Στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2025, η καρδιά του ελληνικού κρασιού χτυπά στην Αθήνα, με τα ΟιΝοτικά PRO να αναδεικνύουν τη σύγχρονη Κρήτη του κρασιού. Ένα διήμερο που ενώνει παραγωγούς, sommeliers και γευσιγνώστες, φωτίζοντας τον πλούτο του κρητικού αμπελώνα και τη νέα εποχή της ελληνικής οινο-γαστρονομίας.
Η Κρήτη ταξιδεύει στην Αθήνα με τα ΟιΝοτικά PRO 2025, μια πρωτοβουλία που φέρνει κοντά τον κόσμο του κρασιού, της εκπαίδευσης και της γαστρονομίας. Η διοργάνωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2025, απευθύνεται αποκλειστικά στους επαγγελματίες του χώρου — sommeliers, wine buyers, Horeca, δημοσιογράφους και γνώστες του κρασιού — και φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την οινική Κρήτη του σήμερα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται τέσσερα εξειδικευμένα Master Classes, υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Λούκα και του Αλέξανδρου Μπουζίκα, που εμβαθύνουν στις γηγενείς ποικιλίες του νησιού Βιδιανό, Κοτσιφάλι, Θραψαθήρι, Βηλάνα και Λιάτικο, ποικιλίες με ιστορία αιώνων, οι οποίες σήμερα εκφράζουν τη σύγχρονη δυναμική του κρητικού αμπελώνα (Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2025: 11:00–13:00 Βιδιανό – Γιώργος Λούκας, 14:00–16:00 Κοτσιφάλι – Αλέξανδρος Μπουζίκας. Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2025: 11:00–13:00 Θραψαθήρι – Βηλάνα – Αλέξανδρος Μπουζίκας, 14:00–16:00 Λιάτικο – Γιώργος Λούκας).
Η μεγάλη Επαγγελματική Έκθεση ΟιΝοτικά PRO θα φιλοξενηθεί στην Αίγλη Ζαππείου την Τρίτη 11 Νοεμβρίου, προσκαλώντας τους επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά τους παραγωγούς του Wines of Crete, να δοκιμάσουν τις πιο αντιπροσωπευτικές ετικέτες και να ανακαλύψουν το όραμά τους για το μέλλον. Η μέρα θα κλείσει με ένα αποκλειστικό οινο-γαστρονομικό δείπνο (η συμμετοχή πραγματοποιείται μόνο με προσωπική πρόσκληση), μια εμπειρία που ενώνει το κρασί και τη γεύση σε ένα μενού εμπνευσμένο από την Κρήτη και τον μεσογειακό της πλούτο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παράλληλα, η δράση ΟιΝοτικά PRO in the City θα «ξεχυθεί» στους δρόμους της Αθήνας: για μία νύχτα, εστιατόρια και wine bars θα φιλοξενούν Κρητικά κρασιά στις λίστες τους, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει τον κρητικό αμπελώνα μέσα από τη φυσική ροή της πόλης, ένα project που οι διοργανωτές του πιστεύουν ότι θα φέρει τη γευστική κουλτούρα της Κρήτης πιο κοντά σε όσους αγαπούν το κρασί.
Η ιστορία των ΟιΝοτικών ξεκίνησε πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, ως πρωτοβουλία των Κρητικών οινοποιών να παρουσιάσουν συλλογικά τη φωνή του νησιού. Από μια απλή έκθεση κρασιού εξελίχθηκε σε ένα πολυδιάστατο δίκτυο προώθησης, εκπαίδευσης και πολιτισμού, το οποίο ταξιδεύει κάθε χρόνο σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Σήμερα, τα ΟιΝοτικά PRO αποτελούν την πιο στοχευμένη επαγγελματική εκδοχή αυτής της διαδρομής και το σημείο όπου η Κρητική οινοποιία συναντά τη σύγχρονη αγορά και τη δημιουργική γαστρονομία.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η Κρήτη είναι από μόνη της ένα ολόκληρο οινικό κεφάλαιο. Από το πολυδιάστατο Βιδιανό και το γήινο Κοτσιφάλι, μέχρι το εκφραστικό Θραψαθήρι και το ιδιαίτερο Λιάτικο, η νησιωτική αυτή γη παράγει κρασιά με ταυτότητα, ισορροπία και διεθνή απήχηση. Ο κρητικός αμπελώνας, ένας από τους αρχαιότερους της Ευρώπης, εξελίσσεται διαρκώς, συνδυάζοντας την παράδοση με τη νέα γενιά οινοποιών που φέρνουν την Κρήτη στο ποτήρι με τρόπο αυθεντικό και σύγχρονο. Η επιτυχία των ΟιΝοτικών PRO 2025 επιβεβαιώνει τον ρόλο του νησιού ως μιας από τις πιο ζωντανές οινικές δυνάμεις της χώρας. Με γερές ρίζες, εξωστρέφεια και νέα ματιά, ο συγκεκριμένος τόπος συνεχίζει να εξελίσσει τον οινικό του πλούτο, αποδεικνύοντας πως η Κρήτη δεν αρκείται στο παρελθόν της, αλλά το μετατρέπει σε παρόν και μέλλον, με ουσία, γεύση και συνέπεια.