Δευτέρα, 6 Μαΐ
15oC Αθήνα

Hidden treasures στο Ηράκλειο

Hidden treasures στο Ηράκλειο

Η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη πόλη στην Κρήτη, το πολιτιστικό κέντρο της μεγαλονήσου, όλα αυτά και άλλα πολλά είναι το Ηράκλειο. Για τους αφοσιωμένους λάτρεις του όμως, είναι πολύ περισσότερα.  

Είναι η ενάλια πόλη με την απέραντα νοσταλγική ατμόσφαιρα, το ενετικό οχυρό που αποπνέει ιστορικότητα, είναι το ορμητήριο για να εξερευνήσει κάποιος την μινωική Κρήτη, και βέβαια είναι το κέντρο μιας απίστευτα όμορφης ενάλιας ακτογραμμής, με μυθικές παραλίες! Στην μέση ακριβώς της Κρήτης, έχει κρυμμένους θησαυρούς πέρα από κάθε φαντασία και μας καλεί σε μοναδικές εξερευνήσεις, και μέσα στην πόλη και γύρω από αυτήν.
1000 χρόνια προ Χριστού, ανατέλλει το ηράκλειο
Αναμφίβολα το κέντρο του μινωικού πολιτισμού ήταν η απαστράπτουσα Κνωσός. Ο χαμηλός και οχυρός λόφος του Ηρακλείου που αποτελεί και το σημερινό του κέντρο, πρέπει να κατοικήθηκε γύρω στο 1000 προ Χριστού. Και αμέσως ανέτειλε το μεγαλείο του. Η πόλη αφιερώθηκε από μιας αρχής στον Ιδαίο Ηρακλή, πράγμα που σημαίνει ότι υπήρχε σαφής σχέση με τους περίφημους Δωριείς, που είχαν τον Ηρακλή ως γενάρχη τους.
Το κέντρο της κρητικής μεγαλονήσου
Το Ηράκλειο κυριολεκτικά δεσπόζει στην επικράτεια της Κρήτης. Από εδώ μπορεί κάποιον να εξορμήσει για τον Κίσαμο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, την περιοχή της Μεσαράς και τα εκπληκτικά Μάταλα, την Φαιστό, την Γόρτυνα, τις Μοίρες, το Τυμπάκι, αλλά και προς τον Βιάνο, με τα κοντινά Πεζά, το Αρκαλοχώρι, την Άρβη, τον Κερατόκαμπο. Ένας από τους ωραιότερους τρόπους να ξεκινήσει κάποιος την γνωριμία του με το Ηράκλειο είναι να κάνει τον Γύρο της Πόλης, μια απολαυστική περιήγηση στα αξιοθέατα και τα σημεία ενδιαφέροντος του Ηρακλείου, και μετά να αποφασίσει, ανάλογα φυσικά και με τον χρόνο που διαθέτει ο κάθε ταξιδιώτης, προς ποιες κατευθύνσεις θα ξανοιχτεί.
Μέσα στο μυστικό Ηράκλειο
Το Ηράκλειο έχει έναν κρυπτικό χαρακτήρα. Όπως το βλέπει κάποιος από το λιμάνι, με τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και τον σύγχρονο αστικό ιστό, ίσως και να μην μπορεί να φανταστεί τις εκπλήξεις που τον περιμένουν όταν περπατήσει μέσα στην πόλη. Η Πλατεία Ελευθερίας δεσπόζει με την Πύλη του Αγίου Γεωργίου, τη Νομαρχία και το Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ ο εμπορικός πεζόδρομος είναι η οδός Δαιδάλου. Τα πολλά καφέ βρίσκονται στην οδό Κοραή, ενώ η Πλατεία Λεόντων είναι ένα πραγματικό αριστούργημα, με παραδοσιακά καφενεία, όπου θα δοκιμάσετε και μοναδικές γεύσεις, όπως η τυρόπιτα με ζάχαρη – σκέτος πειρασμός! Η Αγορά της οδού 1866 και η Κρήνη Μπέμπο είναι από τα στολίδια του Ηρακλείου, οι πλατείες Κορνάρου, Ερωτόκριτου και Αρετούσας είναι κάθε μια και ένας άλλος κόσμος, ο καθεδρικός της πόλης, ο Άγιος Μηνάς δηλαδή, αλλά και οι σημαντικές εκκλησίες με ενετικές επιρροές, όπως η Βασιλική του Αγίου Μάρκου ή ο Άγιος Τίτος έχουν μοναδική προσωπικότητα. Αλλά την καρδιά σας θα σας την κλέψει η Λόντζια! Αχ, η Λόντζια! Είναι το πιο νοσταλγικό μνημείο ίσως που άφησε πίσω της η ενετική περίοδος σε όλη την ελληνική επικράτεια. Είναι μια στοά – αυτό σημαίνει άλλωστε Λόντζια, η οποία χρειάζεται εξερεύνηση. Η ανθρωπογεωγραφία της αλλάζει κατά καιρούς, έχει πολλά κρυφά μπαράκια, και οπωσδήποτε θα βρείτε μέσα σε αυτόν τον ονειρικό αστικό χώρο όχι μόνον ενδιαφέροντα αξιοθέατα, αλλά και ενδιαφέροντες ανθρώπους. Φυσικά, πρέπει να περιπλανηθείτε στα σημαντικά μουσεία της πόλης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το μουσείο που στεγάζει τα εκθέματα της Μινωικής Κρήτης, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και το Μουσείο Μάχης Κρήτης.


Το Μπεντενάκι και η παραλιακή του Hρακλείου

Το πανέμορφο ενετικό νεώριο την νύχτα, φωτισμένο, μοιάζει με παραμυθένια εικόνα. Η κύρια νυχτερινή ζωή του ηρακλείου αφορά την παραλιακή, αλλά και το Μπετενάκι. Η ζωή του Ηρακλείου, και λόγω του πανεπιστημίου, είναι τρομερά ενδιαφέρουσα. Υπάρχει μια τάση υπερβολής – τα σταλιδάκια με την ρακή έρχονται κατά δεκάδες στα τραπέζια, ενώ η γευστική παράδοση της πόλης είναι πολυσυλλεκτική, όπως συμβαίνει στις πρωτεύουσες. Απέναντι από την Λόντζια, θα βρείτε το ωραιότερο τυλιχτό σουβλάκι – η Αθήνα ωχριά- ενώ σε μαγικά ουζερί απέναντι από την Πλατεία Λεόντων θα βρείτε σπάνια πιάτα με κρέας ή ψάρι, με μυστικές συνταγές, που συνήθως περιέχουν και ικανές ποσότητες από βότανα της απέραντης κρητικής χλωρίδας.
Καλοκαιρινές θαλασσινές «αμαρτίες»
Οι παραλίες γύρω από το Ηράκλειο ή λίγο πιο μακριά από αυτό, απλά μαγεύουν, παρά το γεγονός ότι η πρόσβαση είναι εύκολη. Πολλές είναι ιδιαίτερα κοσμικές, όπως στην Χερσόνησο, με φευγάτα beach bars, ενώ για όσους επιδιώκουν μια επαφή με την φύση και την θάλασσα σε πιο ήπιους ρυθμούς, η ρότα τραβάει δυτικά, στα Λιμανάκια, όπου υπάρχουν σμαραγδένιες, , αμμώδεις παραλίες με λιγότερο κόσμο.
Εννοείται ότι το σήμα κατατεθέν του Ηρακλείου είναι η παραλία των Μαλίων που ξεκινά από τον οικισμό Σταλίδα. Αλλά και ο πιο κρυφός κόλπος της Αγίας Πελαγίας και η Ψαρομούρα είναι τέλειες επιλογές, ενώ η παραλία Μονοναύτη με την ψιλή άμμο, έχει σαφώς λιγότρο κόσμο, το ίδιο και η Λυγαριά. Η Αμμουδάρα απλώνεται σε 5 χλμ. και εδώ θα βρείτε και σχολή windsurfing. Τα νεανικά αστέρια πάντως είναι το Καρτερό για τα μεγάλα beach bars και η Αρίνα που εκτός από μπαρ έχει και πολλές επιλογές για τρελό παιχνίδι στην θάλασσα!

Χρήσιμες Πληροφορίες
Αεροδρόμιο
(+30)2810245644
Αεροδρόμιο Ν.Καζαντζάκης
(+30)2810228402
ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου: Λιμάνι
(+30)2810245019
ΚΤΕΛ Χανίων-Ρεθύμνης: Λιμάνι
(+30)2810221765 

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε