Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Τσιπάκι με φτερά: Το μικρότερο ανθρώπινο ιπτάμενο κατασκεύασμα

Τσιπάκι με φτερά: Το μικρότερο ανθρώπινο ιπτάμενο κατασκεύασμα

Το μικρότερο ιπτάμενο ανθρώπινο κατασκεύασμα μέχρι σήμερα δημιούργησαν ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Βρετανία. Πρόκειται για ένα τσιπάκι (ηλεκτρονικό μικροεπεξεργαστή) στο μέγεθος ενός κόκκου άμμου, το οποίο έχει… φτερά. 

Αυτά τα… ιπτάμενα τσιπάκια μελλοντικά – σύμφωνα με τους εν λόγω μηχανικούς-ερευνητές – θα χρησιμοποιούνται για διάφορες εργασίες, όπως η μέτρηση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας και γενικότερα του περιβάλλοντος, η ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών στον αέρα, οι παρατηρήσεις κινήσεων ανθρώπων στο έδαφος κ.ά.. Οι μηχανικοί, με επικεφαλής τον καθηγητή της Σχολής Μηχανικών Τζον Ρότζερς του Πανεπιστημίου Northwestern του Ιλινόις των ΗΠΑ, δημοσίευσαν τα συμπεράσματα τους στο περιοδικό «Nature». 

Πρόκειται για το πρώτο μικροσκοπικό ιπτάμενο ρομπότ που δεν διαθέτει μηχανικό κινητήρα, αλλά εξαρτάται από τον αέρα για να πετάξει σαν ελικοπτεράκι. Άλλωστε, οι δημιουργοί του εμπνεύστηκαν από τον αεροδυναμικό τρόπο που οι σπόροι ορισμένων ειδικά φυτών διαχέονται από τον άνεμο σε μακρινές αποστάσεις.

Το ιπτάμενο τσιπάκι -που προορίζεται να πετάει μαζί με άλλα σε σμήνος ώστε να σχηματίζει ένα μεγάλο δίκτυο- έχει σχεδιαστεί να απελευθερώνεται από ψηλά (π.χ. από αεροπλάνο, ελικόπτερο ή ψηλό κτίριο) και μετά να πετάει περιστροφικά αργά προς τα κάτω, αλληλεπιδρώντας με τα ρεύματα του αέρα. Μπορεί να εφοδιαστεί με αισθητήρες, πηγές ενέργειας, ενσωματωμένη μνήμη και κεραίες ασύρματης επικοινωνίας, έτσι ώστε να κάνει μετρήσεις, να αποθηκεύει και να στέλνει δεδομένα. Ακόμη, είναι φτιαγμένο από βιοδασπώμενα στη φύση υλικά, προκειμένου να μη δημιουργεί ηλεκτρονικά απόβλητα, όταν πια βγει εκτός λειτουργίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις