Site icon NewsIT
12:00 Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2025

Συνταγή για παραδοσιακό εκμέκ με καϊμάκι

Σιροπιαστή βάση με κρέμα

Παραδοσιακό εκμέκ

Παραδοσιακό εκμέκ

Ηλιάνα Σκιαδά

Εκμέκ, στα τουρκικά σημαίνει ψωμί.

Τόσο αρχετυπική απόλαυσή, όσο είναι το ψωμί, για τον Δυτικό άνθρωπο, είναι το γλύκισμα αυτό.

Η συνταγή αυτή για το παραδοσιακό κλασικό εκμέκ, είναι με χειροποίητη πλούσια βουτυρένια βάση, αφράτη κρέμα και σοκολατένιο σιρόπι.

Είναι ιδανικό γλυκό για εορτές και γιορτινά τραπέζια και κάθε μπουκιά μας γεμίζει αρώματα και νοσταλγία.

Φτιάξτε το γλυκό αυτό και θα σας ταξιδέψει.

Παραδοσιακό εκμέκ

Υλικά:

Για τη βάση:

  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδας, μαλακό
  • 4 αυγά
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ κοπανισμένη μαστίχα
  • ½ κ.γ κοπανισμένο μαχλέπι
  • 250 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

Για την κρέμα:

  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 4 αυγά
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 3 κουταλιές κορν φλάουρ
  • 1 κουταλάκι βανίλια

Για το σιρόπι:

  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 ml νερό
  • 2 κ.σ. κακάο σε σκόνη
  • 1 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι
  • φλούδα από 1 λεμόνι

Για το γαρνίρισμα:

  • Χτυπημένη κρέμα σαντιγί και λίγο φιλέ αμύγδαλο ή χοντροκομμένο φιστίκι Αιγίνης

Εκτέλεση:

Για την βάση:

Ξεχωρίζουμε τα αυγά και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, τη μαστίχα και το μαχλέπι, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τους κρόκους έναν-έναν.

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τα προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά.

Τελευταία, ενσωματώνουμε προσεκτικά, με κοφτές κινήσεις, την μαρέγκα.

Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο μέτριο ταψί.

Ψήνουμε στους 180°C για 30-35 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Για την κρέμα:

Ζεσταίνουμε το γάλα, ενώ παράλληλα χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και τη βανίλια μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα.

Όταν το γάλα αρχίσει να παίρνει βράση, χαμηλώνουμε το μάτι και ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα των αυγών ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει. Αφήνουμε να κρυώσει.

Για το σιρόπι:

Βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, με τη φλούδα, για 5 λεπτά. Αποσύρουμε, προσθέτουμε το κονιάκ και αφήνουμε να κρυώσει.

Σιροπιάζουμε το εκμέκ μόλις βγει από τον φούρνο, με το κρύο σιρόπι, κάνοντας διάσπαρτες μικρές τρύπες.

Το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες, μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι και να σταθεροποιηθεί.

Ρίχνουμε την κρύα κρέμα από πάνω και απλώνουμε ομοιόμορφα.

Σερβίρουμε με σαντιγί και αμύγδαλο φιλέ.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version