπλων με την εμφύλια διαμάχη στη Λιβύη, η τρομοκρατία, ο ανταγωνισμός ισχυρών παικτών στην περιοχή όσο και περιβαλλοντικές, όπως η ερημοποίηση και η κλιματική αλλαγή, με την επισιτιστική της διάσταση.

Περαιτέρω, επισημαίνεται πως η κατάσταση στον, φαινομενικά, μακρινό Νίγηρα αφορά και την Ελλάδα. Η χώρα μας έχει εκφράσει τη βούληση ενίσχυσης των σχέσεων με τις χώρες της περιοχής του Σαχέλ και το Νίγηρα, κράτος με βαρύνοντα ρόλο στην αντιμετώπιση των πολυσύνθετων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η Ελλάδα στις εξελίξεις και στη σταθερότητα της περιοχής είναι ότι από το 2021 έχει ορίσει τον Έλληνα πρέσβη στη Σενεγάλη ως ειδικό απεσταλμένο της Ελλάδας για την περιοχή του Σαχέλ.

Ο Νίγηρας ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι ξανανοίγει τα σύνορά του με πολλές από τις γειτονικές του χώρες. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όταν ορισμένοι οραματίζονται επιστροφή στο καταστροφικό 2015, η ΝΔ σχεδιάζει το ελπιδοφόρο 2030
«Η Ιστορία μπορεί να μην επαναλαμβάνεται, αλλά τιμωρεί όποιους την ξεχνούν. Ειδικά όταν οι αρχιτέκτονες της χρεοκοπίας ζητούν να τους εμπιστευτούν ξανά» τόνισε ο πρωθυπουργός στο προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη
107
Αλέξης Τσίπρας: Eπιβολή πατριωτικής εισφοράς στα υπέρμετρα κέρδη των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων
«Είναι δύσκολο να γίνουν όλα αυτά; Όσο δύσκολο είναι να έχεις το θάρρος να συγκρουστείς με τα συμφέροντα και την ευθύνη να στηρίξεις την κοινωνία» λέει ο πρώην πρωθυπουργός σε βίντεό του στα social media
Αλέξης Τσίπρας, 11ο Φόρουμ των Δελφών
27
Η Μαρία Καρυστιανού και επίσημα στην ηγεσία του Ανεξάρτητου Κινήματος Πολιτών – Μέσα στον Μάιο η παρουσίαση του νέου κόμματος
«Δεν είμαστε απλώς μια ομάδα, είμαστε μία μεγάλη οικογένεια που μεγαλώνει συνεχώς, επειδή την ενώνει η αλήθεια και η αγάπη για το δίκαιο», υπογραμμίζει η Μαρία Καρυστιανού
Μαρία Καρυστιανού 51