Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Καλοκαιρινές αποδράσεις στην Ναύπακτο

Καλοκαιρινές αποδράσεις στην Ναύπακτο

Η πανέμορφη Ναύπακτος, με τα τόσα αξιοθέατα και τα μαγικά παράλια, με το κάστρο της και την αφάνταστη ατμόσφαιρα, είναι ιδανική για μια καλοκαιρινή απόδραση!  

Το κάστρο της Ναυπάκτου που αποτελεί και το σήμα κατατεθέν της νοσταλγικής παράλιας πολιτείας, μοιάζει να ατενίζει τους αιώνες, και όντως η Ναύπακτος υπήρξε καστροπολιτεία για πάνω από 3.500 χρόνια. Είναι ένα πολύ αγαπημένος προορισμός για ένα σαββατοκύριακο ή για μια μεγαλύτερη περίοδο. Όσο πιο πολλές μέρες έχετε στην διάθεση σας, τόσο το καλύτερο!
Πύργοι, κάστρα και αρχαίες μνήμες
Η Ναύπακτος υπήρξε μία από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας, καθώς εδώ ναυπηγούνταν τα πλοία των Δωριέων, για να διαπεραιωθούν στην Πελοπόννησο. Άλλωστε στην ναυπηγική της ιστορία χρωστάει και το όνομά της. Με επίζηλη θέση στον πολύ κλειστό κόλπο, τον Κορινθιακό, είναι η πολιτεία που επιβλέπει το πέρασμα από την ανατολή στην δύση και από την Στερεά στην Πελοπόννησο. Αυτή η σημαντική θέση είναι που εξασφάλισε στην Ναύπακτο τόσο όμορφα αξιοθέατα, το κάστρο της, που είναι κτισμένο επάνω στα ερείπια του αρχαίου πύργου, το εκπληκτικό λιμάνι ανάμεσα στους δύο βραχίονες του κάστρου, αλλά και τα σημαντικά της μοναστήρια. Μια πανάρχαια πόλη, που ποτέ δεν έπαψε να ακμάζει. Περιηγητές και ταξιδιώτες την περιγράφουν γεμάτη ζωή στα χρόνια του μεσαίωνα, ενώ σήμερα αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι.
Αξιοθέατα που θα σας μαγέψουν
Πέρα από το περίφημο κάστρο και το λιμάνι, που δημιουργούν μια αφάνταστα όμορφη εικόνα, ειδικά το δειλινό, η Ναύπακτος έχει πολλά αξιοθέατα για να κεντρίσει το ενδιαφέρον σας. Δείτε στον δυτικό βραχίωνα του κάστρου το άγαλμα του μεγάλου ισπανού συγγραφέα Μιχαήλ Θερβάντες, που πολέμησε στην ναυμαχία της Ναυπάκτου, ανηφορήστε στο κάστρο από τα πλακόστρωτα δρομάκια, δείτε τον περίφημο Πύργο Μπότσαρη, χτισμένο τον 15ο αιώνα και κατοικημένο από ηγεμόνες, θαυμάστε την Σιδερόπορτα, την εκπληκτική πύλη που ενώνει την συνοικία του Λιμανιού με την συνοικία του Τζαμιού. Περιπλανηθείτε στα πανέμορφα σοκάκια, απολαύστε την παλαιική ατμόσφαιρα στο Στενοπάζαρο, την παλιά αγορά της πόλης που ήταν μαζεμένα τα ταπεινά και γραφικά ταβερνεία, δείτε τον θαυμάσιο ναό του Αγίου Δημητρίου, τον μητροπολιτικό ναό της πόλης. Στο κέντρο της Ναυπάκτου, στην πλατεία Φαρμάκη, περιηγηθείτε στο Μουσείο Κειμηλίων 1821 με πολύτιμα εκθέματα από την οικογενειακή συλλογή Φαρμάκη. Αλλά δείτε και την εκπληκτική Μονή Παναγίας Γοργοπηκόου, στο Δένδρο Ναυπάκτου. Πίσω από την πλατεία Κεφαλόβρυσου, αξίζει να ανεβείτε στον μικρό λόφο για να δείτε αρχαίες επιγραφές, στο σημείο που υπήρξε το περίφημο ασκληπιείο της Ναυπάκτου, το οποίο μνημονεύει ο Παυσανίας.


Το κοσμοπολίτικο Γρίμποβο και οι άλλες παραλίες

Μέχρι την λειτουργία της υπέροχης γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου η Ναύπακτος ομολογουμένως ήταν ένα ταξιδιωτικό μυστικό. Αυτή τη στιγμή οι ταξιδιώτες την έχουν ανακαλύψει και έχει πολύ ζωντανά σημεία. Στην παραλία του Γρίμποβου θα απολαύσετε τον καφέ σας, το ποτό σας, αλλά και μοναδική γαστρονομία. Μέσα στην πόλη θα συναντήσετε την όμορφη παραλία της Ψανής, κάτω από την ομώνυμη συνοικία, με πλατάνια και κοσμοπολίτικα εστιατόρια. Ανατολικά και δυτικά της πόλης ανοίγονται πανέμορφοι κόλποι που δεν έχουν πολύ κόσμο και μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας σε πιο χαλαρούς ρυθμούς.
Γνωρίστε την επικράτεια γύρω από την Ναύπακτο
Πέρα από τις πανέμορφες παραλίες η Ναύπακτος έχει και μια πολύ σημαντική και καταπράσινη ενδοχώρα. Αξίζει να δείτε τα λουτρά της Στάχτης, μιας λουτρόπολης που λειτουργεί από την βαθιά αρχαιότητα, 30 χιλιόμετρα από την Ναύπακτο. Πολύ όμορφο και γραφικός είναι ο Πλάτανος, ένα κεφαλοχώρι με μεγάλη ακμή, όπου θα συναντήσετε μερικά από τα πιο σημαντικά αρχοντικά όλης της Ελλάδας και έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Εξίσου μαγευτική είναι και η Άνω Χώρα, η παλιά ονομαζόμενη Λομποτινά, με τις όμορφες κορυφές και το δροσερό ρέμα. Γενικά η ορεινή Ναυπακτία είναι ένα όνειρο, είτε για το καλοκαίρι είτε για τον χειμώνα, από τις πιο ανέγγιχτες γωνιές της Ελλάδας, με απέραντη δροσιά. Καθώς μεστώνει το καλοκαίρι, είναι ιδανικό να συνδυάσετε την παράλια Ναύπακτο με τις ορεινές καταφυγές της, είναι ο ορισμός αυτού που λέμε «βουνό και θάλασσα»!

Χρήσιμες Πληροφορίες
ΚΤΕΛ Νομού Αιτωλ/νίας
Αθήνα 210 5129293
Ναύπακτος 26340 27224
Θεσσαλονίκης 2310 595491 

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε