Δευτέρα, 6 Μαΐ
20oC Αθήνα

Γκουιλίν στην Κίνα: καλώς ήρθατε στο όνειρο!

Γκουιλίν στην Κίνα: καλώς ήρθατε στο όνειρο!

Στην μυθική και πολύχρωμη Κίνα σας περιμένει ένα τοπίο έξω από τα συνηθισμένα, πολύ έξω από τα συνηθισμένα: το ονειρικό Γκουιλίν.  

Οι κινέζοι, που αγαπούν τα ρητά, λένε ότι το Γκουιλίν είναι ο ομορφότερος τόπος που υπάρχει κάτω από αυτόν τον ουρανό! Και δεν το λένε επειδή είναι δικό τους, στο κάτω – κάτω η κινεζική επικράτεια είναι αχανής. Αλλά όντως το Γκουιλίν είναι ένας τόπος που περισσότερο θυμίζει ουρανό, παρά γη. Αν είναι να κάνετε ένα και μόνο εξωτικό ταξίδι, διαλέξτε το παράξενο και αναπάντεχο Γκουιλίν, δεν θα σας απογοητεύσει σε καμία περίπτωση!


Σχήματα ονείρου, γη του ουρανού

Το Γκουιλίν δεν φημίζεται άδικα ως το πιο όμορφο τοπίο της Κίνας. Οι κορυφές των βουνών του ξεπροβάλλουν ξαφνικά από τη γη, όπως τα δέντρα στο δάσος, σε διάφορα σχήματα, τα λεγόμενα σιμιουλάκρα, μοιάζουν με παράξενους κύκλους, καμήλες, ψάρια, άλογα, πρόκειται για μια υπαίθρια έκθεση τεράστιων γλυπτών ενός υπερκόσμιου καλλιτέχνη που παίζει με τις μορφές και με την φαντασία μας! Ο ποταμός Λι που διασχίζει το υπέροχο τοπίο μοιάζει με μια αέρινη, μεταξωτή, σμαραγδένια κορδέλα, ενώ οι λόφοι έχουν τα σπάνια χρώματα του νεφρίτη. Το τοπίο στο Γκουιλίν χαρακτηρίζεται από πράσινους λόφους, πεντακάθαρα νερά, γλυπτά βράχια και απερίγραπτα όμορφα σπήλαια.
Ένα όνομα πλημμυρισμένο λουλούδια
Το Γκουιλίν είναι μια επικράτεια στα βορειοανατολικά της αυτόνομης περιφέρειας Guangxi Zhuang, που βρίσκεται στη δυτική όχθη του ποταμού Λι, και συνορεύει με την περιοχή του Χουνάν προς τα βόρεια. Το όνομά του σημαίνει, “Δάσος του Γλυκού Όσμανθου”, λόγω του μεγάλου αριθμού από ευωδιαστά δέντρα όσμανθου που υπάρχουν παντού, καις την γραφική πόλη του Γκουιλίν αλλά και στις εξοχές της. Ο όσμανθος μοσχοβολάει τόσο πολύ. Ώστε το ίδιο του το όνομα – που προκύπτει από το οσμή και άνθος – δηλώνει την απερίγραπτη γλύκα των υπέροχων αυτών δέντρων. Εκτός των άλλων δηλαδή, αν έρθετε στο Γκουιλίν, πρέπει να είστε έτοιμοι να νιώσετε ότι σας λύνονται τα πόδια από την απίστευτη ευωδιά των λουλουδιών! Η περιοχή φιλοξενεί πολλούς καλλιτέχνες, οι οποίοι αποτυπώνουν με την λεπτή κινέζικη τεχνοτροπία την απίστευτη ομορφιά του τόπου. Φυσικά είναι και ένα πολύ δημοφιλής προορισμός, μιας και οι ξένοι ταξιδιώτες έχουν μάθει το μυστικό αυτού του ονειρικού τοπίου.


Η ιστορία του Γκουιλίν

Στο 314 π.Χ., ένας μικρός οικισμός ιδρύθηκε στις όχθες του ποταμού Λι. Κατά τη διάρκεια των εκστρατειών της δυναστείας Τσιν (221-207 π.Χ.) εναντίον του κράτους του Nanyue, ο πρώτος οικισμός στήθηκε στην περιοχή γύρω από το Γκουιλίν. Στο 111 π.Χ., κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Wu της δυναστείας των Χαν, ο Shi έγραψε έναν κώδικα, ο οποίος θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η αρχή της πόλης. Το Γκουιλίν άκμασε σε όλη του την ιστορία, ενώ πόλη ήταν επίσης σύνδεσμος μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και τα νοτιοδυτικά σύνορα, όντας το σημείο που οι τακτικοί στρατοί είχαν τοποθετηθεί για τη φύλαξη των συνόρων. Κανάλια χτίστηκαν μέσα στην πόλη έτσι ώστε να οι προμήθειες τροφίμων να μπορούν να μεταφέρονται απευθείας από τα τον εύφορο κάμπο Yangtze στο πιο απομακρυσμένο νοτιοδυτικό σημείο της αυτοκρατορίας. Το 1981, Γκουιλίν ανακηρύχθηκε επίσημα μαζί με το Πεκίνο, το Χαντζού και το Σουντζού ως τόπος υπέρτατης ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ και το φυσικό τοπίο, τέθηκε σε καθεστώς προστασίας, λόγω της μεγάλης του σημασίας.


Εικόνες ενός μυθικού κόσμου

Το Γκουιλίν και η φύση γύρω το κρύβουν απίστευτους θησαυρούς. Μέσα στην πόλη μπορεί ο ταξιδιώτης να θαυμάσει το λεπτεπίλεπτο πριγκιπικό παλάτι Jingjiang, ένα βασιλικό συγκρότημα που χρονολογείται από τη δυναστεία των Μινγκ, και βρίσκεται κοντά στο κέντρο της σύγχρονης Γκουιλίν. Το ιστορικό κέντρο, με τα πολλά κανάλια και τις γραφικές πιρόγες, μοιάζει βγαλμένο από κάποιο κινεζικό παραμύθι. Έξω από την πόλη τα θαύματα δεν έχουν τέλος. Το Σπήλαιο του Κόκκινου Αυλού είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του, ένας πορφυρός, πέτρινος κόσμος, ενώ το Ασημένιο Σπήλαιο, ναι, είναι ασημένιο, από τα πολλά μεταλλεύματα που είναι εγκλωβισμένα στα πετρώματά του! Το σπήλαιο των Επτά Αστεριών και το εθνικό πάρκο που ανοίγεται γύρω του είναι σπάνιας ομορφιάς, ενώ ο ποταμός Λι, απλά δεν υπάρχει! Απέραντη υδάτινη ομορφιά, που διασχίζει μοναδικά φαράγγια και αντανακλά τις ουράνιες πολιτείες των νεφών. Οι λόφοι της Καμήλας – όντως μοιάζει με καμήλα! – οι λιθοσωροί στο Φεστούν, οι λόφοι Φούμπο και Νιάνξι, και κυρίως το φαράγγι Ερλαγκ, αφήνουν άφωνους τους ταξιδιώτες με την πολυχρωμία τους.


Μια δυνατή γαστρονομική παράδοση

Ενώ γενικά η κινεζική κουζίνα έχει μάλλον απαλούς τόνους, η γαστρονομία στο Γκουιλίν θυμίζει Μεξικό, με άφθονα μπαχαρικά και κυρίως τσίλι! Τρεις θεωρούνται οι παραδοσιακοί γευστικοί θησαυροί της πόλης: η σάλτσα με τσίλι – που μπαίνει παντού! – το περίφημο Σαν Χουά Ζίου που είναι λικέρ αποσταγμένο από ρύζι και το τοπικό τουρσί από τόφου. Εξίσου νόστιμα είναι και τα πιάτα με σπιτικά νουντλς, που φυσικά μαγειρεύονται σε πολλές πεντανόστιμες εκδοχές – αποφύγετε τα νουντλς με κρέας, γιατί παραδοσιακά είναι κρέας αλόγου, εκτός αν αντέχετε την εμπειρία!

Χρήσιμες Πληροφορίες

Το Γκουιλίν εξυπηρετείται από το διεθνές αεροδρόμιο Guilin Liangjiang. Αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους λειτουργούν επίσης από και προς αυτό – η Spring Airlines παρέχει συνδέσεις με τοπικούς προορισμούς στο εσωτερικό της Κίνας, ενώ η AirAsia και η TigerAir πραγματοποιεί πτήσεις από Κουάλα Λουμπούρ, Μαλαισία, Σιγκαπούρη. 

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε