Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Μάιος 2015: τα καλύτερα φεστιβάλ του κόσμου!

Μάιος 2015: τα καλύτερα φεστιβάλ του κόσμου!

Τα φεστιβάλ είναι κομμάτι του άυλου πολιτισμού, μια ευκαιρία να βρεθούν άνθρωποι από το πέρατα της γης με μια κοινή αφορμή, έναν σκοπό ή ένα πάθος. Και λατρεύουμε τα φεστιβάλ!  

Πολλά από αυτά τα λατρεύει και η UNESCO, εντάσσοντάς τα ακριβώς στην κληρονομιά του άυλου πολιτισμού. Για τον μήνα Μάιο ψάξαμε και σας παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα φεστιβάλ από την μία άκρη της γης στην άλλη. Παράξενα, προκλητικά, πανάρχαια έθιμα αναβιώνουν μέσα σε αυτές τις πολύχρωμες συγκεντρώσεις. Και πολλές φορές το παραμύθι, έχει και δράκο!


Processione dei Serpari

Τοποθεσία: Cocullo, Ιταλία
Ημερομηνία: πρώτη Πέμπτη του Μαΐου
Η γιορτή του Αγίου Δομένικου, μπορεί να ακούγεται σαν κάτι πολύ ήσυχο, αλλά δεν είναι! Ένα από τα πιο παράξενα φεστιβάλ της Ιταλίας, η Processione dei Serpari γιορτάζεται στο μικρό χωριουδάκι της Abruzzan Cocullo στολίζοντας ένα άγαλμα του Αγίου Δομένικου (προστάτης – άγιος ενάντια στα δαγκώματα των φιδιών) με κοσμήματα, χρήματα και ζωντανά φίδια! Πρόκειται για μια πανάρχαια τελετουργία που έχει σκοπό τον εξευμενισμό των χθόνιων δυνάμεων, και είναι πολύ εντυπωσιακό! Δεν είναι υποχρεωτικό να πιάσει κάποιος τα φίδια, αλλά πολλοί το κάνουν…


Naghol – Φεστιβάλ πτώσης

Τοποθεσία: νήσος της Πεντηκοστής, Βανουάτου
Ημερομηνίες: οι τελετές πτώσης συνήθως λαμβάνουν χώρα κάθε Σάββατο όλο τον Μάιο.
Το γιαμ είναι ένα τοπικό προϊόν του παραδείσου που ακούει στο όνομα Βανουάτου. Όταν ανθίζουν τα γιαμ στις αρχές Απριλίου στο νησί Βανουάτου της Πεντηκοστής, οι νότιοι νησιώτες αρχίζουν να χτίζουν ψηλούς ξύλινους πύργους. Μόλις ολοκληρωθούν, και μέχρι περίπου το τέλος του Μαΐου, οι άνδρες του χωριού και τα αγόρια βουτούν από αυτές τις ετοιμόρροπες κατασκευές με μόνο δύο αμπέλια που συνδέονται με τους αστραγάλους για να μειώσουν την πτώση. Σας θυμίζει κάτι; Αν όχι, σας λέμε ότι εδώ γεννήθηκε το bungee jumping!


Feria del Caballo – φεστιβάλ αλόγων

Τοποθεσία: Parque González Hontoria, Jerez de la Frontera, Ισπανία
Ημερομηνίες: τρεις εβδομάδες μετά από την καθολική Semana Santa (την εβδομάδα που οδηγεί μέχρι την Κυριακή του Πάσχα – εφέτος συμπίπτει με το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου το φεστιβάλ
Η Jerez είναι μια πόλη όπου είναι γνωστή για τρία πράγματα: το εκπληκτικό σέρι, το παθιασμένο φλαμένκο και τα υπερήφανα άλογα που αποτελούν σημαντικό ορόσημο της ισπανικής αυτής πόλης. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου διοργανώνεται ένα εκπληκτικό φεστιβάλ όπου μπορείτε να θαυμάσετε δαμαστές αλόγων επί τω έργω, να γνωρίσετε τον υπέροχο κόσμο της ιππασίας, και φυσικά να πιείτε σέρι και να δείτε παραστάσεις φλαμέγκο!


Romería del Rocío (προσκύνημα του El Rocío)

Τοποθεσία: Ermita del Rocío, El Rocío, Ισπανία
Ημερομηνίες: το προσκύνημα καταλήγει στο El Rocío στην Πεντηκοστή (49 ημέρες μετά το Πάσχα)
Το μεγαλύτερο θρησκευτικό προσκύνημα της Ισπανίας με εκατοντάδες χιλιάδες προσκυνητές οι οποίοι καταλήγουν στο χωριό Huelva του El Rocío κάθε Πεντηκοστή για να τιμήσουν την ιστορία του ιερού αγάλματος Nuestra Dona del Rocío (Παναγία του El Rocío). Όπως τα περισσότερα από τα ιερά κειμήλια αυτό το μοναδικό άγαλμα γνωστό ως La Paloma Blanca (το λευκό περιστέρι) – έχει θρυλική προέλευση. H θεωρείται θαυματουργή, αλλά φυσικά δεν παύει να είναι μια αφορμή για να τιμηθεί η θηλυκή αρχή, όπως και αλλού στον χριστιανικό κόσμο. Η ατμόσφαιρα που δημιουργείται είναι ασύλληπτη, με μια κάμερα μπορείτε να εξασφαλίσετε ένα ενδιαφέρον εθνολογικό – θρησκειολογικό ντοκυμαντέρ.


Φεστιβάλ Ρόδου

Τοποθεσία: El-Kelaâ M’Gouna, Μαρόκο
Ημερομηνίες: μέσα Μαΐου (οι ημερομηνίες ποικίλλουν ανάλογα με το χρόνο της συγκομιδής)
Στις άνυδρες πτυχώσεις των βουνών High Atlas, πλησιάζοντας τη Σαχάρα, υπάρχει ένα απροσδόκητο μέρος που ονομάζεται Vallée des Roses, όπου, την άνοιξη, όλη η περιοχή είναι γεμάτη με ροζ τριαντάφυλλα περσικής προέλευσης. Είναι το δώρο της φύσης στο Μαρόκο, που φημίζεται για το ροδέλαιό του. Η συγκομιδή των ευωδιαστών ρόδων γίνεται με πανηγυρικό τρόπο, με τραγούδια και παραδοσιακή μουσική, μια εμπειρία που μόνον στο Μαρόκο μπορείτε να ζήσετε, βουτηγμένη ταυτόχρονα στο ηδυπαθές άρωμα των τριαντάφυλλων!


Kattenfestival –φεστιβάλ γάτας

Τοποθεσία: Grote Market, Ypres, Βέλγιο
Ημερομηνία: δεύτερη Κυριακή του Μαΐου
Ένα φεστιβάλ γάτας μπορεί να ακούγεται κάπως χαριτωμένο και θηλυκά ζωοφιλικό, αλλά η αλήθεια είναι πιο σκοτεινή. Στην πραγματικότητα, η Kattenfestival έχει τις ρίζες της σε μια παράδοση του 12ου αιώνα, που απαιτούσε την θανάτωση για τον γελωτοποιό της πόλης, στον οποίο έριχναν  ζωντανές γάτες από το καμπαναριό του Lakenhalle, τυο καθεδρικού ναού! Τον μεσαίωνα δεν τον λέμε σκοτεινό για το τίποτα… Τώρα βέβαια μιλάμε για ένα φεστιβάλ αγάπης για τις γάτες, κανείς δεν παθαίνει τίποτα. Άνθρωποι που λατρεύουν την θεά Μπαστέτ, την γάτα, μαζεύονται από όλα τα μέρη του κόσμου, αγοράζουν καλούδια και λιχουδιές και περηφανεύονται για το τρίχωμα των γατιών τους, βγάζοντας φωτογραφίες. Αθώα πράγματα…


Φεστιβάλ Καννών

Τοποθεσία: Palais des Festivals, Κάννες, Παρίσι
Ημερομηνίες: μέσα έως τα τέλη Μαΐου
Για 12 ημέρες τον Μάιο, όλα τα βλέμματα στρέφονται στις Κάννες της Γαλλίας, στις λαμπερές οπτασίες της Κυανής Ακτής, στο κέντρο του κινηματογραφικού σύμπαντος, όπου περισσότεροι από 30.000 παραγωγοί, διανομείς, σκηνοθέτες, αρθρογράφοι, αστέρια και ανερχόμενα αστέρια κατεβαίνουν για να αγοράσουν, να πουλήσουν, να προβάλλουν, να κρίνουν, να απολαύσουν περισσότερες από 2000 ταινίες. Ένα πανηγύρι εικόνων και ψευδαισθήσεων, για την μεγαλύτερη βιομηχανία ονείρων, το σινεμά…


La Ducasse

Τοποθεσία: Grand Place, Μονς, Βέλγιο
Ημερομηνία: τελευταία Κυριακή του Μαΐου
Κάλεσμα προς όλους τους εξολοθρευτές δράκων. Η πόλη της Μονς στο Βέλγιο κάθε τελευταία Κυριακή του Μαίου διοργανώνει μια από τις πιο ταραχώδεις μάχες του Βελγίου. Γνωστό στους ντόπιους ως La Doudou, είναι ένα φεστιβάλ αναβίωσης της μάχης του Αγίου Γεωργίου με τον Δράκο, το οποίο τελεί κάτω από την προστασία του βελγικού στέμματος και είναι επίσης αναγνωρισμένο από την UNESCO ως ένα αριστούργημα της προφορικής και άυλης κληρονομιάς της ανθρωπότητας, αποδεικνύοντας ότι το να σκοτώσεις το δράκο είναι σοβαρή υπόθεση, όπως όλοι γνωρίζουν.

Χρήσιμες Πληροφορίες
ΕΟΤ τηλέφωνα: 210 8707088 – 210 8707205 

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε