Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Extreme sports στην Ιθάκη

Extreme sports στην Ιθάκη

Η Ιθάκη δεν χρειάζεται συστάσεις, είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά της Μεσογείου ολόκληρης!  

Διαμαντένια και καταπράσινη, εκεί στην αγκαλιά των Επτανήσων, μας περιμένει να πάμε πάλι και πάλι, απλώνει τις ομορφιές της και μας μαγεύει. Λέμε να την προσεγγίσουμε αυτήν την φορά από την extreme πλευρά της, από τις ανακαλύψεις που θα μας χαρίσει με ένα ζευγάρι παπούτσια trekking κι ένα μπουκάλι νερό για τον δρόμο, με μια μάσκα κι έναν αναπνευστήρα. Η Ιθάκη, με το τόσο περίπλοκο γεωλογικό ανάγλυφο, τους κρυμμένους θησαυρούς στις πλαγιές της και τις αναπάντεχες θαλάσσιες, κρυφές γωνιές της, που νομίζεις ότι είναι παλάτια για γοργόνες και τρίτωνες, είναι εδώ και περιμένει να την ανακαλύψουμε!
Στους κορυφαίους ορειβατικούς προορισμούς του κόσμου
Η Ιθάκη έχει μια εκπληκτική ενδοχώρα, πέρα από τις άφταστες σε ομορφιά παραλίες της. Τα μονοπάτια της είναι πολλά, άριστα σηματοδοτημένα και αυτός είναι και ο λόγος που το νησί αναγνωρίστηκε από το lonely planet ως κορυφαίος ορειβατικός νησιωτικός προορισμός. Τα μονοπάτια της συνδέουν μοναδικούς οικισμούς, πανάρχαια μνημεία, μυστηριακές σπηλιές, και προσφέρουν συνταρακτικά τοπία στον περιηγητή. Ενδεικτικά κάποιες διαδρομές είναι από τις πολύ αγαπημένες, ενώ μπορεί φυσικά ο καθένας να χαράξει τους δικούς του δρόμους. Οι ταξιδιώτες πάντως προτείνουν τις ακόλουθες μαγευτικές διαδρομές, με κατεύθυνση από βορά προς νότο.
Νο.1 Κάλαμος – Εξωγή.
Νο.2 Κάλαμος – Περιβόλι.
Νο.3 Πλατρειθιάς (Γεφύρι) – Εξωγή.
Νο.4 Εξωγή – Ρουσάνο – Καλύβια – Πόλη ή Σταυρός.
Νο.5 Ανωγή – Κιόνι.
Νο.6 Ανωγή – Βίγλα – Ράχη (Κιόνι).
Νο.7 Φρίκες – Πίσω Κουρβούλια.
Νο.8 Αρχαιολογικός χώρος, Αετός – Κάστρο Αλαλκομενών.
Νο.9 Ανεμοδούρι – Αρέθουσα Κρήνη.
Νο.10 Ανωγή – Καθαρά.
Νο.11 Περαχώρι – Σπηλιώτισσα
Νο.12 Περαχώρι – Καμίνια – Πηγή Αρέθουσας – Ελληνικό.
Νο.13 Μαραθιάς – Καμίνια μήκος 1250 μ.
Νο.14 Βαθύ – Γιδάκι – Σκίνος – Βαθύ μήκος 6100 μ.
Νο.15 Μαραθιάς – Ελληνικό – Πέτρα Κόρακος – Σπηλιά Ευμαίου.
Νο.16 Μονή Ταξιαρχών – Πίσω Αετός μήκος 2,5 χλμ.
Νο.17 Παλαιοχώρα – Σπήλαιο Νυμφών – Βαθύ μήκος 3685 μ. και
Νο.18 Βαθύ – Πίσω Αετός (Κάστρο του Οδυσσέα).


Ανακαλύψτε μια αρχέγονη γη

Η Ιθάκη αποτελεί έναν φυσικό προστάτη και «γενάρχη» μιας πολύ αρχέγονης πανίδας και χλωρίδας, και έχει χαρακτηριστεί Φυσικό Μεσογειακό Επιλιθικό Πάρκο (Mediterranean Epilithic Park). Η επιλιθική χλωροπανίδα είναι πολύτιμη, αποτελείται από βρύα και μικρά ζώα των βράχων, όπως τα σαλιγκαράκια, και το Πάρκο διατρέχεται από πολύ βατά μονοπάτια, με εξαιρετική σήμανση και ενημερωτικές πινακίδες, που θα σας βοηθήσουν να αποκρυπτογραφήσετε την σπάνια ομορφιά και σημασία της Ιθάκης.
Scuba Diving σε μαγικούς βυθούς
Ο βυθός της Ιθάκης θεωρείται, και είναι, μοναδικός. Ενώ γενικά το Ιόνιο είναι μια κρυστάλλινη θάλασσα, στην Ιθάκη υπάρχει ένα μοναδικό υποθαλάσσιο ιδιόκλιμα, λόγω των θερμών ρευμάτων και των πολύπλοκων βραχωδών σχηματισμών. Η κατάδυση είναι μια εκπληκτική εμπειρία στο νησί του Οδυσσέα, με μοναδικές εικόνες να περιμένουν τον δύτη. Περίπλοκες σπηλιές, ακόμα και πολύ κοντά στην ακτή, ανέγγιχτες ποσειδωνίες, ύφαλοι και υποθαλάσσιες λεκάνες, μια απέραντη και πάλλουσα ζωή, με εκατοντάδες μικρά και μεγάλα ψάρια, αλλά και το καταφύγιο της αγαπημένης φώκιας Monachus monachus, στις βραχώδεις ακτές της Ιθάκης, θα σας συναρπάσουν σίγουρα!
Μονοπάτια πολιτισμού
Η Ιθάκη έχει ένα δίκτυο παραδοσιακών οικισμών, τόσο στην θάλασσα όσο και στην ενδοχώρα, που εκτός από εξαιρετικά θέρετρα, είναι και πανάρχαιες μικρές πολιτείες. Το να γνωρίσετε αυτήν την επικράτεια, κάνοντας διαδρομές απολαυστικής πεζοπορίας, είναι ένα ταξίδι στην ιστορία. Βρεθείτε, ξεκινώντας από το πασίγνωστο Βαθύ, στον Αετό με τα κυκλώπεια τείχη, στην Εξωγή, στο όρος Νήιον, που είναι από τους πιο αρχαίους οικισμούς της Ιθάκης, στο κεφαλοχώρι του Σταυρού με την μεσαιωνική ιστορία, στην Λευκή, που υπήρξε παρατηρητήριο, άρα φαντάζεστε τι υπέροχη θέα έχει, στον Μάρμακα, όπου έρχονται από όλον τον κόσμο για να κάνουν τον γάμο στους οι ερωτευμένοι, στο Κιόνι, που είναι διατηρητέος οικισμός, με πανάρχαια ιστορία και μνημεία, στις παραλιακές Φρίκες, όπου στην γύρω περιοχή θα συναντήσετε τον αρχαίο Μελάνυθρο, αλλά και την συνταρακτική Ανωγή, το πιο ψηλό χωριό της Ιθάκης, με την μεγάλη ιστορία και τις ενετικές επιρροές. Κάθε βήμα στην Ιθάκη, είναι και ένα βήμα στην ιστορία, που θα σας συγκινήσει, αλλά θα γεμίσει και την καρδιά σας με μοναδικές εικόνες.

Χρήσιμες Πληροφορίες
Αρχαιολογικό Μουσείο : 26740 32200
Ναυτικό Λαογραφικό Μουσείο : 26740 33398
Αρχαιολογική Συλλογή Σταυρού : 26740 31305, 26740 23955
Δημοτική Βιβλιοθήκη : 26740 33448
Δημοτική Πινακοθήκη : 26740 32271
Taxi : 26740 33030
 

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε