Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Κάρολος – Καμίλα: Καρέ – καρέ η επίσκεψη στην Κρήτη [pics]

Κάρολος – Καμίλα: Καρέ – καρέ η επίσκεψη στην Κρήτη [pics]

Λίγο πριν τις 12.30 το μεσημέρι, με πτήση του βασιλικού αεροσκάφους που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, πάτησαν Κρήτη ο πρίγκιπας Κάρολος και η Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης τους στην Ελλάδα.

Στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού βρέθηκαν, σήμερα, ο πρίγκιπας Κάρολος και η Δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα, οι οποίοι έφτασαν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου λίγο πριν τις 12.30 το μεσημέρι.

Τα δώρα

Πλήθος κόσμου, ντόπιοι αλλά και ξένοι επισκέπτες περίμεναν για να δουν τον πρίγκιπα και τη σύζυγό του, να τους φωτογραφήσουν και να τους χαιρετήσουν.

Μάλιστα στην προτομή του αρχαιολόγου Άρθρουρ Εβανς, έγινε ανταλλαγή δώρων. Στον πρίγκιπα Κάρολο, δόθηκε δώρο ένα μινωικό κύπελλο και στην Καμίλα μια καρφίτσα.

Μάλιστα τόσο ο Κάρολος όσο και η Καμίλα, πολύ ευδιάθετοι, “έσπασαν” το πρωτόκολλο και χαιρέτησαν κόσμο δια χειραψίας.

Το πριγκιπικό ζεύγος ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό της Κνωσού από την υπουργό Λυδία Κονιόρδου και τη ΓΓ του Υπουργείου, Μ. Βλαζάκη, και η Καμίλα συναντήθηκε με παιδιά από το 44ο δημοτικό σχολείο Ηρακλείου που βρίσκονταν εκεί.

Αμέσως μετά Κάρολος και Καμίλα ακολούθησαν χωριστό πρόγραμμα.

Ισχυρά είναι τα μέτρα ασφαλείας, με τους αστυνομικούς να δημιουργούν “θύλακες” μεταξύ των επισκεπτών και του πριγκιπικού ζεύγους.

Αίτημα του ίδιου του πρίγκιπα Καρόλου ήταν να μη διακοπεί η είσοδος του κοινού στον Αρχαιολογικό Χώρο.

Μόνο στα διαπιστευμένα συνεργεία είχε επιτραπεί η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο και μάλιστα ήταν εξουσιοδοτημένα να “παίρνουν” πλάνα και φωτογραφίες μόνο σε πέντε συγκεκριμένα σημεία.

Ο Κάρολος στη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή

Ο Κάρολος, κατόπιν, έφθασε στη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή λίγο πριν τις 14.00 μετά το μεσημέρι. Επισκέφθηκε το Κέντρο Μελετών της Σχολής, όπου παρακολούθησε την παρασκευή μινωικού γεύματος, και το Στρωματογραφικό Μουσείο, όπου ξεναγήθηκε από το διευθυντή Τζον Μπένετ και από τον επιμελητή της έκθεσης, Κώστα Χρηστάκη.

Στο χώρο όπου διαμορφώθηκε ειδικά για την εκδήλωση παρασκευής του γεύματος, το “παρών” μεταξύ άλλων έδωσαν οι κυρίες Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Μαρέβα Μητσοτάκη και η γνωστή σχεδιάστρια μόδας Σοφία Κοκοσαλάκη.

Τα μινωικά πιάτα για τον Κάρολο

Μπροστά στα μάτια του πρίγκιπα παρασκευάστηκαν γεύματα με ρίζες … στη μινωική Κρήτη, από αγνά, παραδοσιακά προϊόντα, ακολουθώντας συνταγές που χάνονται στα βάθη του χρόνου.

Τα τρία πιθάρια της φωτογραφίας περιείχαν φακές με σκόρδο, κόλιανδρο και μέλι, ενώ επίσης παρασκευάστηκαν:

Κοτόπουλο με σιδαμι σύκα και μέλι
Κοτόπουλο με αμπελόφυλλα και σύκα
Χοιρινό με πετιμέζι και αχλάδια
Χοιρινό με χοντρό και φασκόμηλο
Και αρνί με ξινό χοντρό

Ο πρίγκιπας τηρώντας το Πρωτόκολλο, αρκέστηκε στο … να δει και να οσφρανθεί, ωστόσο δε δοκίμασε τα πιάτα. Έγινε όμως μέρος της διαδικασίας, ρίχνοντας ο ίδιος μέλι στις φακές.

Στην ενδοχώρα η Καμίλα

Η Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα μετέβη στην ενδοχώρα και το Οινοποιείο Λυραράκη στο Αλάγνι, με το πρόγραμμά της να περιλαμβάνει τον αμπελώνα του Οινοποιείου και το κελάρι με τα κρασιά, για να δει από κοντά τις κρητικές ποικιλίες: Δαφνί, Πλυτό, Βιδιανό και Λιάτικο.

Επίσης στο πρόγραμμα των επισκέψεων και το Υπαίθριο Μουσείο Κρητικών Ποικιλιών και θα της προσφερθούν κρασί, τυρί κι ελιές.

Το πρόγραμμα του Πρίγκιπα Καρόλου για το μεσημέρι, περιλαμβάνει επίσκεψη τις εγκαταστάσεις της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, στις Αρχάνες. Θα έχει συναντήσεις με ομάδες προσφύγων και θα παραστεί σε εκδήλωση με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα στην πλατεία. Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με κρητικό γλέντι.

Με πληροφορίες από ekriti, zarpanews, cretalive

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις