Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Κίμωλος: δεν φαντάζεσαι ότι υπάρχει τέτοιο νησί!

Κίμωλος: δεν φαντάζεσαι ότι υπάρχει τέτοιο νησί!

Τα ελληνικά νησιά, ναι, το ξέρουμε, είναι ένα κι ένα. Μας τρελαίνουν, μας μαγεύουν, γίνονται εμμονή. Τι να πούμε τότε για την Κίμωλο!  

Πόση ομορφιά μπορεί να χωρέσει σε ένα κυκλαδονήσι; Απέραντη όμως! Παράξενα τοπία, βράχια που δημιουργούν φουτουριστικά γλυπτά, παράξενες «συνθέσεις» λουσμένες στο φως καις το κύμα, μια τρομερά χαλαρή διάθεση, άπειρα πράγματα να δεις, να κάνεις, να απολαύσεις! Η Κίμωλος επιμένει να κρατάει την φυσιογνωμία της, μοιάζει ολόκληρη να είναι φτιαγμένη από τα υλικά που δημιούργησαν τον κυκλαδίτικο πολιτισμό, τα ειδώλια που θαυμάζουμε στα αρχαιολογικά μουσεία έχουν την ίδια ακριβώς υφή με αυτό το μοναδικό νησί. Πάμε να γνωρίσουμε την ακριβοθώρητη, μυστική Κίμωλο.
Χωριό το λέμε, και σε όποιον αρέσει!
Η Κίμωλος από την πολύ βαθιά της αρχαιότητα ήταν «νήσος μονόπολις» δηλαδή είχε έναν και μοναδικό οικισμό. Η παράδοση κρατάει μέχρι σήμερα, το νησί έχει έναν οικισμό, που είναι ο μονάκριβός τους, το καμάρι τους, το στολίδι τους, και τους αρέσει να το λένε χωριό. Δεν είναι η Χώρα, όπως σε άλλα νησιά, είναι το Χωριό, πώς να το κάνουμε, τους αρέσει αυτή η ιδιαιτερότητα. Το πόσο όμορφο είναι το Χωριό, δεν περιγράφεται! Το Χωριό είναι κτισμένο στην σκιά του μεσαιωνικού κάστρου, στην ίδια θέση που οπωσδήποτε υπήρχε αρχαία ακρόπολη, στους πρόποδες του όρους Ξαπλοβούνι. Οι υπόλοιποι οικισμοί δεν είναι μόνιμοι, λειτουργούν μόνον το καλοκαίρι, αλλά είναι πραγματικά στολίδια. Περιηγηθείτε στο Λιμάνι της Ψάθης, την Γούπα, του Καρά, τα Πράσα, την Αλυκή, με το μοναδικό τοπίο, την Μπονάτσα, την λεγόμενη περιοχή της Δέκας. Μικροί παράδεισοι με ελάχιστους κατοίκους, που τους περισσεύει το γέλιο. Οι κάτοικοι της Κιμώλου απασχολούνται στα μεταλλεία του νησιού, είναι ψαράδες, ναυτικοί και ασχολούνται όλοι με την παραγωγή των κηπευτικών τους. Πρόκειται για μια θαυμάσια κοινότητα ευτυχισμένων ανθρώπων, και η ευτυχία αυτή, είναι μεταδοτική! Στον οικισμό της Γούπας θα βρείτε πολύ όμορφους ναούς, αλλά και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, με μοναδικά ευρήματα από τον πανάρχαιο πολιτισμό της Κιμώλου. Στο κάστρο που δεσπόζει, θα συναντήσετε και το Λαογραφικό Μουσείο. Το Χωριό είναι πανέμορφο, με κάτασπρα σπίτια και μυριστικές αυλές! Τα καλντερίμια μοσχοβολάνε από τις πασίγνωστες κιμωλιάτικες πίτες, την τυρένια, την λαδένια, την κολοκυθένια, που θα τις δοκιμάσετε με άσπρο κρασί και συνοδεύουν τέλεια τα ολόφρεσκα ψάρια. Δεδομένου ότι η Κίμωλος είχε το προνόμιο να εξάγει την γνωστή Κιμωλία Γη, στην αρχαιότητα έφτασε μέχρι και να κόψει δικό της νόμισμα, έχοντας μεγάλη εμπορική δραστηριότητα. Υπήρξε σπουδαίο μυκηναϊκό κέντρο, στην θέση Ελληνικά υπάρχει μια μυστηριακή βυθισμένη πολιτεία στην οποία βρέθηκαν εκπληκτικά έργα τέχνης. Στην αρχαιότητα η Κίμωλος ήταν επίσης γνωστή για τα ορυκτά της «ψυγεία», στα οποία έβαζαν το νερό και γινόταν χιόνι! Η πανέμορφη νησίδα Πολύαιγος, στην οποία μπορείτε να πάνε με βαρκάκι, υπήρξε ζήτημα κυριαρχίας μεταξύ της Κιμώλου και της Μήλου, και δημιούργησε αψιμαχίες στην αρχαιότητα. Στα σπουδαία αξιοθέατα της Κιμώλου πρέπει να σημειώσουμε την Εγκλείστρα της Οσίας Μεθοδίας, μιας σπουδαίας ασκητικής μορφής η οποία γεννήθηκε στην Κίμωλο και ασκήτεψε πολύ αυστηρά, σε ένα πραγματικό κελάκι, από το οποίο σπάνια έβγαινε, στο λεγόμενο «Στιάδι», το οποίο βρίσκεται στο Μέσα Κάστρο του νησιού, δίπλα στην εκκλησία της Γενέσεως του Κυρίου, που χρονολογείται από το 1592.


Το θέμα όμως, είναι οι παραλίες!

Πραγματικά η Κίμωλος έχει τις πιο παράξενες παραλίες που μπορεί να συναντήσει ο ταξιδιώτης στο Αιγαίο, για την ακρίβεια μοιράζεται αυτήν την ιδιαιτερότητα με την Μήλο. Το λευκό χρώμα των πετρωμάτων και το πράσινο και βαθυγάλανο της θάλασσας, απλά είναι ακαταμάχητα! Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε όλη την απίστευτη ποικιλία των κόλπων της Κιμώλου είναι είτε να έρθετε με σκάφος είτε να νοικιάσετε ένα βαρκάκι. Αλλά και χωρίς αυτήν την μικρή πολυτέλεια, η Κίμωλος θα σας εκπλήξει! Ξεκινώντας από το Χωριό, θα συναντήσετε το Ρέμα, μια απίστευτη φυσική πισίνα, που σχηματίζεται από βράχια, ενώ υπάρχουν μοναδικές σπηλιές λαξευμένες από τους κατοίκους στον μαλακό βράχο, για να προφυλάσσουν τα καΐκια. Απλά, απίστευτο σκηνικό, τι να πούμε!!!! Λίγο μετά την Γούπα, θα βρείτε τα εντυπωσιακά βράχια του Καρά, ιδανικά για βουτιές στα καταγάλανα νερά. Στο Κλήμα, επειδή έχει βοριαδάκι, μπορείτε να αφεθείτε στην χαρά του windsurfing, ενώ τα Πράσα είναι συνταρακτικά, με ολόλευκη, εξωτική άμμο, που κάνει τα νερά εντελώς σμαραγδένια και διάφανα. Τα Μοναστήρια και το Σούφι είναι δύο δίδυμες μαγικές παραλίες, ενώ προς τα νότια και δυτικά θα συναντήσετε την Αλυκή με την βοτσαλωτή παραλία, την αμμουδερή Μπονάτσα, την διπλή παραλία Καλαμίτσι, ενώ εκπληκτικά τοπία σας περιμένουν στην Μαυροσπηλιά, όπου θα θαυμάσετε και τα αρχαία σπαράγματα αλλά και στα μοναδικά Ασπράγκρεμνα, με τα εντελώς κινηματογραφικά τοπία! Μην παραλείεψτε να γνωρίσετε την Σπηλιά της Γερακιάς, με τα τυρκουάζ νερά, αλλά και να κολυμπήσετε στο περίφημο Αγιόκλημα, με την θερμή πηγή να αναβλύζει στην ακρογιαλιά! Εξαιρετικές είναι και οι παραλίες στα Θέρμα, το Ζεφοκάλαμο, η Μερσινιά. Όπου και να κολυμπήσετε είναι ένα όνειρο, απλά δεν μπορεί κάποιος να αντισταθεί στην γοητεία αυτού του μοναδικού νησιού!

Χρήσιμες Πληροφορίες
Στην Κίμωλο μπορείτε να φτάσετε με πλωτό μέσο από την Μήλο, στην οποία μπορείτε να βρεθείτε και αεροπορικά.
Λιμενικός Σταθμός Κιμώλου 22870 51071
Λιμενικό (Μήλος) 22870 22360
Φαρμακείο 22870 51808
Ταχυδρομείο 22870 51304
Σύλλογος Επαγγελματιών 22870 51739 

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε