Pop-up συνεργασίες με εκλεκτές κοπές στη φωτιά και natural wines από τη Βουργουνδία επιβεβαιώνουν πως η αθηναϊκή σκηνή είναι πιο ζωντανή από ποτέ.
Τα μέσα του μήνα βρίσκουν την πόλη σε γαστρονομικό αναβρασμό: συνεργασίες που ανάβουν φωτιές στο Κολωνάκι, βραδιές που φέρνουν τη Βουργουνδία στο Κουκάκι και κοπές.
Δύο στάσεις, δύο εμπειρίες την επόμενη εβδομάδα αποδεικνύουν ότι η πρωτεύουσα ζει τις πιο συναρπαστικές της στιγμές στο τραπέζι.
Το Brutus συναντά το Fireside Hong Kong
Το Brutus, το εστιατόριο-ναός του κρέατος στο Κολωνάκι, έχει ήδη κερδίσει την προσοχή του διεθνούς κοινού μπαίνοντας φέτος στη λίστα με τα 101 καλύτερα steakhouse του κόσμου. Δεν είναι μικρό κατόρθωμα, αν αναλογιστεί κανείς πως το Brutus – με το εκλεκτικό του κελάρι, τις signature κοπές και το ατμοσφαιρικό του design – κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να εδραιωθεί ως το απόλυτο σημείο συνάντησης των φίλων της κρεατοφαγίας υψηλού επιπέδου.
Με αφορμή αυτή τη διάκριση, το Brutus οργανώνει το τριήμερο 16-18 Οκτωβρίου το The Rare Tour Athens 2025, ένα pop-up event σε συνεργασία με το περίφημο Fireside Hong Kong, που βρίσκεται στο Νο 50 της ίδιας λίστας. Στο Fireside κάθε πιάτο γεννιέται αποκλειστικά στη φωτιά: ο ξυλόφουρνος και το σπάνιο ιαπωνικό Binchotan charcoal δίνουν στο κρέας μοναδικό βάθος και καπνιστή διάσταση, ενώ ο σεφ Jaime Ortola έχει χτίσει φήμη πάνω στην ικανότητά του να παντρεύει την «απλότητα της φωτιάς» με την αυστηρή τεχνική της υψηλής γαστρονομίας.
Για τρεις βραδιές, οι δύο ομάδες δημιουργούν ένα four hands menu με υπογραφή, συνοδευόμενο από σαμπάνια Deutz, σε κόστος €160 το άτομο. Μια εμπειρία για όσους θέλουν να δοκιμάσουν την επιτομή της σύγχρονης steakhouse κουλτούρας σε κοσμοπολίτικη εκδοχή.
Gallina: Η Βουργουνδία προσγειώνεται στο Κουκάκι
Στο Κουκάκι, το Gallina έχει καταφέρει να ταράξει τα νερά της αθηναϊκής γαστρονομίας από την πρώτη μέρα που άνοιξε. Ένα εστιατόριο με καλλιτεχνικές ανησυχίες, που παντρεύει την avant-garde αισθητική με την ουσία της κουζίνας, προσφέροντας μενού που συχνά μοιάζουν περισσότερο με αφηγήσεις παρά με κλασικά γεύματα.
Στις 14 Οκτωβρίου, το Gallina υποδέχεται δύο συναρπαστικά οινοποιεία της Βουργουνδίας: το Domaine Dandelion και το Domaine de Cassiopée. Νέοι παραγωγοί που κάνουν αίσθηση στον κόσμο των natural wines, με κρασιά που ξεχωρίζουν για την ένταση του φρούτου και τη χαρακτηριστική τους μεταλλικότητα. Είναι από εκείνες τις βραδιές που δίνουν την αίσθηση πως δοκιμάζεις «τους θρύλους του αύριο, σήμερα». Το pairing είναι υποδειγματικό: στρείδια pochée με σάλτσα vadouvan, κρεμμύδι και borage πλαισιώνονται από ένα Bourgogne Aligoté Mitancherie 2022, ενώ το flank steak με pepper sauce και καραμελωμένο κρεμμύδι βρίσκει την τέλεια ισορροπία με ένα Pinot de Zinc 2023. Ένα δείπνο με ξεκάθαρη προσωπικότητα που αναδεικνύει τη σχέση φαγητού και κρασιού ως εμπειρία τέχνης.
Από το Κολωνάκι στο Κουκάκι, ο Οκτώβριος βρίσκει την Αθήνα σε έναν γαστρονομικό πυρετό που φέρνει κοντά κουλτούρες, τεχνικές και φιλοσοφίες. Είτε μιλάμε για εκλεκτή κρεοφαγία, είτε τα κρασιά της Βουργουνδίας, το σίγουρο είναι ότι η πόλη βιώνει μια από τις πιο πολυδιάστατες γαστρονομικές περιόδους των τελευταίων ετών.