Και ελαφριά κρέμα
Αυτή είναι η πιο απλή έκδοση της γλυκιάς τάρτας.
Ετοιμάζεται σε 20 λεπτά και δεν απαιτεί καμία, ιδιαίτερη, ικανότητα.
Επίσης η κρέμα της επικάλυψης δεν χρειάζεται βράσιμο ή ψήσιμο, αλλά ένα απλό ανακάτεμα.
Το γαρνίρισμα γίνεται με γλυκό κουταλιού σταφύλι που φτιάξαμε όλοι, στο τέλος του καλοκαιριού.
Αν παρ’ ελπίδα, δεν φτιάξαμε, δεν έχουμε ή δεν μας αρέσει το γλυκό σταφύλι, μπορούμε να σερβίρουμε με όποιο άλλο γλυκό-φρούτο, έχουμε στη διάθεσή μας.
Τάρτα με σφολιάτα και γλυκό σταφύλι
Υλικά:
- 1 φύλλο σφολιάτας βουτύρου (αποψυγμένη αν επιλέξουμε κατεψυγμένη)
- 1 μεγάλο αυγό ελαφρά χτυπημένο
- 1 κ.σ. ζάχαρη καστανή
- 120 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 60 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- ξύσμα από μισό λεμόνι
- 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη για λίγη για το γαρνίρισμα
- 1 φλιτζάνι σταφύλι γλυκό κουταλιού
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C, στις αντιστάσεις.
Στρώνουμε ένα ρηχό παραλληλόγραμμο ταψί με λαδόκολλα και απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας.
Με ένα μαχαίρι χαράζουμε, προσεκτικά, τη σφολιάτα περιμετρικά, αφήνοντας απόσταση 1 εκατοστού από την άκρη.
Αλείφουμε το «γείσο» που χαράξαμε με το χτυπημένο αυγό και το πασπαλίζουμε καστανή ζάχαρη.
Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι η σφολιάτα να πάρει ωραίο χρώμα και να φουσκώσει.
Με το μαχαίρι χαράζουμε ξανά το πλαίσιο της τάρτας, προσέχοντας να μην αποκοπεί.
Πατάμε απαλά με το χέρι μας το κέντρο του φύλλου να ξεφουσκώσει και να κάτσει χαμηλότερα από το γύρω – γύρω.
Αφήνουμε το φύλλο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και ετοιμάζουμε την κρέμα.
Χτυπάμε καλά με το σύρμα, το τυρί κρέμα, την κρέμα γάλακτος, το ξύσμα, το εκχύλισμα βανίλιας και 2 κουταλιές της σούπας από την άχνη, μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα.
Απλώνουμε την κρέμα τυριού στο κέντρο της σφολιάτας, φτάνοντας μέχρι το φουσκωμένο περίγραμμα.
Όταν είναι να σερβίρουμε, απλώνουμε πάνω από την κρέμα το γλυκό κουταλιού και πασπαλίζουμε λίγη άχνη τη σφολιάτα.