Wine spot

Κρασί και gluten free διατροφή: Τι πρέπει να ξέρετε

Ακολουθείτε μια διατροφή gluten free και αναρωτιέσαι αν το αγαπημένο σου κρασί είναι gluten free; Αρχικά να πούμε ότι για να θεωρηθεί μια τροφή ή ένα πότο gluten free θα πρέπει η περιεκτικότητά τους σε γλουτένη να μην υπερβαίνει τα 20 mg/kg (= 20 ppm).

Κατά γενική ομολογία τα περισσότερα κρασιά όπως και τα αφρώδη κρασιά θεωρούνται gluten free.
Τι μπορεί να κάνει όμως το κρασί να μην θεωρείται gluten free;

Αρχικώς τα κρασιά στα όποια έχουν προστεθεί χρώμα ή αρωματικά στοιχεία, όπως αρώματα φρούτων, μπορεί να περιέχουν γλουτένη. Σε αυτή την περίπτωση, η ανάγνωση των λεπτομερειών στο πίσω μέρος της ετικέτας θα μας λύσει κάθε απορία.

Οι περισσότεροι όταν περνούμε ένα μπουκάλι κρασί στα χέρια μας περιμένουμε να δούμε ένα καθαρό και διαυγές περιεχόμενο. Για να επετεύχθη η διαύγαση, όμως, σε μερικές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται κάποια στοιχεία όπως το ασπράδι του αυγού και κάποιες ζωικές πρωτεΐνες που περιέχουν γλουτένη.

Τέλος, παράγοντας μπορεί να είναι και η παλαίωση του κρασιού στο βαρέλι. Κάποια από τα βαρέλια οι παραγωγοί τους τα σφραγίζουν με πάστα σιταριού και αυτή η πάστα μπορεί να έχει στοιχεία γλουτένης.

Οπότε αν ακολουθείτε μια αυστηρή δίαιτα και διατροφή gluten free, θα πρότεινα κρασιά τα οποία είναι αφιλτράριστα, δεν έχουν υποστεί διαύγαση και δεν έχουν παλαίωση σε βαρέλι.

Καλή σας απόλαυση!

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Wine spot
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Wine spot: Περισσότερα άρθρα
ΟιΝοτικά PRO 2025: η Κρήτη στην Αθήνα μέσα από ένα ταξίδι στη γεύση, στη γνώση και στο κρασί
Η Κρήτη παρουσιάζει τη σύγχρονη οινική της ταυτότητα μέσα από τα ΟιΝοτικά PRO 2025, μια διοργάνωση που φέρνει τους κορυφαίους Κρητικούς οινοποιούς κοντά στους επαγγελματίες της γαστρονομίας και του κρασιού στην Αθήνα
ΟιΝοτικά PRO 2025: η Κρήτη στην Αθήνα μέσα από ένα ταξίδι στη γεύση, στη γνώση και στο κρασί