Δευτέρα, 6 Μαΐ
16oC Αθήνα

Κέιπ Τάουν, στο σμίξιμο δυο ωκεανών

Κέιπ Τάουν, στο σμίξιμο δυο ωκεανών

Στο πιο νότιο σημείο της μυστηριακής Αφρικής, εκεί που σμίγουν ο Ατλαντικός και ο Ινδικός ωκεανός, προβάλλει το Κέιπ Τάουν, η Μητέρα Πόλη, όπως την λένε οι ντόπιοι. 

Είναι η παλαιότερη πόλη της Αφρικής, με ένα απέραντα νοσταλγικό χρώμα και μια προσωπικότητα κατάλληλη για σκηνικό υψηλής λογοτεχνίας. Το Κέιπ Τάουν δεν μπορεί κάποιος να το αποχωριστεί εύκολα. Είναι κάπως σαν να αντανακλάται ένα κομμάτι της Ευρώπης στην πιο κρυφή γωνιά της Αφρικής. Με την απέραντη θάλασσα να καλεί προς το τέλος του κόσμου, στο Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδος, και με μια αρχοντιά περίεργη, πολύπλοκη και κοσμοπολίτικη, το Κέιπ Τάουν απλά μαγεύει!
Βικτωριανή μεγαλοπρέπεια, μαλαισιανές νότες
Πολλοί πολιτισμοί έχουν αφήσει την σφραγίδα τους σε αυτήν την εσχατιά της Αφρικής, ενώ γύρω απλώνεται ο μόνος αιώνιος ιδιοκτήτης, η δια η φύση. Η ιστορία της πόλης συνδέεται άρρηκτα με την μεγάλη προσωπικότητα του Νέλσον Μαντέλα ο οποίος αγωνίστηκε σφόδρα και συγκινητικά για να ανατέλλει ο ήλιος για όλους τους ανθρώπους και να φωτίζει όλων τα όνειρα. Το σημερινό πρόσωπο της πόλης μοιάζει με καλειδοσκόπιο. Μοντέρνοι ουρανοξύστες εναλλάσσονται με βικτωριανά αρχοντικά, ενώ διάσπαρτες μέσα στην πόλη είναι οι μνήμες από την μαλαισιανή αποικιοκρατία, με κομψό τρόπο, σε χαμηλά κτίσματα. Πάντως, ο ιστός της πόλης δεν μπορεί να συγκρατήσει την απόλυτη κυριαρχία του τοπίου που τον περιβάλλει. Το μεγαλύτερο αξιοθέατο του Κέιπ Τάουν είναι η ίδια η φύση, από την μια η θάλασσα, με τις απέραντες παραλίες και τους όρμους, όπως αυτός της Φάλαινας, αλλά και τα ανεξάντλητα δάση με τον απόηχο ενός πολιτισμού αρχέγονου και δυναμικού.


Το βουνό Table Mountain

Συνήθως όποιος έρχεται στο Κέιπ Τάουν ξεκινάει την γνωριμία του τόπου από το όρος Table Mountain, που δεσπόζει στον ορίζοντα της πολιτείας. Εδώ βρίσκεται και το Εθνικό Πάρκο, ένας προφυλασσόμενος δρυμός μεγάλης αξίας, με περίπου 2.200 είδη φυτών, ενώ στον βοτανικό κήπο Kirstenbosch, στα όρια του βουνού, αναπτύσσονται περισσότερα από 7.000 γηγενή αφρικανικά είδη βλάστησης. Υπάρχει ένα εντυπωσιακό τελεφερίκ για να φτάσει κάποιος στην επίπεδη κορυφή του Table Mountain, αλλά υπάρχουν και πολλά ορειβατικά μονοπάτια, αν κάποιος θέλει να στηριχθεί στις δυνάμεις του για την ανάβαση. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η θέα από την κορυφή του βουνού κόβει την ανάσα. Πέρα από την πόλη αγναντεύει τον απέραντο ωκεανό, με το όμορφο νησί Robben να ξεπροβάλλει στα βόρεια, ενώ αν δεν έχει ομίχλη, φαίνεται καθαρά και το μυστηριακό ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, που απέχει 65 χιλιόμετρα από το Κέιπ Τάουν.
Το City Bowl και το υπαίθριο παζάρι της πλατείας Green
Το κέντρο της πόλης είναι πολύβουο, με πολλά μοντέρνα κτήρια και λέγεται City Bowl. Παρά το γεγονός όμως ότι το Κέιπ Τάουν είναι μια όντως μεγάλη πόλη, η δεύτερη σε μέγεθος για την Αφρική μετά το Γιοχάνεσμπερκ, δεν δίνει χαοτική αίσθηση, είναι πολύ μέσα στα ανθρώπινα μέτρα. Το όμορφο παζάρι της γραφικής πλατείας Green ενώνει την αφρικάνικη καρδιά με την σύγχρονη ζωή, καθώς εδώ εκτίθενται τα απάντα, από εξωτικούς καρπούς ως και ξύλινα τοτέμ, αλλά δεν αποκλείεται να βρει κάποιος και ένα κινητό τηλέφωνο τελευταίας τεχνολογίας! Η περίφημη προκυμαία της πόλης, η «Victoria & Albert Waterfront» είναι μια πολύβουη, τουριστική περιοχή, με σπουδαία μπαρ και εστιατόρια, ενώ εδώ βρίσκεται και το εντυπωσιακό ενυδρείο «Two Oceans Aquarium», με 300 και πλέον θαλάσσια είδη του Ατλαντικού και του Ινδικού Ωκεανού. Όμως, η περιοχή φημίζεται για τους απέραντους αμπελώνες της. Η Stellenbosch, μια αγροτική επικράτεια στα 55 χιλιόμετρα από το Κέιπ Τάουν, είναι ο παράδεισος των φίλων του κρασιού, με μοναδικές ποικιλίες. Η Νότια Αφρική είναι η έβδομη παραγωγική χώρα στον κόσμο στον τομέα του κρασιού! Μπορείτε να απολαύσετε αυτά τα εκλεκτά κρασιά στους ναούς της γαστρονομίας, που έχουν ιδιαίτερα πολλές επιρροές. Στο «Mama Afrika» και το «Africa Café» για παράδειγμα θα γευτείτε sosaties (καυτερά κεμπάπ), bobotie (σουφλέ με ψωμί και αρνίσιο κρέας) και breyani (αρνί ή κοτόπουλο με ψητό ρύζι ή φακές). Όμως υπάρχουν και εκπληκτικά εστιατόρια με διεθνείς γεύσεις, όπως το «Blues Restaurant», το «Aubergine», το «Victoria Road», το «De Water blom-metjie», όπως και μια καταπληκτική παράδοση με φαγητά του δρόμου, εξαιρετικά νόστιμα.

Χρήσιμες Πληροφορίες
Κέιπ Τάουν Αεροδρόμιο
Διεύθυνση:
Private Bag X9002,
Cape Town International Airport 7525,
SOUTH AFRICA
Τηλ: +27 (0)21 9371200
Φαξ: +27 (0)21 9362937
Ιστότοπος:
www.airports.co.za/
Για τους πολίτες της ΕΕ δεν απαιτείται βίζα εισόδου στη Νοτιοαφρικανική Δημοκρατία. Για την είσοδο στη χώρα, οι ταξιδιώτες πρέπει να έχουν διαβατήριο με ισχύ πάνω από 6 μήνες. Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στην πρεσβεία της Νοτιοαφρικανικής Δημοκρατίας (Λεωφόρος Κηφισίας 60, 151-25, Μαρούσι, Αθήνα. Τηλ: 210 6178020, 210 6106640, info@foreign.gov.za.). 

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε