Δευτέρα, 6 Μαΐ
18oC Αθήνα

Η παράξενη και αναπάντεχη Λήμνος

Η παράξενη και αναπάντεχη Λήμνος

Η Λήμνος είναι ένα νησί που απαιτεί πολλά ταξίδια για να αρχίσει κάποιος να την καταλαβαίνει ουσιαστικά.  

Είναι πολύ παράξενη, τα τοπία της μοιάζουν να είναι μια συλλογή από ό,τι θα μπορούσε να βρει κάποιος στην γη – αμμοθίνες, πέτρινες παραλίες, απολιθωμένα θαύματα, εκρηκτικό πράσινο – και όλα αυτά σε ένα νησί που το κατέχει ο Ήφαιστος, ενώ είναι διαπιστωμένο πως στην γη του δημιουργήθηκε η πρώτη οργανωμένη πόλη στον κόσμο! Αρχαιολογικοί χώροι, ελάφια, κάστρα, οικισμοί και περισσότερες από 100 παραλίες διαγωνίζονται να τραβήξουν το ενδιαφέρον του ταξιδιώτη, ο οποίος σίγουρα με μια πρώτη ματιά, τα χάνει! Πάμε να αποκρυπτογραφήσουμε αυτόν τον συνταρακτικό κόσμο που είναι η Λήμνος.
Στην πανάρχαια Μύρινα
Όταν βρισκόμαστε στο λιμάνι της Μύρινας είμαστε στο πρώτο οργανωμένο πόλισμα της γης! Η Μύρινα – στην οποία είναι αφιερωμένη από την αρχαιότητα η πόλη – δεν ήταν κάποιο ήσυχο κοριτσάκι… Πριγκίπισσα και γυναίκα του βασιλιά Θόαντα, εμπλέκεται με τον μύθο των αμαζόνων και αποτελεί μία εξέχουσα προσωπικότητα του μυθικού κόσμου. Πανέμορφη Μύρινα είναι αρχοντική, γεμάτη πανέμορφα σπίτια και δρομάκια, και βέβαια έχει ως στολίδι της το ενετικό κάστρο, που δεσπόζει δώ από τον 12ο αιώνα, κρύβοντας μνήμες για ιππότες, μυστικές αδελφότητες και μαγικά μυστικά. Εδώ είναι που ζουν πάνω από 200 ελάφια, δίνοντας μοναδική αξία στην βόλτα που κάνει ο ταξιδιώτης! Σε καμία περίπτωση μην πάρετε το ανηφορικό μονοπάτι προς το κάστρο, χωρίς να έχετε μαζί σας έτοιμη την φωτογραφική μηχανή! Σας περιμένουν εκπληκτικές εικόνες, με τα ελάφια να ξέρουν πώς να στήνονται στον φακό! Από το κάστρο η Μύρινα προβάλει με όλη της την μεγαλοπρέπεια, σε ένα πανόραμα με όρμους, και με τους δυο γιαλούς, τον Ρωμέικο στο βόρεια και το λεγόμενο Λιμάνι απέναντί του αντικριστά να δημιουργούν μια θεσπέσια εικόνα. Στον Ρωμέικο Γιαλό βρίσκεται το μουσείο, το οποίο ξεναγεί τον επισκέπτη στην απέραντη ιστορία της Λήμνου, ενώ τα τριώροφα αρχοντικά των Αιγυπτιωτών δημιουργούν μια πολύ γραφική συνοικία με αγνάντι το Άγιο Όρος. Εδώ θα δείτε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα του Αιγαίου, καθώς ο ήλιος χάνεται πίσω από τον Άθω.

Παραλίες με ονειρικά τοπία
Όπως είπαμε η Λήμνος έχει περισσότερες από 100 παραλίες, η μια πιο όμορφη από την άλλη. Πολύ κοντά στην Μύρινα είναι η παραλία Ρηχά νερά – όνομα και πράγμα – εξαιρετικά κατάλληλη για οικογενειακές βουτιές, βέβαια. Ο Άγιος Ιωάννης με την αμμουδιά του και το πανέμορφο σπήλαιο κλέβει τις εντυπώσεις – έχει και πολύ ωραία ταβερνάκια. Στο Πλατύ πάλι, υπάρχει μια πιο κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, η απέραντη ακρογιαλιά έχει πολλά beach bars. Στα δέκα χιλιόμετρα από το λιμάνι της Μύρινας βρίσκεται ο μοναδικός Εβγάτης, το σήμα κατατεθέν ίσως της Λήμνου. Είναι μια απέραντη παραλία, με καταγάλανα νερά, ασύλληπτης ομορφιάς. Μετά από το αρχαίο Καβείριο βρίσκονται οι συνταρακτικές παραλίες Ζεματά και Νευτίνα, που χωρίς υπερβολή είναι από τις ομορφότερες της Μεσογείου. Το Καβείριο να σημειώσουμε ότι είναι το αρχαιότερο τελεστήριο της Μεσογείου, αφιερωμένο στους γιους του Ηφαίστου, ενώ από κάτω του βρίσκεται η σπηλιά στην οποία έμεινε για 12 χρόνια ο Φιλοκτήτης. Μετά από τον όρμο Γομμάτι, στα 20 χιλιόμετρα από την Μύρινα, βρίσκονται βέβαια οι συνταρακτικές αμμοθίνες του Κατάλακκου, που μεταφέρουν την Σαχάρα στην Λήμνο, εβδομήντα στρέμματα χρυσής άμμου, που περπατάς και δεν τελειώνει! Η παραλία Γομμάτι, με τα κρινάκια και την ιριδίζουσα άμμο, είναι απίστευτης ομορφιάς. Το Κέρο, πριν το Μούδρο, είναι επίσης ένα από τα ωραιότερα σημεία της Μεσογείου, προστατευόμενη περιοχή ως υδροβιότοπος. Η παραλία είναι κατάλληλη για σέρφιγκ, με απέραντα κύματα, ενώ η αμμουδιά απλά δεν μπορεί να περιγραφεί, μοιάζει με κάποιο τροπικό παράδεισο.
Μούδρος: ένα φυσικό θαλάσσιο καταφύγιο
Ο μαγικός Μούδρος είναι το δεύτερο λιμάνι της Λήμνου, μετά την Μύρινα, αλλά έχει ένα σοβαρό πρωτείο: αποτελεί το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου! Χαμηλά σπίτια και γραφικές εκκλησιές δημιουργούν ένα τοπίο αφάνταστης ωραιότητας, με ορίζοντα τα καταγάλανα και ήρεμα νερά του φυσικού λιμένα. Στα 27 χιλιόμετρα από τον Μούδρο βρίσκεται η πολύ μικρή παραλία του Κότσινα, ένας επίγειος παράδεισος! Πέρα από τα κρυστάλλινα νερά και το τοπίο, εδώ, δίπλα στο κύμα, θα δοκιμάσετε αυθεντικές γεύσεις Αιγαίου στα γραφικά ταβερνάκια. Εδώ υπάρχει και ένα πολύ μυστηριακό εκκλησάκι, με 64 κατηφορικά σκαλιά, που οδηγούν σε μια μικρή καταπακτή με αγίασμα. Αν και τέτοιοι τόποι υπάρχουν πολλοί, οι ερευνητές του παράδοξου λατρεύουν αυτόν τον μυστικό χώρο, γιατί και οι κώδικες του DNA είναι 64, όπως τα σκαλιά. Καλά, ας μην το πάρουμε τοις μετρητοίς ότι κάποιος το ήξερε από τον μεσαίωνα αυτό το στοιχείο, ας αφεθούμε απλά στην μαγεία του χώρου.
Η Ηφαιστεία που αναδύθηκε πάλι και η ανεξερεύνητη Λήμνος
Όλη η Λήμνος είναι ένας τεράστιος αρχαιολογικός χώρος. Το νησί κατοικείται από την προϊστορική εποχή, με πολλά μυκηναϊκά ευρήματα να αναδεικνύονται κάθε μέρα. Στα 35 χιλιόμετρα από την Μύρινα βρίσκεται η μαγική Ηφαιστεία, που πρέπει οπωσδήποτε να την επισκεφθείτε όταν έρθετε στην Λήμνο. Στέκει ανάμεσα σε δύο φυσικούς λιμένες, ενώ είναι χτισμένη τουλάχιστον το 1800 προ Χριστού! Θα σας συναρπάσουν το ελληνιστικό θέατρο, οι αρχαίες κατοικίες, η νεκρόπολη. Το αρχαιότερο πόλισμα της γης, είναι η περίφημη Πολιόχνη, 10 χιλιόμετρα από τον Μούδρο, που κατοικείται και λειτουργεί ως λιμάνι από το 4000 προ Χριστού! Η ενδοχώρα της Λήμνου έχει τόση γοητεία όση και οι παραλίες της. Η περιοχή της Ατσικής, με τα γραφικά χωριά και τα ήρεμα τοπία θα σας μαγέψει, ενώ το απολιθωμένο δάσος του Μούδρου, που μετράει 15 εκατομμύρια χρόνια παρουσίας, με τις τεράστιες σεκόγιες, τα τροπικά δέντρα και τις φτέρες, διηγείται μια ανείπωτη ιστορία γεωφυσικών μεταβολών, και πρέπει οπωσδήποτε να το γνωρίσετε!

Χρήσιμες Πληροφορίες
Λιμεναρχείο (Μύρινα) 22540 22225
Λιμεναρχείο (Μούδρου) 22540 71240
Πρακτορείο Δρομολογίων ΝΕL Lines 22540 24617
Δρομολόγια Αγ. Ευστρατίου 22540 22460
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Λεωφορεία KTEΛ 22540 22464
ΤΑΧΙ 22540 23820 

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε