Τα ζυμαρικά με σάλτσα μπολονέζ είναι, διαχρονικά, ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά.
Με τα χρόνια και στη διάρκεια του «πολέμου» με τις θερμίδες και τα λιπαρά, η συνταγή τροποποιήθηκε, προς το πιο “light”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δηλαδή επιλέγω, πιο συχνά, κιμά από άπαχο κοτόπουλο και τον ταιριάζω με ζυμαρικά ολικής άλεσης ή οσπρίων, για να μην στερούμαι την αγαπημένη γεύση.
Επειδή όμως ο κιμάς από στήθος κοτόπουλου θέλει σύντομο μαγείρεμα για να μην στεγνώσει, τον καβουρδίζουμε, μόνο του, ξεχωριστά από τη σάλτσα και για λιγότερη ώρα.
Όσο για τα ζυμαρικά, μπορούμε να πειραματιστούμε με τις γεύσεις των σπαγγέτι από όσπρια ή ρύζι. Πρόσφατα παρήγγειλα, διαδικτυακά, πρωτεϊνούχα σπαγγέτι από φασόλια edamame και τα βρήκα συμπαθητικά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Light μπολονέζ
Υλικά:
- 1 πακέτο σπαγγέτι ολικής άλεσης ή από αλεύρι οσπρίων ή ρυζιού
- 500 γρ. κιμάς από στήθος κοτόπουλου, περασμένος μία φορά από τη μηχανή του κιμά
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
- 1 μέτριο καρότο, τριμμένο
- 1/2 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- 2 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες
- 400 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
- 1 κ.γ. ξερή ρίγανη
- 2 δαφνόφυλλα
- 5-6 κόκκους μπαχάρι
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε την σάλτσα, σοτάροντας σε ελαιόλαδο, το κρεμμύδι με το σκόρδο, το καρότο, την κόκκινη πιπεριά και αλατοπίπερο για περίπου 2-3 λεπτά.
Ρίχνουμε την ντομάτα, τη ρίγανη, τους κόκκους μπαχάρι και τα δαφνόφυλλα και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να πυκνώσει.
Σβήνουμε τη φωτιά, αλλά αφήνουμε τη σάλτσα στο μάτι.
Σε αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά καβουρδίζουμε τον κιμά από στήθος κοτόπουλου και αλατοπίπερο, ανακατεύοντας συνεχώς για 7-8 λεπτά.
Ύστερα ρίχνουμε τον κιμά στη σάλτσα ντομάτας που είναι έτοιμη.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία και τα ρίχνουμε στη σάλτσα του κιμά κοτόπουλο, ανακατεύοντας να ενωθούν.