Στο δίλημμα μουσακάς ή παστίτσιο, προσωπικά, είμαι team μουσακάς.
Εννοείται ότι είναι το καλοκαιρινό πιάτο που παραγγέλνω σε κάθε ταβέρνα, σε κάθε νησί, πόλη ή χωριό, που θα βρεθώ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η αναζήτηση για τον κορυφαίο μουσακά, δεν θα σταματήσει, μάλλον, ποτέ.
Σας εξομολογούμαι ωστόσο, ότι σε περίπτωση αποδόμησης, τα υλικά που με «κερδίζουν» διαχρονικά, είναι οι μελιτζάνες και η ρευστή μπεσαμέλ.
Όταν άκουσα, ότι στα χωριά της πεδιάδας του Ηρακλείου Κρήτης, φτιάχνουν λαδερό μουσακά χωρίς κρέας, αλλά και χωρίς μπεσαμέλ, σκέφτηκα ότι έπρεπε να «δουλέψω» μια vegeterian έκδοση, που δεν θα της έλειπε, ωστόσο, η αγαπημένη κρεμένια μπεσαμέλ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μουσακάς χωρίς κρέας
Υλικά:
Για τη σάλτσα ντομάτας:
- 1/2 κιλό ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 2 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, μόνο τα φύλλα
- αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τον vegeterian μουσακά:
- 2 μελιτζάνες φλάσκες σε μακρόστενες φέτες
- 2 μέτριες πατάτες, σε μακρόστενες φέτες
- 2 χοντρά κολοκύθια σε μακρόστενες φέτες
- ελαιόλαδο για ράντισμα των λαχανικών και για το ταψί
- αλάτι πιπέρι
- ρίγανη αποξηραμένη
- 300 γρ. τριμμένη γραβιέρα
Για την εύκολη κρέμα μπεσαμέλ:
- 1 λίτρο γάλα πλήρες
- 5-6 κ.σ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1 αυγό
- αλάτι – πιπέρι λευκό
Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε τη σάλτσα ντομάτας, βράζοντας όλα τα υλικά μέχρι να πυκνώσει η σάλτσα περίπου 20 λεπτά.
Κόβουμε τις μελιτζάνες, τις πατάτες(λεπτές) και τα κολοκύθια, σε μακρόστενες φέτες πάχους 0,5 εκ., τις αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο μεριές, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ρίχνουμε λίγη ρίγανη.
Ψήνουμε στο γκριλ, απλωτά σε ταψί με λαδόκολλα, για 15 λεπτά, γυρίζοντας μια φορά στα μισά του χρόνου.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ, ζεσταίνοντας το γάλα σε μέτρια κατσαρόλα.
Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα.
Προσθέτουμε το βούτυρο, το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο.
Μόλις πυκνώσει, σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το αυγό, ανακατεύοντας έντονα.
Λαδώνουμε ένα κλασικό πυρέξ και στρώνουμε με τη σειρά, φέτες πατάτας, κολοκυθιού και τέλος τις μελιτζάνες.
Ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας.
Ρίχνουμε την τριμμένη γραβιέρα και τελειώνουμε με τη μπεσαμέλ.
Ψήνουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να κάνει κρούστα και να ροδίσει η μπεσαμέλ.
Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να σταθεί 10-15 λεπτά.
Το σερβίρουμε χλιαρό.