Σάββατο, 4 Μαΐ
18oC Αθήνα

Ένα οδοιπορικό στην Σητεία

Ένα οδοιπορικό στην Σητεία

Η λατρεμένη Σητεία, η ανατολή της Κρήτης, ένας τόπος σπαρμένος μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, μια ζωντανή επικράτεια παραδόσεων και ένα από τα πιο εκτυφλωτικά σημεία του πλανήτη, μας περιμένει!  

Πώς να ξεκινήσει κάποιος την γνωριμία με την Σητεία; Από την ίδια την πόλη που λαμποκοπάει σαν στολίδι; Από τις καταγάλανες, παράξενες, ανέγγιχτες παραλίες της; Από τα μεσαιωνικά της χωριά και τα σημαντικά μοναστήρια ή από τα παλάτια και τις επαύλεις των μινωικών χρόνων; Ας προσπαθήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε αυτήν την πολύπλοκη και ταυτόχρονα μαγεμένη επικράτεια…
Στην αγκαλιά της Σητείας και στην δόξα του Κορνάρου
Η ίδια η πόλη της Σητείας είναι ένα κόσμημα. Είναι ταυτόχρονα και η γενέτειρα του σπουδαίου Βιτσέντσου Κορνάρου, του ποιητή του Ερωτόκριτου. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Κρήτης, φωλιασμένη στον μυχό του ομώνυμου κόλπου. Μια πόλη γεμάτη μύθους και ιστορία, όμορφη, με πολλά παραδοσιακά αρχοντικά και με ανθρώπινο μέτρο. Πρόκειται για την αρχαία Ήτιδα, πατρίδα του Μύσωνα, ενός από τους περίφημους Επτά Σοφούς της αρχαιότητας. Κάθε βήμα στην Σητεία φέρνει και πιο κοντά στο υπέροχο παρελθόν της, πανέμορφα υφασμένο με το σήμερα. Η πόλη, εκτός των άλλων, έγινε και δεύτερη πατρίδα για πολλούς πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, οι οποίοι συνεισφέρουν στον πολιτισμό της φιλόξενης Σητείας. Στο βυζάντιο και τον μεσαίωνα υπήρξε σημαντικότατο λιμάνι, χαρακτηρισμένο “maximum statum et lumen ejiusdem insulae” (=μέγιστος σταθμός αλλά και φως του νησιού))! Η Καζάρμα, το φρούριο που δεσπόζει επάνω από την πόλη, ήταν από τα σημαντικότερα της ενετοκρατίας και η βόλτα ως τους προμαχώνες του δίνει μια υπέροχη θέα της σητειακής επικράτειας. Μια επίσκεψη στο σημαντικότατο Αρχαιολογικό Μουσείο, ένα από τα πιο πλούσια και πιο αξιόλογα της Ελλάδας, είναι απαραίτητη. Εδώ θα δείτε εκθέματα από το 3500 π.Χ. μέχρι τα 500 μ.Χ. από όλη την επικράτεια της Σητείας. Το μουσείο είναι κατανεμημένο σε πέντε ενότητες, που αναφέρονται σε αντίστοιχες χρονολογικές περιόδους. Θαυμάστε την σημαντική συλλογή αγγείων, τις μυστηριακές πήλινες πινακίδες της Γραμμικής Α από την Ζάκρο, ειδώλια από ιερά κορυφής, τα οποία αφθονούν στον πανάρχαιο τόπο της Σητείας, ενώ δεν λείπουν και δείγματα της καθημερινής ζωής, όπως το σταφυλοπιεστήριο νεοανακτορικής περιόδου και ένας ελληνιστικός μύλος για άλεση σιτηρών. Ανεπανάληπτο έκεθμα είναι το χρυσελεφάντινο ανδρικό ειδώλιο που βρέθηκε στον Ρουσσόλακκο, κοντά στο πανέμορφο Παλαίκαστρο. Αν θέλετε να ολοκληρώσετε την αντίληψή σας για το παρελθόν της Σητείας, περιηγηθείτε στο πολύ αξιόλογο Λαογραφικό Μουσείο, αλλά και στο εκθετήριο αυθεντικών, ντόπιων προϊόντων.
Το μινωικό παρελθόν
Οι ανασκαφές στην Σητεία δεν σταματούν ποτέ! Κάθε πέτρα έχει και μια ιστορία να διηγηθεί! Όταν βρεθείτε σε αυτήν την πανάρχαια επικράτεια, δείτε από κοντά τον Ζάκρο, τον Ίτανο, τον Μόχλο, το Παλαίκστρο, τον Πετρά, τον Πραισό, το Χαμέζι. Ιερά κορυφής, επαύλεις και μινωικά παλάτια θα σας ταξιδέψουν νοητά στην ομορφότερη και πιο ανθρώπινη, αισιόδοξη, χαριτωμένη νησιωτική αυτοκρατορία που γνώρισε ποτέ ο κόσμος! Φυσικά η συνεχής κατοίκηση της Σητείας έδωσε και πολύ σπουδαία βυζαντινά μνημεία. Εδώ βρίσκεται η σημαντικότατη Μονή Τοπλού, αλλά και άλλα υπέροχα μοναστήρια, όπως της Παναγίας της Φανερωμένης και η Μονή Καψά.
Τα ονειρικά χωριά
Τριάντα χωριά αποτελούν το στέμμα της Σητείας. Με μια εκπληκτική αρχιτεκτονική σοφία, είναι ενταγμένα στον πανέμορφο φυσικό διάκοσμο. Το Λάστρος, ο Ζους, η Αγιά Φωτιά, το Αρνικό, ο Κιμουριώτης, η Ρούσα Εκκλησία, όλα τα χωριά της Σητείας αποτελούν παραδοσιακούς οικισμούς, οι οποίοι ζουν σε ρυθμούς αλλοτινούς. Η γλύκα των ανθρώπων και η φιλόξενη διάθεση, δεν χωράνε σε λόγια, ενώ οι καταρράκτες, οι λαγκαδιές, οι καταπράσινες λόχμες, μαγεύουν το μάτι.
Παραλίες που δεν έχουν τελειωμό!
Οι παραλίες της Σητείας είναι μαγικές, απέραντες, πολλές από αυτές εντελώς άγνωστες και παρθένες. Η μορφολογία των ακτών «παίζει» με όλα τα μοτίβα: μικροί όρμοι και φυσικά λιμανάκια εναλλάσσονται με απέραντες αμμουδιές. Η ομώνυμη παραλία της Σητείας είναι η πιο εύκολη φυσικά επιλογή, αλλά μπορείτε να διαλέξετε τον Μακρύ Γυαλό – όνομα και πράγμα, απέραντη παραλία! – ενώ μόλις 20 χιλιόμετρα έξω από την πόλη είναι το λατρεμένο και εξωτικό Βάι με το φοινικόδασος. Ο Γούδουρας, η παραλία του Ιτάνου, ο Καρουμές, η κόκκινη και παράξενη παραλία του Κάτω Ζάκρου, ο Κουρεμένος, ο απέραντος Κουτσουράς, ο Μόχλος, ο Ξερόκαμπος και ο Παπαδιόκαμπος, το Πλατάνι και τα χιόνια, για να αναφέρουμε λίγες μόνον από τις ολοφώτιστες παραλίες της Σητείας, όλες με γαλάζιες σημαίες, θα σας αφήσουν άφωνους με την ομορφιά τους.


Μοναδικές ανακαλύψεις στην ορεινή Σητεία

Η Σητεία έχει μια ιδιαίτερη σχέση με το νερό, καθώς οι πολλές σχισμές «πίνουν» τα ύδατα, δημιουργώντας υπόγειες δολίνες και θαυμαστές, κρυφές λιμνούλες. Τα σπήλαια της Σητείας έχουν αποκαλύψει σε πολλές περιπτώσεις ανθρώπινη προϊστορική κατοίκηση. Δεν είναι ευρέως επισκέψιμα, αν κάποιος όμως έχει γνώσεις και εξοπλισμό μπορεί να ανακαλύψει την ανείπωτη ομορφιά των σπηλαίων της ορεινής Σητείας, το Κατωφύγι, το Σπήλαιο Πελεκητών, την Περιστερά και το Σπήλαιο Πεύκων, αλλά και το δίκτυο με τις πάμπολλες υπόγειες λιμνούλες.
Πολύχρωμα φαράγγια
Η νοτιοανατολική Σητεία κατακερματίζεται ως τοπίο από την ύπαρξη πάμπολλων μικρών και μεγάλων φαραγγιών. Οι μυστικοί αυτοί κόσμοι λειτουργούν ως κιβωτός ζωής ια άγρια είδη, ενώ εκπλήσσουν με την ομορφιά των τοιχωμάτων τους, καθώς σε πολλές περιπτώσεις έχουν έντονα πορφυρά, πορτοκαλιά η σμαραγδένια νερά στα βράχια τους! Το Φαράγγι των Νεκρών στο Ζάκρο είναι από τα πιο εντυπωσιακά, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό τα έντονα αρώματα που το κατακλύζουν, από τα πολλά βοτάνια και αγριολούλουδα! Επίσης αξιόλογα είναι τα φαράγγια του Ρίχτη, του Λαμνιονίου, των Περβολακίων και των Πεύκων.
Γεύσεις παράδοσης
Η Σητεία έχει εκπληκτικά εστιατόρια, όπου το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι πρώτα και κύρια η απέραντη φιλοξενία. Φυσικά η κουζίνα της Σητείας ακολουθεί το σοφό μοντέλο της κρητικής διατροφής. Θα δοκιμάσετε εκπληκτικές πιτούλες, τα λεγόμενα κατημέρια, με αγνό τυρί και τσικουδιά στην γέμιση, αλλά και καταπληκτικούς γεμιστούς ανθούς κολοκυθιού, ένα συνταρακτικό πιάτο. το σητειακό λάδι, το οποίο παράγεται από τις λιανολιές, αποσπά συνεχώς βραβεία και διακρίσεις, ενώ το κρασί, από τοπικούς αμπελώνες, είναι θεσπέσιο! Το ολόφρεσκο ψάρι θα σας συναρπάσει, και βέβαια μπορείτε να συνεχίσετε την διασκέδασή σας στα πολλά μπαράκια στην παραλία της Σητείας.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Η πόλη της Σητείας διαθέτει σύγχρονο αεροδρόμιο με πτήσεις από και προς την Αθήνα, από και προς το Ηράκλειο καθώς και άλλες πόλεις και νησιά της Ελλάδας.
Διαθέτει λιμάνι με καθημερινή σύνδεση με τον Πειραιά και με άλλα νησιά του Αιγαίου.
Σητεία Αεροδρόμιο
Διεύθυνση:
72300 Sitia,
GREECE
Τηλ: +30 (0)28430 24424
Φαξ: +30 (0)28430 24424
Ιστότοπος:
www.hcaa-eleng.gr/sitia.htm 

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε