Σάββατο, 4 Μαΐ
21oC Αθήνα

Ανακαλύψτε την συνταρακτική Μινόρκα!

Ανακαλύψτε την συνταρακτική Μινόρκα!

Μινόρκα, σημαίνει Μικρή, όπως Μαγιόρκα σημαίνει Μεγάλη. Μικρή, αλλά τόσο, τόσο ξεχωριστή! Το ανατολικότερο νησί των Βαλεαρίδων, η ισπανική Μινόρκα, είναι ένας καλοκαιρινός παράδεισος!  

Βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Μαγιόρκα και είναι απλά ανεπανάληπτη, με μοναδικά αξιοθέατα και έντονη πολιτιστική ζωή, εκτός των άλλων. Λόγω της παρθένας ομορφιάς της, επιτρέπει μια πιο adventerous ταξιδιωτική οπτική, με νέες χαρές και εμπειρίες. Παρά το μικρό μέγεθός της, , ο αριθμός των παραλιών που έχει η Μινόρκα ισούται με τον αριθμό των παραλιών που μπορούν να βρεθούν στη Μαγιόρκα και την Ίμπιζα μαζί!
Η γεωγραφία του παραδείσου
Μιας και είναι μια σχεδόν ανεξερεύνητη νησιωτική επικράτεια για τους Έλληνες η Μινόρκα, αξίζει να την γνωρίσουμε διεξοδικά. Το νησί είναι χωρισμένο σε οκτώ διοικητικές περιφέρειες – Μάο, Es Castell, Sant Lluis, Alaior, Es Mercadal, Es Migjorn Gran, Ferreries και Ciutadella. Η κύρια τουριστική περιοχή είναι κατά μήκος της νότιας ακτής και περιλαμβάνει τα θέρετρα του Santo Tomas, Son Bou, Cala en Porter, Binibeca, Punta Prima και S’Algar.
Πόλεις και χωριά που θα σας συναρπάσουν
Το Μαο ή Mahon είναι η πρωτεύουσα του τουριστικού προσώπου της Μινόρκα, με αξιοσημείωτα μπαρ, εστιατόρια και ένα υπέροχο λιμάνι, που είναι και σημαντικό αξιοθέατο για τους τουρίστες. Η πόλη είναι χτισμένη στην κορυφή εντυπωσιακών βράχων στην νότια ακτή του λιμανιού, με πανέμορφα σπίτια σε γεωργιανό στιλ του 18ου αιώνα. Το λιμάνι στο Μάο, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φυσικό λιμένα βαθέων υδάτων στον κόσμο – αμέσως μετά το Περλ Χάρμπορ. Η Ciutadella ή Ciudadela είναι η παλιότερη πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της πρώην βρετανικής κατοχής. Είναι εξαιρετικά όμορφη πολιτεία, με αυτοκρατορικό και νοσταλγικό χρώμα. Το Alaior είναι ένας παραδοσιακός οικισμός, στον οποίο ακόμα κατασκευάζονται υποδήματα με τεχνικές του μεσαίωνα, χειροποίητα, ενώ τα τυροκομικά του προϊόντα θεωρούνται από τα πιο εκλεκτά της Ευρώπης. Το Es Mercadal, ακκριβώς στο κέντρο του νησιού, το Fornells, ένα μικρό ψαροχώρι στη βόρεια ακτή με εξαιρετικά εστιατόρια θαλασσινών στην άκρη ενός μεγάλου γραφικού κόλπου, το Es Migjorn Gran, το Sant Lluis και πολλά ακόμα ωριά αποτελούν εκπληκτικούς οικιστικούς παραδείσους. Η Μινόρκα ανακηρύχτηκε το 1993 από την UNESCO ως νήσος ιδιαίτερης βιόσφαιρας. Επιπλέον, η τοπική κυβέρνηση έχει αρχίσει να εργάζεται για την επίτευξη του χαρακτηρισμού της Μινόρκα ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO για όλα τα προϊστορικά μνημεία. Πραγματικά το αξίζει, έχει ολόκληρα χωριά από την εποχή του Χαλκού, ενώ και α μεγαλιθικά της μνημεία είναι εκπληκτικά.


Ένα παράξενο γλωσσικό ιδίωμα

Οι κάτοικοι της Μινόρκα έχουν γοητευτική προσωπικότητα, ενώ η εμμονή τους με την ντοπιολαλιά τους είναι συγκινητική. Όλοι οι ντόπιοι μπορούν να μιλήσουν το ιδίωμα Menorquí, με πρότυπο την διάλεκτο της Καταλονίας, αλλά αρκετά διαφορετικό, έτσι ώστε οι άνθρωποι από την Καταλονία συχνά δυσκολεύονται να το καταλάβουν. Ευτυχώς οι νησιώτες μιλάνε εξαιρετικά αγγλικά – κάτι που γενικά στην Ισπανία δεν είναι δεδομένο, κι έτσι δεν είστε υποχρεωμένοι να μάθετε την γλώσσα τους!
Προϊστορικά μνημεία με πολλά μυστήρια

Τα μνημεία της Μινόρκα δεν έχουν αποκρυπτογραφηθεί στις σημασίες τους. Στην περιοχή Talatì de Dalt υπάρχουν σημαντικά λίθινα μνημεία σε σχήμα Ταυ, τα οποία υποθέτουν οι ερευνητές ότι είναι ιερά κάποιας θρησκείας, αλλά δεν ξέρουν στην πραγματικότητα τι σκοπό εξυπηρετούσαν. Τα Talayots είναι πέτρινοι πύργοι που οι ντόπιοι πιστεύουν ότι ήταν κάποτε και παρατηρητήρια, καθόλου απίθανο. Η Μινόρκα είναι μακράν η πλουσιότερη χώρα στην Ευρώπη από την άποψη των προϊστορικών οικισμών, μεταξύ 2000 και 1000 πΧ. Ο όρος Talayot πιστεύεται ότι προέρχεται από την αραβική Atalaya που σημαίνει «παρατηρητήριο». Ένα άλλο χαρακτηριστικό της προϊστορικής Μινόρκα, και ένα από τα πιο διάσημα μνημεία της, είναι το μεγάλο ταφικό σύμπλεγμα γνωστό ως Naveta. Το καλύτερο παράδειγμα μιας τέτοιας δομής είναι κοντά στην πρώην πρωτεύουσα Ciutadella. Ακριβώς στα ανατολικά της πόλης, είναι το Naveta d’es Tudons που χρονολογείται περίπου από το 1300 π.Χ. και πιστεύεται ότι είναι το παλαιότερο κτίριο του νησιού. Η Μινόρκα γνώρισε πολλούς πολιτισμούς, δέχτηκε κύματα από Ρωμαίους, Μαυριτανούς, Καταλανούς, αλλά ισπανικά, γαλλικά και αγγλικά στρατιωτικά κλιμάκια πέρασαν από εδώ. Όλα αυτά τα έθνη έχουν αφήσει το σημάδι τους στο νησί και τα μνημεία για να επισκεφθείτε τα κάστρα, τα φρούρια και οι αρχαιολογικοί χώροι είναι άφθονοι!
Οι όρμοι με τους φάρους
Το νησί της Μινόρκα έχει πολύ ενδιαφέρον στις ακτογραμμές του, με μεγάλη ποικιλία. Αμμώδεις παραλίες και πέτρινοι όρμοι, με κάθετα βράχια να υψώνονται πάνω από την θάλασσα, δημιουργούν μια άγρια ομορφιά. Καθώς είναι σε σημαντικό θαλάσσιο πέρασμα, έχει συνολικά 7 σημαντικούς, ιστορικούς φάρους. Ο Favàritx βρίσκεται στο βόρειο-ανατολικά του νησιού. Μοναδικό που ονομάζεται φεγγαρόπετρα! . Ένα από τα πιο φωτογραφημένα μέρη του νησιού, αξίζει επίσης μια επίσκεψη κατά τη θαλασσοταραχής, καθώς ο άνεμος χτυπά στην περιοχή και μπορείτε να δείτε τα εντυπωσιακά κύματα στα βράχια δίπλα από το φάρο. Η Cala Presili είναι μια παραλία που δεν απέχει πολύ από το φάρο και έχει θέα απ ‘ευθείας σε αυτόν. Ο φάρος Cavalleria είναι σε ένα εντυπωσιακό σημείο, στα 94m υψηλό. Η παραλία της Cavalleria είναι 5 λεπτά μόνο με αυτοκίνητο από το φάρο. Ο φάρος Ρunta Nati, στο βόρειο τμήμα της Ciutadella, ο Cap d’Artrutx στα νότια της Ciutadella, που είναι πολύ δημοφιλής κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος και πολλά άλλα ακρωτήρια, θα σας συναρπάσουν με την παράξενη ομορφιά τους. 


Άλλα αξιοθέατα

Monte Toro: Το υψηλότερο σημείο του νησιού, κοντά στο Es Mercadal για μια πανοραμική θέα του νησιού.
Cova d’en Xoroi. Φυσική σπηλιά σε έναν απότομο βράχο, που χρησιμοποιείται ως μπαρ το βράδυ, δημοφιλής για το ηλιοβασίλεμά της, και ένα από τα πιο γνωστά κλαμπ του νησιού, τη νύχτα.
S’Albufera d’es Grau, στο Μάο: Φυσικό Πάρκο που βρίσκεται στο βόρειο-ανατολικά του νησιού. Είναι η καρδιά της βιόσφαιρας.
Cales: Μικρός όρμος στο Es Castell, μέσα στο λιμάνι του Μάο. Οι σπηλιές που κάποτε έκρυβαν τις βάρκες τώρα έχουν πλέον εστιατόρια με μια πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής νύχτας.
Binibeca Vell: Μικρό ψαροχώρι στις ακτές, με τα στενά δρομάκια και όλα τα σπίτια του εντελώς λευκά. Το αγαπημένο χωριό των καλλιτεχνών, ιδιαίτερα των φωτογράφων.

Χρήσιμες Πληροφορίες
‘Ονομα αεροδρομίου Μινόρκα
IATA Κωδικός αεροδρομίου MAH
ICAO Κωδικός αεροδρομίου LEMH
πόλη Mahon
Χώρα Ισπανία
Γεωγραφικό πλάτος 39.862
γεωγραφικό μήκος 4.219
Φτηνές πτήσεις 530
Αεροπορικές εταιρείες 18 

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε