Τρίτη, 30 Απρ.
18oC Αθήνα

Άνδρος, το νησί του Διονύσου

Άνδρος, το νησί του Διονύσου

Η ξεχωριστή Άνδρος δεν συμμερίζεται την λιτότητα του τοπίου των υπόλοιπων Κυκλάδων. Είναι το μοναδικό καταπράσινο πετράδι μέσα στην κυκλαδίτικη ζώνη.  

Φυσική συνέχεια της Εύβοιας γεωλογικά, αφού φαίνεται από ψηλά ότι κάποτε θα πρέπει να υπήρξε τμήμα της, με πάμπολλα νερά, πηγές και μικρά ποτάμια, η Άνδρος δημιουργεί μια όαση μέσα στο Αιγαίο. Αρχοντική, με ενδιαφέρουσα ιστορία και μια διακριτική σχέση με την τέχνη διαχρονικά, αποτελεί έναν σοφιστικέ παράδεισο που προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις. Στο Μπατσί και το Κόρθι, στα πάμπολλα χωριουδάκια στην ορεινή επικράτεια, οι απολαύσεις που περιμένουν τον ταξιδιώτη είναι πολλές. Η Άνδρος θεωρείται ότι είναι επικράτεια του Διονύσου, μιας και ο Ανδρεύς ήταν εγγονός του σπουδαίου θεού, μύθος που εξηγεί την εξάπλωση της λατρείας του στο νησί.


Ολόκληρες οροσειρές

Σε ένα νησί χωράνε τέσσερεις οροσειρές; Η Άνδρος απαντάει πως ναι! Τέσσερεις οροσειρές παράλληλες μεταξύ τους, σαν κύματα από γη, χωρίζουν την Άνδρο σε πέντε ξεχωριστές επικράτειες. Οι Άγιοι Σαράντα (715 μ.), το Πέταλο (994 μ.), το Κούβαρο ή Κουβάρα (975 μ.), ο Γερακώνας ή Γερακώνες (760 μ.) και νότια η Ράχη με κορυφή τον Προφήτη Ηλία (750 μ.) είναι οι σημαντικότερες κορυφές. Μέσα σε αυτό το γοητευτικό ορεινό σύμπλεγμα κυλάνε σε παραμυθένιες ρεματιές τα ξακουστά ιαματικά νερά της Άνδρου, ενώ η πασίγνωστη πηγή Σάριζα στα Αποίκια αποτελεί έναν υγρό θησαυρό. Ποτάμια όπως ο Αρνιπόταμος, ο Σεληνίτης, ο Άχλας, ο Μεγάλος Ποταμός και τα Διποτάματα δημιουργούν εκπληκτικά τοπία, ενώ ποτίζουν και τις μικρές, κρυφές κοιλάδες με τα εσπεριδοειδή που φωλιάζουν ανάμεσα στα βουνά. Όπως η Αγία Ειρήνη και η αλατούχος πικροπηγή της Άρνης φημίζονται για τις ιαματικές τους ιδιότητες. Τα μονοπάτια που ανοίγονται ξεπερνούν τις 20 μαγικές διαδρομές. Το σημαντικό είναι ότι πολλά από τα λιθόστρωτα μονοπάτια που ακολουθούν συνήθως τις ρεματιές, πέρα από την ομορφιά τους, έχουν και τεράστια αρχαιολογική αξία, καθώς είναι προϊστορικά περάσματα! Τα ίδια βήματα που θα κάνει ο ταξιδιώτης για να αγναντέψει την Άχλα, την έκαναν και οι Πελασγοί πριν δεκάδες χιλιάδες χρόνια, επάνω στις ίδιες πέτρες!
Η Άνδρος της τέχνης και του πολιτισμού
Η Χώρα της Άνδρου, με την λιτή και σοφή της αρχιτεκτονική, αποτελεί και έναν παράδεισο πολιτισμού. Εδώ βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά και το πολύ σημαντικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Οι περίπατοι στα πανέμορφα σοκάκια της Χώρας με τα αρχοντόσπιτα και τα νεοκλασικά δίνουν μια αίσθηση κοσμοπολίτικη στον ταξιδιώτη, ενώ σε όλη την Άνδρο, στο Μπατσί, στο Κόρθι, σε κάθε οικισμό, αντιλαμβάνεται κανείς ότι αυτό το νησί έχει μια αυτόνομη αίσθηση πολιτισμού, που περνάει και στην καθημερινή συμπεριφορά των ευγενικών και αρχοντικών κατοίκων του.


176 χιλιόμετρα ακτών!

Η Άνδρος, λόγω του έντονου ανάγλυφου με τις πολλές δαντέλες, έχει δυσανάλογα μεγάλη ως προς το μέγεθός της ακτογραμμή. Καταλαβαίνουμε για τι παράδεισο μιλάμε! Όρμοι και εντυπωσιακοί βραχώδεις σχηματισμοί, όπως ο όρμος Καμπανού, ο όρμος της Χώρας, του Βιταλίου, του Ζόρκου, και δεκάδες μικρά και μεγάλα ακρωτήρια, εναλλάσσονται με κάτασπρες παραλίες με άμμο όπως το Νημπορειό στη Χώρα, η Χρυσή Άμμος στο Κυπρί και η Άχλα, για να μιλήσουμε μόνον για τις πιο γνωστές. Αλλά και πολλές βραχώδεις παραλίες, απίστευτης ομορφιάς, είναι διάσημες ανάμεσα στους ταξιδιώτες, όπως τα Γιάλια στις Στενιές, ο Χαλκολιμιώνας στην περιοχή Σταυροπέδα και η παραλία του Συνετίου στοχωριό Συνέτι. Σε κάποιες πιο κρυφές, πρέπει να πάει κάποιος με σκάφος ή βάρκα, και θα αποζημιωθεί με το παραπάνω! Αν έρθετε στην Άνδρο πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε την βαρκάδα μέχρι τον Μπουρό στο Κόρθι, ή τον επιβλητικό Ζόργκο στα βόρεια του νησιού! Δεν χωράει ο νους τόση ομορφιά!

Χρήσιμες Πληροφορίες
Λιμεναρχείο Ραφήνας : 22940 22300
Ραφήνα σταθμός λεωφορείων : 210 8210872
Μετακινήσεις
Κ.Τ.Ε.Λ. Ανδρου: 22820 22316
ΤΑΞΙ Άνδρου: 22820 22171
ΤΑΞΙ Γαυρίου: 22820 71561
ΤΑΞΙ Μπατσίου: 22820 41081
ΤΑΞΙ Κορθίου: 22820 62171 

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε