Site icon NewsIT
12:00 Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2025

Συνταγή για λαχανοσαλάτα με φινόκιο, πορτοκάλι και ταχίνι

Ταιριάζει ιδανικά με ψητά ψάρια

Salad with cabbage and carrots in a white plate on the table
Ηλιάνα Σκιαδά

Μια καλή σαλάτα λάχανου είναι πάντα χορταστική. Αυτή η σαλάτα με πορτοκάλι, άρωμα μάραθου και ταχίνι, είναι γεμάτη φρέσκες γεύσεις και υφές.

Έχει τραγανότητα, από τα αμύγδαλα και γλυκύτητα από το πορτοκάλι.

Το ψιλοκομμένο φινόκιο ταιριάζει με τα ψητά ψάρια και τα ψαρικά, άρα είναι ιδανική σαλάτα για να τα συνοδεύσει.

Το λάχανο είναι εξαιρετικά ανθεκτικό σαλατικό, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η σαλάτα, θα παραμένει φρέσκια και τραγανή στο ψυγείο για μέρες.

Είναι επίσης εξαιρετικά θρεπτική, καθώς το λάχανο είναι πλούσιο σε βιταμίνες C και K.

Λαχανοσαλάτα με φινόκιο και ταχίνι

Υλικά:
Για τη σαλάτα:

  • 1/2 άσπρο λάχανο, ψιλοκομμένο (περίπου 4-5 φλιτζάνια)
  • 1/2 φινόκιο ψιλοκομμένος
  • 3 πορτοκάλια, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
  • 1/2 φλιτζάνι φιλέ αμυγδάλου, καβουρδισμένο
  • 1 μήλο, κομμένο σε ξυλάκια σπίρτου
  • 1/2 φλιτζάνι φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος.

Για το ντρεσινγκ με ταχίνι και σφένδαμο:

  • 1/4 φλιτζανιού ταχίνι
  • 1 φρέσκο λάιμ, στυμμένο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • 1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης ή μέλι
  • αλάτι – πιπέρι
  • 4 κ.σ. νερό

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε στο μαντολίνο, το λάχανο και το φινόκιο. Ξεφλουδίζουμε τα πορτοκάλια και τα χωρίζουμε σε φέτες.

Σε ένα στεγνό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, καβουρδίζουμε το φιλέ αμυγδάλου, με προσοχή γιατί καίγονται γρήγορα! Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το ψιλοκομμένο λάχανο, το ψιλοκομμένο φινόκιο, τις φέτες πορτοκαλιού, τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, το μήλο και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Φτιάχνουμε το ντρέσινγκ σε ένα μπολ, χτυπώντας μαζί το ταχίνι, τον χυμό λάιμ, το ελαιόλαδο, το ξίδι, το σιρόπι σφενδάμου, το αλατοπίπερο και το νερό. Προσαρμόζουμε την ποσότητα νερού για να πετύχουμε την επιθυμητή πυκνότητα.

Περιχύνουμε την ψιλοκομμένη σαλάτα με το ντρέσινγκ και ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθούν ομοιόμορφα.

Αφήνουμε λίγη ώρα στο ψυγείο πριν σερβίρουμε για να δέσουν οι γεύσεις.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version