Πέμπτη, 2 Μαΐ
22oC Αθήνα

Inside tips για να περάσετε καλά στο Παρίσι!

Inside tips για να περάσετε καλά στο Παρίσι!

Θέλετε να πάτε στο Παρίσι; Και ποιος δεν θέλει! Πώς θα περάσετε πραγματικά απολαυστικά, αποφεύγοντας την κακοτοπιές, ανακαλύπτοντας πραγματικά αξιοθέατα, γλυτώνοντας ταλαιπωρία και προκάτ «απολαύσεις»;  

Κάθε τόπος έχει τα μυστικά του, και οι πολύ δημοφιλείς προορισμοί, ακόμα περισσότερα! Το Παρίσι είναι τοπ δημοφιλής προορισμός, και πρέπει να είστε ενημερωμένοι για να ανακαλύψετε το πραγματικό του πρόσωπο, κρυμμένο κάτω από αυθεντικούς…ψεύτικους γαλλισμούς! Ζήστε το Παρίσι, μην το αφήσετε να σας πλανέψει, πλανέψτε το εσείς! Ας μην ξεχνάμε ότι η φράση «bon pour l’ Orient», δηλαδή «καλό για την Ανατολή» σημαίνει πως έχουν μια εγκατεστημένη νοοτροπία ότι δεν πολυσκαμπάζουμε εμείς από ποιότητα, και με δεύτερες υπηρεσίες βολευόμαστε. Δεν είναι όλοι στο Παρίσι αυτής της λογικής, αλλά είναι αρκετοί!
Λίγα γαλλικά είναι απαραίτητα
Οι Γάλλοι, και ειδικά οι Παριζιάνοι, έχουν εμμονή με την γαλλοφωνία, έχουν νόμους που την προστατεύουν, ξέρουν πόσα εκατομμύρια άνθρωποι μιλάνε γαλλικά στον κόσμο, είναι θέμα τιμής για τους Γάλλους να τους πείτε δυο λεξούλες στα γαλλικά, έστω κι αν μετά το παλέψετε με τα αγγλικά – θα συνηθίσετε γρήγορα την χαριτωμένη, ερωτική προφορά με την οποία «σκοτώνουν» τα αγγλικά ακόμα και οι πιο αγγλομαθείς. Ένας οδηγός με έτοιμες φράσεις θα σας ανοίξει πολλές πόρτες.


Μην παραξενευτείτε, είναι και βόρειοι και νότιοι

Η ψυχοσύνθεση των παριζιάνων είναι πολύπλοκη, κάνοντας τραμπάλα ανάμεσα στην βόρεια τυπικότητα και την νότια διαχυτικότητα. Επειδή δεν ξέρετε σε ποια περίπτωση θα πέσετε, ξεκινήστε από μια σφιχτή συμπεριφορά, κι αν δείτε ότι χειρονομούν πολύ ή γελάνε όταν σας εξηγούν πού θα βρείτε έναν δρόμο, μπορείτε να αφεθείτε κι εσείς. Αν ξεκινήσετε όμως ανάποδα, με μεγάλες εγκαρδιότητες, θα σας κοιτάξουν κάπως, το έχουν αυτό.
Οι οδηγοί των ταξί είναι πολύ, πολύ ευγενείς
Αν και συνήθως αυτό το επάγγελμα, σε όλες τις χώρες, συνδέεται με αστικούς μύθους μιας κάπως «αργκό» συμπεριφοράς, οι παριζιάνοι οδηγοί, παρά το ότι κινούνται σε μια δύσκολη από άποψη κυκλοφοριακού πόλη, είναι τυπικοί, εξυπηρετικοί και πολύ ευγενείς. Θα σας δώσουν πολλές πληροφορίες και αν τους μιλήσετε αρχικά σε κάποια λίγα γαλλικά όπως είπαμε, θα γίνουν οι άτυποι ξεναγοί σας!
Μην φοβάστε να χαθείτε λίγο στο Παρίσι
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξεκινήσετε την εξερεύνηση του Παρισιού είναι να επιλέξετε οποιοδήποτε δρόμο στο κέντρο της πόλης και να αρχίσετε να περπατάτε. Γύρω από κάθε γωνιά θα ανακαλύψετε κάτι νέο, και όπως μπορείτε να περπατήσετε κατά μήκος των rues του Παρισιού θα πάρετε πολλή από την ενέργεια των διαφόρων διαμερισμάτων του Παρισιού. Θα βρείτε κρυμμένα διαμάντια παντού στο Παρίσι: Για παράδειγμα, ξέρετε ότι το Παρίσι έχει το δικό του άγαλμα της Ελευθερίας; Μπορείτε να το βρείτε δίπλα στη Γέφυρα Grenelle κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα. Λιγότερο διάσημα έργα τέχνης διακοσμούν την πόλη σε όλα τα διαμέρισματα του Παρισιού. Για παράδειγμα, στη Μονμάρτρη μπορείτε να βρείτε ένα υπέροχο μπρούτζινο άγαλμα ενός άνδρα με τα πόδια εγκλωβισμένα σε ένα τοίχο. Το γλυπτό ονομάζεται Le Passe-Muraille, και βασίζεται σε μια σύντομη ιστορία για έναν άνθρωπο ο οποίος μπορούσε να περπατήσει μέσα από τοίχους, γραμμένο από τον Marcel Aymé.
Επιπλέον, αν είστε με τα πόδια γύρω και νιώσετε διψασμένοι, ψάξτε για βρύσες μπορείτε να βρείτε παντού στο Παρίσι! Αυτό το νερό είναι απολύτως ασφαλές και μπορείτε να βρείτε ακόμα και ανθρακούχο νερό σε ορισμένες βρύσες!
Αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, πολλοί Παριζιάνοι θα είναι περισσότερο από πρόθυμοι να σας βοηθήσουν να βρείτε το δρόμο σας αν χαθείτε.


Γεύσεις αυθεντικές στο Παρίσι των παριζιάνων

Τα ακριβά γκουρμέ εστιατόρια είναι καλή επιλογή, δεν λέμε. Αλλά, αν θέλετε να ζήσετε την πραγματική αστική ζωή των παριζιάνων, έχετε πολλές επιλογές. Αν θέλετε απλά μια μικρή τόνωση, κάντε το όπως οι Παριζιάνοι, δοκιμάστε ένα τοπικό diner. Οι παριζιάνοι συχνά τρώνε στα εστιατόρια γρήγορου φαγητού, όπως σε εστιατόρια με κεμπάπ, κινέζικα εστιατόρια, ακόμη και σε παγκόσμιες αλυσίδες fast-food. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα από αυτά έχουν μια υψηλότερη ποιότητα στη Γαλλία και προσφέρουν ακόμη και “τοπικά” πιάτα, σεβόμενα την υψηλοί παράδοση της γαλλικής γαστρονομίας. Ένα από τα αγαπημένα σημεία για αυθεντικό φαγητό στο Παρίσι είναι το La Table d’Aligre, το οποίο βρίσκεται στην Place d’Aligre, όπου μπορείτε επίσης να βρείτε και καλά τοπικά προϊόντα από φάρμες.
Η αλυσίδα αρτοποιείων “Paul” είναι επίσης πολύ δημοφιλής μεταξύ των Γάλλων, καθώς προσφέρει σνακ ποιότητας, σάντουιτς, γλυκά και καφέ σε καλές τιμές. Αν ψάχνετε για ένα μέρος με κεμπάπ ή ένα ελληνικό εστιατόριο ιδίως, κατευθυνθείτε στην Rue de la Huchette στο Καρτιέ Λατέν.
Γνωριμία με τα αξιοθέατα του Παρισιού
Όταν βρεθείτε στο Παρίσι, θα θελήσετε πιθανώς να αισθανθείτε την κουλτούρα σε ένα από τα μεγάλα μουσεία της πόλης. Εκτός από το περίφημο μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι μπορεί να υπερηφανεύεται για πολλά άλλα μεγάλα μουσεία, όπως το Orangerie, Musee de Cluny, Musee du vin, Palais de Tokyo, το Petit Palais, Μουσείο Guimet και πολλά άλλα. Αλλά το εντελώς τρελό, είναι η υπόθεση με τους υπονόμους του Παρισιού, που τους έχει στοιχίσει αρκετά καυστικά σχόλια σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά πραγματικά αξίζουν την επίσκεψη. Οι υπόνομοι της πόλης είναι μια πολύ καλή επιλογή αν ψάχνετε για μια διαφορετική εμπειρία, ένα αλλιώτικο μουσείο. Βρίσκονται κάτω από το Quai d’Orsay, και το υπόγειο μουσείο θα σας δώσει την ευκαιρία να περπατήσετε στην παλιές σήραγγες των υπονόμων, όπου θα μάθετε πολλά για την μυστική ιστορία του Παρισιού.
Το Μουσείο Οίνου είναι επίσης μια καλή επιλογή αν ψάχνετε για ένα μουσείο εμπειριών. Στο Μουσείο Οίνου, θα εξερευνήσετε τη Γαλλική τέχνη της οινοποίησης, και μπορείτε φυσικά να πάρετε κρασιά για τον εαυτό σας ή για δώρα. Η πολύ σημαντική Orangerie τέλος, είναι μια θαυμάσια γκαλερί με έργα τέχνης του 19ου και του 20ου αιώνα. Πολύ πιο ήσυχη από το Λούβρο, η Orangerie είναι γεμάτη από όμορφα έργα, όπως τα αριστουργήματα του Claude Monet.


Δωρεάν επισκέψεις

Κάθε Κυριακή του μήνα, η είσοδος στα περισσότερα από τα μουσεία του Παρισιού είναι εντελώς δωρεάν. Αν είστε κάτω των 18 ετών, μπορείτε να μπείτε σε μουσεία δωρεάν συνεχώς. Αυτό ισχύει επίσης για τα άτομα μεταξύ 18 και 26 ετών αν είναι, είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή έχουν μια μακροπρόθεσμη βίζα για μια χώρα που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν δεν είστε σίγουροι αν αυτό ισχύει και για το μουσείο που επιθυμείτε να επισκεφθείτε, στη συνέχεια, ελέγξτε την ενότητα τιμών της ιστοσελίδας τους για «απαλλαγές» (εξαιρέσεις).
Αξιοθέατα έξω από το ιστορικό κέντρο του Παρισιού
Οι ταξιδιωτικοί οδηγοί συχνά δεν αναφέρουν τα αξιοθέατα στο Παρίσι που είναι λίγο έξω από το κέντρο και είναι κρίμα, διότι έξω από την καρδιά της πόλης υπάρχουν ακόμα πολλά να δείτε! Ένα από τα μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε είναι η επιχειρηματική περιοχή La Defense. Η Defense είναι η μεγαλύτερη επιχειρηματική περιοχή της Ευρώπης, και στεγάζει επίσης το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο, το Les 4 Temps. Επισκεφθείτε την La Defense για μια μέρα με ψώνια, για να πάρετε μια σαφή εικόνα των Ηλυσίων Πεδίων, και να θαυμάσετε τους εντυπωσιακούς ουρανοξύστες!
Παρεμπιπτόντως, αν θέλετε να απολαύσετε μια καταπληκτική και εντελώς δωρεάν θέα του Παρισιού, επισκεφτείτε την πανοραμική βεράντα του Printemps Department Store! Είναι ανοιχτό μέχρι αργά το βράδυ, έτσι θα μπορείτε να δείτε την πόλη στο σούρουπο, καθώς θα ανάβουν τα πρώτα της φώτα, μαγικό θέαμα. Αν είστε λάτρης της πραγματικής φύσης, ανακαλύψτε τα όμορφα λουλούδια στο στους Βοτανικούς Κήπους στο La Villette. Βρίσκεται κοντά στο διάσημο νεκροταφείο Père Lachaise, και ο κήπος προσφέρει ένα ήσυχο χώρο της πόλης. Εάν είστε πρόθυμοι να εγκαταλείψετε την πόλη εξ ολοκλήρου για ένα απόγευμα, οι άλλες πόλεις στη μητροπολιτική περιοχή του Παρισιού έχουν επίσης πολλά να προσφέρουν. Κοντινά μέρη όπως η πόλη των Βερσαλλιών και το Παλάτι ή το Saint-Germain-en-Laye και το κάστρο της είναι μεγάλες ευκαιρίες για να εκτιμήσετε τα σπουδαία αριστουργήματα της γαλλικής αρχιτεκτονικής. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τις περιοχές Vincennes, Montreuil, το Bois de Boulogne (έκδοση του Central Park του Παρισιού) και το Neuilly-sur-Seine. Είναι πολύ εύκολο να τα επισκεφθείτε με το μετρό, το τραμ, το λεωφορείο ή το τρένο RER!

Χρήσιμες Πληροφορίες
Παρίσι Σαρλ ντε Γκωλ Αεροδρόμιο
Διεύθυνση:
291,
Boulevard Raspail 75675 Paris Cedex 14 ,
FRANCE
Τηλ: +33 (0)1 70363950
Φαξ: +33 (0)1 48626712
Ιστότοπος:
www.aeroportsdeparis.fr/
Αεροδρόμια κοντά στο Παρίσι
Παρίσι Ορλί αεροδρόμιο (34km)
Παρίσι Μπωβαί αεροδρόμιο (58km)
Châlons-en-Champagne αεροδρόμιο (123km)
Ντοβίλ Σεν Γκατιέν αεροδρόμιο (177km)
Λίλη αεροδρόμιο (177km)  

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε