Site icon NewsIT
12:00 | 02.10.25

Συνταγή για καλαμποκόψωμο από τον Αμερικανικό Νότο

Καλαμποκόψωμο

Καλαμποκόψωμο

Ηλιάνα Σκιαδά

Περικλείει την ιστορία όλης της ηπείρου

Πάντοτε μου έκανε εντύπωση, βλέποντας Αμερικάνικες ταινίες, οι εμμονή των Αμερικανών με το καλαμποκόψωμο.

Ακόμη και οι θανατοποινίτες το ζητούν να συμπεριληφθεί στο τελευταίο, χαριστικό τους γεύμα.

Δεν επιδιώκω να σας βαρύνω αλλά θέλω να ξέρετε ότι ο ψωμί καλαμποκιού κρύβει μέσα του, όλη την ιστορία των ΗΠΑ.

Έχει ρίζες στους Αζτέκους και τους Μάγιας της Λατινικής Αμερικής και στους ιθαγενείς της Βορείου Αμερικής, καθώς όλοι συμφωνούσαν ότι το καλαμπόκι είναι ο βρώσιμος χρυσός.

Σήμερα το συναντάμε σε διάφορες εκδοχές, στις νότιες Πολιτείες, όπου συνοδεύει τα ψητά κρεατικά και τις σούπες, αλλά και στο τραπέζι του πρωινού, με αλατισμένο βούτυρο και μαρμελάδα φράουλα.

Καλαμποκόψωμο

Υλικά:

  • 450 γρ. (2 στικς) βούτυρο, λιωμένο και επιπλέον για το ταψί
  • 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι κίτρινο καλαμποκάλευρο
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.σ αλάτι
  • 1 + 1/4 φλιτζανιού πλήρες γάλα
  • 3/4 φλιτζανιού ξινή κρέμα ή γιαούρτι
  • 2 πολύ μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνουμε και στρώνουμε λαδόκολλα σε δύο μακρόστενες φόρμες.

Ανακατεύουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπωλ.

Σε ξεχωριστό μπωλ, χτυπάμε το γάλα, την ξινή κρέμα και τα αυγά και στη συνέχεια προσθέτουμε, αργά, το λιωμένο βούτυρο.

Ρίχνουμε τα υγρά υλικά στα στερεά και ανακατεύουμε ελαφρά, με λαστιχένια σπάτουλα, ίσα να ενωθούν.

Μοιράζουμε το μείγμα στις φόρμες, ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα.

Αφήνουμε τα καλαμποκόψωμα να κρυώσουν εντελώς, πριν τα κόψουμε.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version