Τρίτη, 30 Απρ.
17oC Αθήνα

Μονοπάτια στην Ζάκυνθο

Μονοπάτια στην Ζάκυνθο

Η εκτυφλωτικά όμορφη Ζάκυνθος περιμένει να μας αποκαλύψει τις ομορφιές της. Ένα νησί – κόσμημα, λαμπερό, κοσμοπολίτικο, γεμάτο μαγικές διαδρομές και φυσικά, παραλίες που μόνον στο όνειρα υπάρχουν!  

Ένα καθαρά εξωτικό νησί, σε απόσταση αναπνοής, στην αγκαλιά του Ιονίου, που αξίζει να το ανακαλύψουμε και να το χαρούμε στο έπακρο. Η Ζάκυνθος, εκτός από την απέραντη παράδοση και τα πάμπολλα αξιοθέατα έχει ένα ακόμα προσόν, που το μοιράζεται βέβαια με όλα τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου: τους εκπληκτικούς ανθρώπους της. Οι καντάδες και το γέλιο είναι μια πραγματική ψυχοθεραπεία για όποιον βρεθείς το μαγικό Τζάντε! Πάμπολλα μονοπάτια, αξιοθέατα, μικρά χωριά, παραλίες, αλλά και ορεινές αποκαλύψεις, περιμένουν τους πιστούς τους και φέτος…
Μια απαραίτητη στάση
Καθώς βρισκόμαστε στην Ζάκυνθο, στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου, με την απέραντη ιστορία, πριν αφεθούμε στην ανοιξιάτικη Ζάκυνθο και στα στολίδια των παραλιών, πρέπει να κάνουμε μια στάση στο Μουσείο Σολωμού και Κάλβου που βρίσκεται ακριβώς στην πλατεία και φιλοξενεί ανεκτίμητα προσωπικά αντικείμενα μερικών από τους πιο διάσημους και αγαπημένους Ζακυνθινούς, όπως είναι ο Διονύσιος Σολωμός, ο Αλέξανδρος Ρώμας και πολλοί άλλοι, αλλά φιλοξενεί και σημαντικά αντικείμενα από την κάπως ανεξερεύνητη Βυζαντινή εποχή του νησιού. Γύρω από το μουσείο υπάρχουν εκπληκτικά καφέ και ρεστοράν, όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει την αρχοντιά η οποία είναι διάχυτη στην Πλατεία Αγίου Μάρκου, με τα πανέμορφα σπίτια.


Στην Μπόχαλη, απαραίτητα

Η Μπόχαλη είναι μια από τις πιο όμορφες και διάσημες περιοχές της Ζακύνθου, στα περίχωρα της χώρας και αποτελείται από τα παραδοσιακά και πανέμορφα χωριά Ακρωτήρι, Κρυονέρι και Βαρρές. Η θέα στα γαλάζια νερά του Ιονίου και την Πελοπόννησο κόβει την ανάσα! Ο λατρεμένος Διονύσιος Σολωμός, βρήκε την έμπνευσή του εδώ, στον λόφο του Στράνη για την σύνθεση Ύμνου στην Ελευθερία. Το Ενετικό Κάστρο, που ήταν κάποτε η πρωτεύουσα του νησιού, μαγεύει με την απέραντη ιστορία του. Στην Μπόχαλη θα δούμε και το Ναυτικό Μουσείο, στο οποίο εκτίθενται πολλά ευρήματα από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολλά γραφικά μαγαζάκια με απέραντη θέα προσφέρονται για να ξεκουραστούμε.
Το εκπληκτικό θαλάσσιο πάρκο
Το θαλάσσιο πάρκο της Ζακύνθου είναι από τα σημαντικότερα της Μεσογείου. Η ομορφιά συνδυάζεται με την προστασία του οικοσυστήματος στον κόλπο του Λαγανά και των νησιών Στροφάδια. Φυσικά εδώ ζει η Caretta Caretta που αποτελεί ίσως και το έμβλημα πια του νησιού. Το εθνικό θαλάσσιο πάρκο της Ζακύνθου είναι το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα και είναι ένα παράδειγμα για άλλες περιοχές στην Ελλάδα, όπου απαιτείται ολοκληρωμένη και σωστή διαχείριση. Εκτός από την χαριτωμένη χελώνα, εδώ, στα δυτικά της Ζακύνθου, ζει η φώκια μονάχους – μονάχους, η οποία σύμφωνα με τους ερευνητές είναι ένα πανέξυπνο πλάσμα, που έχει να μας διδάξει πολλά. Μια βόλτα στο νησάκι του Αγίου Σώστη που βρίσκεται στον κόλπο του Λαγανά είναι απλά μαγική. Με πάμπολλα πεύκα και μυστηριακές σπηλιές, αλλά και μια εκπληκτική αμμώδη παραλία, ο Άγιος Σώστης είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ζακύνθου, που κάποτε αποτελούσε τμήμα της, ενώ αποκολλήθηκε με τον σεισμό του 1633. μπορεί κάποιος να το προσεγγίσει ακόμα και κολυμπώντας, αλλά φυσικά υπάρχει η ξύλινη γέφυρα που κάνει την πρόσβαση πολύ εύκολη.


Στους ιστορικούς φάρους

Η Ζάκυνθος, με τα πάμπολλα ακρωτήρια και την περίπλοκη ακτογραμμή, έχει και πολύ όμορφους φάρους που προσφέρονται για ρομαντικές βόλτες, ειδικά στο δειλινό. Στο Κερί, που υψώνεται 200 μέτρα πάνω από την θάλασσα, θα συναντήσουμε έναν πύργο με εννιά μέτρα ύψος, που με το φως του βοηθάει από το 1925 τα καράβια να αποφεύγουν τους απόκρημνους βράχους. Η βόλτα στον φάρο του Κεριού προσφέρει πανέμορφη θέα προς τις Μυζήθρες, τους κωνικούς βράχους με το ολόλευκο σώμα που στέκονται σαν θαλάσσιοι φύλακες στην αρχή των θαλάσσιων σπηλαίων. Στον φάρο του Κοριθίου, κοντά στις Βολίμες, συναντάμε έναν φάρος του 19ου αιώνα, πανέμορφο από αρχιτεκτονική άποψη, που προσφέρει εντυπωσιακή θέα προς την Κεφαλονιά, ενώ από εδώ ξεκινούν τα καραβάκια για το Ναυάγιο και τις περιβόητες Γαλάζιες Σπηλιές, που είναι έξω από κάθε περιγραφή, αφήνουν τον ταξιδιώτη άφωνο, κυριολεκτικά… .

Χρήσιμες Πληροφορίες
Η Ζάκυνθος έχει αεροπορική σύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα με το Αεροδρόμιο Διονύσιος Σολομός. Ακτοπλοϊκά συνδέεται με πολλές πόλεις, ενώ είναι πολύ κοντά στην Κυλλήνη της Πελοποννήσου, από το λιμάνι της οποία γίνονται πολύ τακτικά δρομολόγια.
 

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε