Site icon NewsIT
12:00 | 28.06.25

Σπιτικός ζωμός με κόκαλα και υπολείμματα από ψητό κοτόπουλο

Σπιτικός ζωμό κοτόπουλου

Σπιτικός ζωμό κοτόπουλου

Ηλιάνα Σκιαδά

Πιο νόστιμος και πιο οικονομικός

Τα καλύτερα πράγματα, είναι δωρεάν. Ο καλύτερος ζωμός κοτόπουλου, δεν κοστίζει τίποτα, σίγουρα. Απαιτεί, όμως, αρκετές ώρες αργού μαγειρέματος.

Όχι μόνο εξοικονομείτε χρήματα επειδή δεν χρειάζεται να αγοράσετε συσκευασμένο ζωμό, αλλά θα έχετε πιο υγιεινή και νόστιμη λύση.

Ο ίδιος ο ζωμός είναι πολύ πιο θρεπτικός για εμάς λόγω του σιδήρου, του κολλαγόνου και του πλούσιου σε βιταμίνες μυελού των οστών.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να φτιάξουμε ζωμό κοτόπουλου και αυτός είναι για μένα, ο less waste.

Και αυτό, γιατί, γίνεται από τα κόκαλα και τις πέτσες, που έμειναν από ένα ψητό κοτόπουλο, μαζί με λαχανικά.

Σπιτικός ζωμός κοτόπουλου

Υλικά:

  • κόκαλα και δέρμα που περίσσεψαν από 1 μεγάλο ψητό κοτόπουλο ή 2 μικρότερα
  • 1 ματσάκι σέλινο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι χωρίς φλούδα, κομμένο σε τέταρτα
  • 1 καρότο, κομμένο σε φέτες 5 εκατοστών
  • 1 ματσάκι μαϊντανό (κοτσάνια και φύλλα)
  • αλάτι – πιπέρι
  • 2 δαφνόφυλλα

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά: τα κόκαλα και την πέτσα που περίσσεψαν από ένα ψημένο κοτόπουλο, τα λαχανικά, τα μυρωδικά, το αλατοπίπερο, κατά βούληση, τα δαφνόφυλλα και καλύπτουμε με νερό.

Αφήνουμε να πάρουν βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά για να σιγοβράσει ο ζωμός, τουλάχιστον για 4 ώρες, αφαιρώντας περιστασιακά τον αφρό, που βγαίνει στην επιφάνεια.

Αν φτιάχνετε ζωμό για μελλοντική χρήση, ίσως πρέπει να σιγοβράσετε για δύο ώρες περισσότερο, ώστε να γίνει πιο συμπυκνωμένος, να «κατέβει» και να αποθηκεύεται πιο εύκολα.

Σουρώνουμε τον ζωμό σε βαζάκια και αφήνουμε το λίπος να «καθίσει» σε ένα στρώμα πάνω, καθώς κρυώνει.

Με αυτόν τον τρόπο, το λίπος λειτουργεί ως προστατευτικό κάλυμμα, πάνω από τον ζωμό.

Ο ζωμός θα μείνει μερικές μέρες στο ψυγείο και μερικές εβδομάδες, στην κατάψυξη.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version