Δευτέρα, 6 Μαΐ
18oC Αθήνα

Μελιβοία, η πραγματική Αθάνατη!

Μελιβοία, η πραγματική Αθάνατη!

Στην καρδιά της Ελλάδας, στην εξαίσια Θεσσαλία και πολύ κοντά στην Λάρισα υπάρχει ένας μαγεμένος τόπος, που το κανονικό του όνομα είναι Αθάνατη, η πανέμορφη Μελιβοία.  

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πόλισμα της Αγιάς και είναι γνωστή και για το γεγονός ότι εδώ έζησε ο ήρωας Φιλοκτήτης, που έγινες πηγή έμπνευσης για τον μεγάλο τραγικό ποιητή Σοφοκλή. Μόλις 45 χιλιόμετρα από την Λάρισα, αποτελεί τον παράδεισο για όσους αγαπούν την έντονη δράση, ενώ το ακρωτήριο Δερματάς που είναι κοντά φιλοξενεί πολύ σημαντικές τοιχογραφίες, οι οποίες αποτελούν εξαιρετικά δείγματα βυζαντινής τέχνης. Αν υπολογίσουμε την ανέγγιχτη φύση του Κίσσαβου και την καταγάλανη θάλασσα που ξανοίγεται γύρω από την Μελιβοία, ναι, έχουμε πολλούς λόγους να την γνωρίσουμε και να την αγαπήσουμε, όπως άλλωστε και όλοι οι ταξιδιώτες που θέλουν να ζήσουν μια εμπειρία σε ανέγγιχτες γωνιές της Ελλάδας.


Μια αντανάκλαση στα αστέρια

Η Μελιβοία είναι ένας πανάρχαιος τόπος, μια από τις τρεις πόλεις με το ίδιο όνομα, η δεύτερη βρίσκεται στον Βόλο και η τρίτη στην Θράκη. Πιθανόν να πρόκειται για συνδεόμενες περιοχές, ενώ το όνομα Αθάνατη, που είναι αρχαίο, προκαλεί την φαντασία για την δύναμη του τόπου αυτού, κάτω από τον επιβλητικό Κίσσαβο, με τα πάμπολλα νερά και τα φαράγγια, που αποτελούν εκπληκτικές καταφυγές ζωής. Αλλά το συγκινητικό είναι ότι υπάρχει και αστερισμός με αυτό το όνομα, ελπίζουμε να αντηχούν οι ομορφιές της γήινης Μελιβοίας και στην ουράνια…


Ένα μονοπάτι μεγάλων συγκινήσεων

Όλος ο Κίσσαβος προσφέρει πανέμορφε διαδρομές ια trekking. Τι θα λέγατε όμως αν αντί να ξεκινήσουμε από την Μελιβοία, καταλήξουμε εδώ, περνώντας όχι από το βουνό προς την θάλασσα, αλλά αντίστροφα; Αν κάποιος ξεκινήσει από την πανέμορφη παραθαλάσσια Βελίκα, με τα νερά του Αιγαίου να λάμπουν και τα περιβόλια με τις μηλιές και τις κερασιές να μοσχοβολάνε, μπορεί να κάνει μια εκπληκτική διαδρομή προς την Μελιβοία, νιώθοντας όλη την δύναμη αυτού του τόπου. Πανέμορφα δασωμένα μονοπάτια περνάνε από τον Κίσσαβο, το Πολυδένδρι και ταο Μαυροβούνι, μονοπάτια που είναι κατάλληλα και για οικογενειακές εξορμήσεις, μιας και δεν απαιτούν ιδιαίτερες γνώσεις, μόνο αγάπη για την φύση. Η διαδρομή προς την Μελιβοία περνάει μέσα από μαγευτικά τοπία. Πλατάνια, καστανιές, πυκνές φτέρες και χαμηλή βλάστηση δημιουργούν έναν πραγματικό νεραϊδότοπο, με άφθονους μικρούς και μεγάλους καταρράκτες να δροσίζουν τον τόπο αλλά και να προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες για εξαιρετικές φωτογραφίες. Παρά το γεγονός ότι το τοπίο είναι ανέγγιχτο, δεν παρουσιάζει καμία δυσκολία, μπορεί κάποιος να αφεθεί απλά στην μαγεία των εικόνων, καθώς πολλά ξύλινα γεφυράκια κάνουν πανεύκολη την πρόσβαση σε όλο το μήκος της διαδρομής. Καθώς αφήνουμε πίσω την παράλια ομορφιά της Βελίκας και μπαίνουμε στο δάσος, θα συναντήσουμε στο ύψος της Αγίας Τριάδας το μονοπάτι. Αν στρίψουμε αριστερά βρισκόμαστε στην Σωτηρίτσα, ένα μοναδικό και ειδυλλιακό τοπίο, με πέτρινες βρύσες. Λίγο μετά το τοπίο γίνεται εντελώς παραμυθένιο, καθώς μια πολύ μικρή λιμνούλα με γαλάζιες και σμαραγδένιες αποχρώσεις κλέβει τις εντυπώσεις. Οι λείοι βράχοι δημιουργούνται από τον καταρράκτη και ο τόπος μοιάζει ιδανικός για κατοικία νυμφών! Μια μεγάλη ξύλινη γέφυρα οδηγεί στο καλντερίμι έξω από την Μελίβοια, ενώ ακόμα και το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής είναι συναρπαστικό, μιας και μπορεί να είναι σε άσφαλτο, αλλά έχει αριστερά το ρέμα, που κάνει τα πάντα μαγικά!

Χρήσιμες Πληροφορίες
ΚΤΕΛ (σταθμός Αγιάς) Λάρισας 24940 22311
Ε.Ο.Τ. (Λάρισας) 2410 597216 

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε