Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Καιρός – Ιανός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 8 περιοχές της χώρας – Συστάσεις σε όσους μένουν σε υπόγεια (video)

Καιρός – Ιανός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 8 περιοχές της χώρας – Συστάσεις σε όσους μένουν σε υπόγεια (video)

Συναγερμός για την κακοκαιρία Ιανός που φέρνει καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους. Προβλήματα σε δρομολόγια πλοίων. Αναμένονται πλημμύρες.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσονται Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία, Αρκαδία, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς λόγω της κακοκαιρίας “Ιανός”.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση και κάλεσε τον κόσμο να είναι προσεκτικός.

“Μέχρι το βράδυ θα υπάρξει εικόνα για Αττική και Κόρινθο, δηλαδή για το δεύτερο κύμα της πορείας της κακοκαιρίας” συμπλήρωσε.

click4more: Καιρός – Ιανός: Κλειστά όλα τα σχολεία σε Ηλεία και Ζάκυνθο

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως απηύθυνε έκκληση σε όσους μένουν σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν να μην μείνουν στα σπίτια τους αλλά να φιλοξενηθούν αλλού.

Πρόκειται για οδηγίες που είχε εκδώσει νωρίτερα και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ιδιαίτερα συστήνονται  

  • Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει  στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, να αποφύγουν να μείνουν σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.
  • Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Προβλήματα στα δρομολόγια πλοίων 

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν σήμερα 17/9, τα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Κεφαλονιά – Κυλλήνη και Ιθάκη – Σάμη – Πάτρα, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ακτοπλοϊκής εταιρείας “Levante Ferries” «για τα δρομολόγια, αύριο 18/09, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση της εταιρείας».

Η πρόγνωση

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία η ένταση του αέρα θα ξεπεράσει τα 11 μποφόρ, που σημαίνει πως υπάρχει κίνδυνος οι βάρκες να βγουν στη στεριά, οι γλάστρες να κάνουν βόλτες στα μπαλκόνια και δέντρα να ξεριζωθούν κλείνοντας δρόμους ή πέφτοντας πάνω στ’ αυτοκίνητα. Γι’ αυτό όσοι βρίσκονται στις περιοχές αυτές επιβάλλεται να προσέξουν ιδιαίτερα, αλλά και να προετοιμαστούν ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα σενάρια.

Όπως αναφέρει στο newsit.gr ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος ο χρόνος έχει ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα για τις περιοχές αυτές με την Ζάκυνθο σήμερα το βράδυ να μπαίνει για τα καλά το μάτι του κυκλώνα.

 

«Ειδικά στα Επτάνησα και στα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα η ένταση του αέρα θα φτάσει από 11 μέχρι 12 μποφόρ, που μιλάμε για πάνω από 110 με 120 χιλιόμετρα την ώρα. Όσο θα πλησιάζουμε στο βράδυ θα αρχίσουν να ενισχύονται οι άνεμοι στις περισσότερες περιοχές του Ιονίου και το βράδυ γύρω στις εννιά με δέκα χονδρικά και ενδεικτικά, οι ριπές θα φτάνουν τα 11 με 12 μποφόρ.

click4more: Καιρός – Ιανός: Γίνεται μεσογειακός κυκλώνας και «ακουμπάει» την Δυτική Ελλάδα

Πραγματικά εκεί θα υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Φοβάμαι ότι θα σηκώσει τα πάντα και βάρκες ίσως δούμε να βγαίνουν στην στεριά. Θα είναι δύσκολη η κατάσταση. Μακάρι να πέσουν έξω τα προγνωστικά στοιχεία. Αλλά έτσι όπως φαίνονται από την Λευκάδα και νοτιότερα Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο θα υπάρχει πρόβλημα. Ιδιαίτερα η Ζάκυνθος φαίνεται να είναι στο μάτι του κυκλώνα. Εύχομαι να μην έχουμε προβλήματα».

 

Πλημμυρικά φαινόμενα

«Όσο πλησιάζει το σύστημα αυτό το εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας θα εξασθενεί το βαρομετρικό χαμηλό, που σημαίνει πως Παρασκευή και Σάββατο από την νότια Θεσσαλία, τη νότια Ήπειρο και νοτιότερα Στερεά Ελλάδα, Σποράδες και Πελοπόννησο συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής θα βρέχει, ωστόσο δεν θα βρέχει με τέτοια ραγδαιότητα όπως στο ξεκίνημα σήμερα. Στην Πελοπόννησο περιμένουμε πολύ νερό και ισχυρές καταιγίδες. Στην Αττική το σύστημα θα έρθει πιο εξασθενημένο και θα βρέξει Παρασκευή και το Σάββατο θα έχουμε μέχρι το μεσημέρι μεγαλύτερη ένταση των βροχοπτώσεων. Νομίζω πως δεν θα αποφύγουμε πλημμυρικά φαινόμενα στην Δυτική Ελλάδα, στο Ιόνιο και τα Επτάνησα. Μακάρι να μην έχουμε και στις υπόλοιπες περιοχές γιατί περιμένουμε να ρίξει πολύ νερό».

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις