Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Γνωρίστε το “Λούκα” – Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο από ανακυκλώσιμα υλικά

ηλεκτρικό αυτοκίνητο
photo Reuters

Φοιτητές στην Ολλανδία δημιούργησαν ένα απολύτως λειτουργικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο αποκλειστικά από απορρίμματα, περιλαμβανομένων πλαστικών που αλιεύθηκαν από την θάλασσα, ανακυκλωμένων μπουκαλιών από PET πλαστικό και οικιακών απορριμμάτων.

Το έντονο κίτρινο, σπορ διθέσιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το οποίο οι μαθητές ονόμασαν “Λούκα”, μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 90 χιλιομέτρων την ώρα και όταν είναι πλήρως φορτισμένο να καλύψει απόσταση 220 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε το Πολυτεχνείο του Αϊντχόβεν.

photo Reuters
photo Reuters

“Αυτό το αυτοκίνητο είναι πράγματι ιδιαίτερο γιατί είναι κατασκευασμένο αποκλειστικά από άχρηστα υλικά”, δήλωσε στο Ρόιτερς η υπεύθυνη του έργου Λίζα βαν Έτεν.

“Το σασί μας (το πλαίσιο του αυτοκινήτου) είναι κατασκευασμένο από λινάρι και μπουκάλια από PET πλαστικό. Για το εσωτερικό του χρησιμοποιήσαμε επίσης μη ταξινομημένα οικιακά απορρίμματα”, πρόσθεσε.

Τα σκληρά πλαστικά, που συνήθως βρίσκονται στις τηλεοπτικές συσκευές, στα παιχνίδια και στις οικιακές συσκευές χρησιμοποιήθηκαν για το αμάξωμα, ενώ τα μαξιλαράκια των καθισμάτων περιέχουν καρύδα και τρίχες αλόγου.

photo Reuters
photo Reuters

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από μια ομάδα 22 φοιτητών σε περίοδο 18 μηνών, λέει η βαν Έτεν, στην προσπάθειά τους να αποδείξουν την χρησιμότητα των απορριμμάτων.

“Ελπίζουμε ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν άχρηστα υλικά”, δήλωσε το μέλος της ομάδας παραγωγής Ματίς βαν Βικ.

“Είναι δυνατό σε πολλές εφαρμογές. Όλο και περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν απορρίμματα ή βιοβασιζόμενα υλικά στο εσωτερικό (των αυτοκινήτων), θέλουμε να δείξουμε ότι είναι επίσης εφικτό να κατασκευάσεις και πλαίσιο από αυτά”, καταλήγει ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις