Το κυριακάτικο φαγητό της αστικής κουζίνας
Και μαμαδίστικο και καλοκαιρινό και επίσημο, θα μπορούσε να είναι αυτό το φαγητό.
Είναι μια καλή ιδέα για τα κυριακάτικα οικογενειακά τραπεζώματα και μάλιστα έχει νοσταλγικό ύφος.
Παρά το γεγονός ότι έχει σάλτσα αυγολέμονο, το φαγητό αυτό, δεν είναι βαρύ, αφού τα κολοκυθάκια είναι δροσερά και η γέμιση, δεν έχει τσιγαρίσματα.
Μπορεί να σερβιριστεί μόνο του, χωρίς συνοδευτικά, ακόμη και χωρίς σαλάτα.
Θέλει μια καλή, πιπεράτη, φετούλα και φρέσκο προζυμένιο ψωμί.
Γεμιστά κολοκυθάκια αυγολέμονο
Υλικά:
- 10 κολοκυθάκια μέτρια ή 6 στρογγυλά
- 700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος με χοιρινό, μισό- μισό
- 200 γρ. ρύζι τ. Καρολίνα
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
- 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 250 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 μέτριο καρότο, τριμμένο
- 1 πιπεριά Φλωρίνης (από το βαζάκι) ψιλοκομμένη
- Για τη σάλτσα αυγολέμονο:
2 αυγά, χωρισμένα ασπράδια – κρόκους - χυμός από 2 λεμόνια
Εκτέλεση:
Κόβουμε ένα καπάκι σε κάθε κολοκυθάκι και σκάβουμε προσεχτικά, με ένα κουταλάκι, τη σάρκα, βάζοντας την στην άκρη, για μετά.
Αλατίζουμε τα εσωτερικά από τα κολοκυθάκια.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους κιμάδες, την ψιλοκομμένη σάρκα από τα κολοκύθια, το ρύζι, το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, το καρότο, την πιπεριά, αλάτι και πιπέρι.
Ρίχνουμε στο μείγμα, το ¼ από το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια με το μείγμα και τα κλείνουμε, με τα καπάκια που κόψαμε στην αρχή.
Τα στρώνουμε σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, σε μία στρώση αν είναι τα στρογγυλά και σε δύο, αν είναι τα μακρουλά.
Ρίχνουμε νερό να καλυφθούν, αλατοπίπερο και το υπόλοιπο λάδι.
Μαγειρεύουμε για 40 λεπτά, τσεκάροντας λίγη από τη γέμιση, ότι έχει γίνει.
Σβήνουμε το μάτι.
Φτιάχνουμε το αυγολέμονο, ξεκινώντας να χτυπάμε τα ασπράδια, σε μαρέγκα. Ρίχνουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε να χτυπάμε και τέλος ρίχνουμε λίγο-λίγο τον χυμό λεμονιού.
Με κουτάλα της σούπας παίρνουμε ζεστό υγρό (περίπου 2 φλυτζάνια του καφέ) από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε σιγά – σιγά, στο αυγολέμονο, χτυπώντας ασταμάτητα.
Περιχύνουμε τα κολοκυθάκια, με το αυγολέμονο, στην κατσαρόλα και την κουνάμε, να πάει η σάλτσα παντού, χωρίς να βάζουμε το καπάκι.
Ανάβουμε στο χαμηλό το μάτι της κουζίνας για 1 – 2 λεπτά, κουνώντας την κατσαρόλα και όχι ανακατεύοντας, ή καπακώνοντας και σερβίρουμε, ζεστά, με τη σάλτσα και λίγο ψιλοκομμένο άνηθο.