Wine spot

Κρασί με πάγο: Ιεροσυλία ή το απόλυτο καλοκαιρινό trend;

Λένε πως «μήνα που δεν έχει Ρ, το κρασί θέλει νερό». Θέλει και πάγο όμως;

Έχεις σκεφτεί ποτέ να ρίξεις πάγο στο κρασί σου, αλλά φοβήθηκες μην σε κοιτάξουν περίεργα; Για πολλούς είναι «απαγορευμένο». Για άλλους, είναι απλώς… καλοκαίρι στο ποτήρι.

Προσωπικά, δεν είμαι υπέρ του πάγου στο κρασί. Αλλά – περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα. Το θέμα είναι πολύ πιο ανθρώπινο απ’ όσο νομίζουμε.

Η δική μου εμπειρία με πάγο στο κρασί

Θυμάμαι σαν τώρα: πριν περίπου 15 χρόνια, βρισκόμουν σε έναν γάμο, κατακαλόκαιρο, και το κρασί δεν ήταν αρκετά δροσερό. Έβαλα λίγο πάγο στο ποτήρι μου. Και τότε μια συγγενής, που είχε σχέση με τον χώρο του κρασιού, μου λέει σχεδόν σοκαρισμένη: «Τι κάνεις εκεί; Βάζεις πάγο στο κρασί; Ιεροσυλία!». Η αντίδρασή της μου είχε μείνει. Και είχε τη βάση της.

Γιατί όταν βάζουμε πάγο στο κρασί, το αραιώνουμε, το ρίχνουμε αρωματικά και – επί της ουσίας – χάνουμε από τη συμπύκνωση των αρωμάτων. Δεν είναι το τέλος του κόσμου, αλλά δεν είναι και ιδανικό.

Τι λέω σήμερα όταν μου το ζητούν στα events; Στα wine tastings που κάνω, πολλοί μου λένε: «Βάλε και λίγο πάγο στο κρασί, να το φέρουμε στα ίσα μας». Και η απάντησή μου – με χαμόγελο – είναι πάντα η ίδια: «Μα… είναι ιεροσυλία!».

Κι όμως, αν ο άλλος έτσι το απολαμβάνει, ποιος είμαι εγώ να του το χαλάσω; Γιατί το κρασί είναι πάνω απ’ όλα απόλαυση – και η απόλαυση είναι υποκειμενική.

Η «ιεροσυλία» που έγινε lifestyle

Στον κόσμο του κρασιού υπάρχουν πολλά «πρέπει». Ποια ποτήρια, ποια θερμοκρασία, πώς σερβίρεται, τι ταιριάζει με τι… Το πάγο όμως κανείς δεν τον ανέφερε – σαν να ήταν taboo.

Όμως η αλήθεια είναι απλή: Όταν έχει 38 βαθμούς έξω και κάθεσαι δίπλα στη θάλασσα, το βασικό που ζητάς από ένα κρασί είναι να σε δροσίσει.
Και ναι, αν το κρασί δεν ήταν αρκετά δροσερό, ένα παγάκι μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Ποια κρασιά «αντέχουν» τον πάγο;

Όχι, δεν είναι όλα τα κρασιά για αυτή τη χρήση. Αλλά κάποια μπορούν να τον “σηκώσουν”:

  • Φρουτώδη, ανάλαφρα λευκά όπως Μοσχοφίλερο, Sauvignon Blanc ή Ασύρτικο σε “φρέσκια” εκδοχή
  • Ξηρά ροζέ με τραγανή οξύτητα
  • Sparkling wines τύπου Prosecco ή ελληνικά αφρώδη (ειδικά demi-sec)
  • Ειδικές σειρές όπως τα “rosé piscine” στη Γαλλία ή τα ICE cuvées που κυκλοφορούν ήδη για αυτόν ακριβώς τον σκοπό

Fun Fact: Ο ίδιος ο οίκος Moët & Chandon έχει δημιουργήσει την ειδική σειρά Moët Ice Impérial, που σερβίρεται αποκλειστικά με πάγο.

Πάγος με τρόπο!

Αν θες να το κάνεις σωστά:

  • Χρησιμοποίησε καθαρό, διάφανο πάγο (όχι αυτόν που μυρίζει το ψυγείο)
  • Μην το παρακάνεις – 1-2 παγάκια αρκούν
  • Ιδανικά, χρησιμοποίησε παγάκια από το ίδιο κρασί (π.χ. παγωμένα σε φόρμα σιλικόνης), ώστε να μη χαλάει η γεύση
  • Ή κάνε το “κόλπο του σομελιέ”: βάλε τα παγάκια, κάνε 2-3 περιστροφές και μετά αφαίρεσέ τα

Τελικά τι ισχύει;

Το κρασί με πάγο δεν είναι καινούριο. Απλώς μέχρι πρόσφατα, δεν τολμούσαμε να το παραδεχτούμε. Και ναι – κάποιες ετικέτες σχεδιάζονται ακριβώς για να πίνονται έτσι.

Όμως για εμάς που αγαπάμε το κρασί για τη δομή, το άρωμα και την προσωπικότητά του, καλό είναι να μην του αφαιρούμε τη φωνή του. Αν το κρασί είναι ζωντανό, μην το μουδιάζεις. Κράτα το δροσερό – αλλά όχι βουβό.

Καλή σας απόλαυση!

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Wine spot
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Wine spot: Περισσότερα άρθρα