Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Πλημμύρες και καταστροφές από την κακοκαιρία – «Πνίγηκαν» Χίος και Ξάνθη

Πλημμύρες και καταστροφές από την κακοκαιρία – «Πνίγηκαν» Χίος και Ξάνθη

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκονται αρκετές περιοχές της χώρας από τη συνεχή βροχή που πέφτει τα τελευταία 24ωρα.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι, σπίτια μέσα στη λάσπη και περιοχές που θυμίζουν ένα απέραντο ποτάμι συνθέτουν το σκηνικό με τη Χίο και την Ξάνθη να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζει η Χίος, καθώς ιδιαίτερα ισχυρές ήταν οι βροχοπτώσεις σε όλο το νησί, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μετά τα μεσάνυχτα η βροχή ήταν ραγδαία, στη συνέχεια υπήρξε μία μικρή ύφεση, αλλά τα καιρικά φαινόμενα εντάθηκαν και πάλι μετά τις 3:00 τα ξημερώματα και συνεχίστηκαν έως τις 6:00 το πρωί.

Επί ποδός πολέμου από τα ξημερώματα η Πυροσβεστική υπηρεσία αφού τα συμβάντα έπεφταν σαν την… βροχή, όπως αναφέρει το chiosin.gr.

Οι Πυροσβέστες αναγκάστηκαν να συνδράμουν σε 51 περιστατικά άντλησης υδάτων, σε υπόγεια ακόμα και ισόγεια, σε σπίτια, γκαράζ και αποθήκες. Επί ποδός βρίσκονται η Πολιτική Προστασία, Περιφέρεια και Δήμος.

Tα καιρικά φαινόμενα δείχνουν να βρίσκονται σε ύφεση στην περιοχή.

Η ΠΥ Χίου αναφέρει:

Εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων εκδηλώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου δέχτηκε από τις πρώτες πρωινές ώρες της 14ης Δεκεμβρίου 2020  πενήντα (50) κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, εκ των οποίων οι δεκαπέντε (15) ήταν άνευ ενεργειών λόγω χαμηλής στάθμης υδάτων, και μία (1) παροχή βοηθείας (κοπή δέντρου).

Οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις της Χίου συνεχίζουν να επιχειρούν.

Τεράστιες καταστροφές στην Ξάνθη

Βιβλική καταστροφή στην Ξάνθη μετά από την προχθεσινή κακοκαιρία. Ολόκληρες εκτάσεις με σιτηρά, κριθάρια και δενδρώδεις καλλιέργειες πλημμύρισαν, ενώ η στάθμη της λιμνοθάλασσας Βιστωνίδας ανέβηκε επικίνδυνα. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Αβδήρων, κ. Αθανάσιος Κριτσίνης, μιλώντας στο GRTimes.gr αναφέρει ότι υπάρχει κίνδυνος αν ανέβει κι άλλο η στάθμη του νερού της λιμνοθάλασσας, να χαθούν 200 τόνοι ψάρια.

Βασικό αίτιο των καταστροφών, σύμφωνα με τον κ. Κριτσίνη, είναι ότι τα κανάλια μεταφοράς νερού δεν έχουν καθαριστεί εδώ και χρόνια. Τα νερά έχουν καλύψει εντελώς το Αγρόκτημα Γενισέας και το Αγρόκτημα Ποταμιάς Κουτσού, τα οποία ήταν γεμάτα σιτηρά και κριθάρια, που όπως αναφέρει ο κ. Κριτσίνης είναι τόσο καλής ποιότητας, ώστε μεγάλες εταιρείες ζυθοποιίας εφοδιάζονται με αυτά, σύμφωνα με το grtimes.

«Πρέπει να έρθει ο ΕΛΓΑ και να καταγράψει τις ζημιές, ώστε οι άνθρωποι να αποζημιωθούν. Ζητάμε να γίνουν ενέργειες σύντομα. Είμαστε εν μέσω πανδημίας και τα περιθώρια έχουν στενέψει. Η κατάσταση είναι οριακή. Το πρώτο 3μηνο του 2021 θα είμαστε σε πολύ άσχημη κατάσταση», αναφέρει ο κ. Κριτσίνης.

Η πλημμύρα έπληξε και Περιφερειακό δρόμο. Τα νερά ξεχύθηκαν στο οδόστρωμα και σύμφωνα με πληροφορίες, η οδηγός του αυτοκινήτου στο βάθος της φωτογραφίας εγκλωβίστηκε, χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύσει.

Στο χωριό Σέληνο της Ξάνθης, η πλημμύρα μαλάκωσε τόσο πολύ το χώμα, που κατέρρευσε ένας ολόκληρος υδατόπυργος.

Στη Βιστωνίδα του Νομού Ξάνθης, σύμφωνα με τον κ. Κριτσίνη, εξαιτίας της βροχής η στάθμη έχει ανέβει επικίνδυνα, δεδομένου ότι στη λιμνοθάλασσα, ξεχύνονται 4 ποτάμια.

«Στη Βιστωνίδα δραστηριοποιείται ο αλιευτικός συνεταιρισμός, απ’ τον οποίο θρέφονται πολλές οικογένειες. Το 1965, δημιουργήθηκαν οι λεγόμενες «μπουκαπόρτες» οι οποίες εμποδίζουν τα ψάρια να ξεχύνονται στη θάλασσα. Το έργο αυτό όμως είναι πολύ παλιό! Πρέπει να δοθεί ένα κονδύλιο απ’ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να αναπαλαιωθεί, διότι αν ανέβει κι άλλο η στάθμη του νερού, τα ορμητικά νερά θα σπάσουν τις «μπουκαπόρτες» και θα ξεχυθούν στη θάλασσα 200 τόνοι ψάρια! Μιλάμε για τεράστια ζημιά. Από εκεί ζουν τόσες οικογένειες», αναφέρει ο κ. Κριτσίνης.

Η βροχή δημιούργησε καταρράκτη στην Κορινθία

H δυνατή βροχόπτωση που πέφτει από τα ξημερώματα της Δευτέρας στις περιοχές που επλήγησαν από φωτιές το καλοκαίρι, οδήγησε στη δημιουργία καταρράκτη στην Ξυλοκέριζα Κορινθία γράφει το korinthostv.gr.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις