Γλυκό και αλμυρό ταυτόχρονα
Είστε εσείς οι τυχεροί που έχετε πάει στη Χαβάη και έχετε πιθανότατα δοκιμάσει αυτές τις περίεργα εθιστικές συνταγές τους, με στοιχεία αμερικάνικης και ασιατικής κουζίνας.
Είμαστε και εμείς που ονειρευόμαστε ταξίδια, ακόμη και μέσα από την κουζίνα και την αναζήτηση νέων εξωτικών συνταγών.
To κοτόπουλο huli huli είναι μια συνταγή που δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 50′, στη Χονολουλού και έκανε θραύση.
Το μαριναρισμένο κοτόπουλο ψήνεται στα κάρβουνα και γλασάρεται με μια γλυκόξινη σάλτσα, ενώ σερβίρεται πάνω σε φέτες ψητού ανανά.
“Huli” στα Χαβανέζικα σημαίνει «γυρίζω», κάτι που αποτελεί βασικό μέρος της διαδικασίας μαγειρέματος. Για να μην καεί το ζαχαρώδες γλάσο του, το κοτόπουλο huli huli γυρίζεται συχνά και έτσι αποκτά γυαλάδα και πολλή γεύση.
Κοτόπουλο huli huli
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι χυμό ανανά
- 2/3 φλιτζανιού σάλτσα σόγιας
- 1/2 φλιτζάνι κέτσαπ
- 1/3 φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
- 1/3 φλιτζανιού ξηρό κρασί
- 2 κουταλιές της σούπας μηλόξιδο
- 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ (από ένα κομμάτι 5 εκατοστών)
- 5 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες ή ψιλοκομμένες (περίπου 1 κουταλιά της σούπας)
- 1,2 κιλά φιλεταρισμένα μπούτια κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και πέτσα (8 έως 9 μικρά μπούτια)
- φυτικό λάδι για το ψήσιμο
- 6 ροδέλες ανανά (πάχους 2,5 εκ.) χωρίς τον πυρήνα
Εκτέλεση:
Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατεύουμε τον χυμό ανανά, τη σάλτσα σόγιας, την κέτσαπ, την καστανή ζάχαρη, το κρασί, το ξίδι, το τζίντζερ και το σκόρδο, για να φτιάξουμε τη μαρινάδα/σάλτσα.
Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε μια μεγάλη σακούλα που σφραγίζει, ρίχνουμε 2 φλιτζάνια από τη μαρινάδα πάνω από το κοτόπουλο, τη σφραγίζουμε, την τοποθετούμε μέσα σε βαθύ πιάτο και τη μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2 ώρες, έως 4, το πολύ, όχι περισσότερο.
Κρατάμε το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι μαρινάδας για το γλάσο.
Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο 30 λεπτά πριν το μαγείρεμα. Μπορούμε να ψήσουμε στη σχάρα του bbq, ή στο γκρίλ στους 200 βαθμούς σε σχάρα, μέσα σε ταψί ή σε σχαροτήγανο, γιατί θέλουμε να έχουμε τα όμορφα σημάδια της σχάρας.
Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και το ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας. Πετάμε τη σακούλα με τη μαρινάδα.
Αλείφουμε με πινέλο και φυτικό λάδι τη σχάρα, όπου θα ψήσουμε. Τοποθετούμε το κοτόπουλο στις λαδωμένες σχάρες για περίπου 3 λεπτά. Γυρίζουμε και συνεχίζουμε, για περίπου 3 λεπτά ακόμα.
Γυρίζουμε ξανά, δύο φορές ανά 3 λεπτά.
Αλείφουμε τα μπούτια με λίγη από τη μαρινάδα που κρατήσαμε, γυρνώντας ξανά σε 1-2 λεπτά για να γλασάρουμε με τη σάλτσα και την άλλη πλευρά. Τα αφήνουμε 3-4΄ ακόμη, συνολικά.
Τα βγάζουμε και τα μεταφέρουμε σε πιατέλα να ξεκουραστούν για 10 λεπτά.
Ενώ το κοτόπουλο ξεκουράζεται, αλείφουμε με λίγο λάδι, πάλι τη σχάρα όπου θα ψήσουμε ελαφρά τις φέτες ανανά, 2 λεπτά από κάθε πλευρά.
Σερβίρουμε το κοτόπουλο πάνω στις καραμελωμένες φέτες του ανανά μαζί με ρυζάκι ατμού ή κρύα πατατοσαλάτα.